7 породи кучета с неочаквани суперсили

Блъдхаунд Снимка: iStock

В животинското царство кучетата заемат специално място не само заради уменията си да общуват с хората, но и заради удивителните си способности, които често надхвърлят границите на нормалното! Въпреки че всички домашни любимци притежават своите уникални черти, някои породи притежават качества, които могат да бъдат описани само като „суперсили“!

Тези необикновени умения варират от невероятна физическа мощ до изключителна умствена острота. И надминават всичко, което обикновено очакваме от представителите на кучешкия свят. Независимо дали става въпрос за нос, който може да открива болести, или развиване на скорост, която съперничи с тази на кола по междуградски път, породите кучета, които ще видите по-долу демонстрират, че четириногите не са само най-добрите приятели на хората, но и същества с невероятен талант и способности. 

Блъдхаундите са една от породите с най-мощното обоняние в кучешкия свят. Мощните им носове са толкова усъвършенствани, че те могат да следват следа на повече от 130 мили (над 200 км). 

БлъдхаундСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Невероятната обонятелна способност на тези кучета ги прави безценни помощници в мисии за търсене и спасяване на хора, както и при проследяване на престъпници. Тяхната „суперсила“ се крие не само в голямото разстояние, на което могат да проследят следа, но и в способността им да различават и запомнят индивидуален аромат от милиони други. 

Хрътките са най-бързите в света на кучетата, способни да достигнат до скорост над 70 километра в час, което ги прави едни от най-бързите сухоземни животни на планетата. Тази забележителна скорост е резултат от слабата конструкция на тялото им, мощни крака и аеродинамичен череп. 

хръткиСнимка: iStock

Освен впечатляващите си състезателни способности, Грейхаундите използват скоростта си и за лов, демонстрирайки пъргавина и рефлекси, с които малко други кучета могат да се похвалят. Тяхната скорост е суперсилата, която им позволява да извършват атлетични подвизи, които вдъхват страхопочитание.

Вижте още: Колко бързо могат да тичат кучетата

Нюфаундлендите имат суперсила, която е по-малко свързана със скоростта или разума, а повече – с героичните им спасителни способности. Тези нежни гиганти са известни със своите умения за водно спасяване, с мускулесто телосложение, ципести крака и гъста, водоустойчива козина, която ги прави естествени плувци. 

НюфаундлендСнимка: iStock

Известно е, че Нюфаундлендите спасяват животи в опасни водни условия, използвайки своите сила и плувни умения, за да изтеглят давещите се на безопасно място. 

Вижте още: Нюфаундлендите: Водните кучетата супергерои

Белгийската Малиона е изключително интелигентно, атлетично и лесно за дресура куче. Тези овчарки са предпочитани помощници за много полицейски и военни части по света поради способността им да научават сложни команди и да изпълняват различни задачи, включително откриване, защита, търсене и спасяване.

Белгийска овчарка малиноаСнимка: iStock

Остротата на ума им се допълва от физическа ловкост, което ги прави способни да изпълняват вискорискови мисии с прецизност и издръжливост. Суперсилата на Малиноа се крие в несравнимата комбинация от ум и физика, която притежават. 

Вижте още: Какво трябва да знаете за характера на Белгийската Малиноа

Бордър колитата са кучета, които съчетават в себе си способности за събиране на стада, изключителна интелигентност и умения за решаване на проблеми. Те могат да контролират движението на животните с минимални команди, използвайки само интензивния си поглед, известен като „втренчване“, за да комуникират и насочват стадото. 

Бордър колиСнимка: iStock

Способността на тази порода да разбира човешките команди и да предвижда движението на другите животни я прави несравнима в пастирската работа и животновъдството. Техният интелект и ловкост пък, им дават възможността да се справят и с най-сложните задачи. 

Санбернарите са си спечелили репутация на нежните гиганти на Алпите, благодарение на своята суперсила, вкоренена в способността им да извършват планински спасявания. Тези кучета имат необичайно усещане за ориентация и устойчивост на студ, което в съчетание със силата и размера им, ги прави идеални за навигиране в заснежени терени. И за спасяване на изгубени пътници.

СанбернарСнимка: iStock

В исторически план Санбернарите са спасили хиляди животи, използвайки острото си обоняние, за да открият заровени под снежните преспи хора.

Тяхната суперсила е комбинация от физически данни, издръжливост и инстинкт за спасяване.

Джак Ръселите може и да са малки, но притежават безспорна суперсила, която се крие в тяхната безгранична енергия, съчетана с невероятно безстрашен характер. Тези кучета са изключително пъргави, способни да скачат на височина, в пъти по-голяма от техния ръст и да копаят е несравнима решителност. 

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Енергията и упоритостта на Джаковете ги правят отлични ловци на дребен дивеч. Те са известни със способността си да следват плячка в подземни дупки. И въпреки размера си тези териери са толкова безстрашни, че могат да поемат предизвикателства, които биха уплашили много по-големи от тях кучета. Смелост и издръжливост в едно – това е суперсилата на тези териери. 

Вижте още: 7 съвета при обучението на Джак Ръсел териер

Виж още