7 породи кучета за хора, които обичат котки

хрътка Снимка: iStock

В ечният дебат между хората, които обичат кучета и тези, които предпочитат компанията на котки, накара мнозина да вярват, че трябва да е „или едното, или другото“. С други думи – че котките и кучетата са от противоположните страни на спектъра без общо основание или допирни точки. Факт е, че има определени стереотипи, които свързваме и с мяукащите, и с лаещите домашни любимци. Клишетата обаче, далеч не изчерпват цялата истина, а предубежденията лесно могат да бъдат оборени. 

Докато стопаните на котки ценят своите мъркащи спътници заради черти като независимост, интелигентност и чистоплътност, има породи кучета, при които можете да откриете същите характеристики. А има дори такива четириноги, които могат да се промъкват из дома ви с нещо, което някои биха оприличили на „котешка стъпка“. 

хръткаСнимка: iStock

Ако искате да разширите хоризонта си с кучешки компаньон – предлагаме ви няколко породи кучета, които да подходящи за хора, които обичат и котки.

Dogsandcats.bg

1. Шиба Ину

Това е древна японска порода кучета, чиито представители притежават много „котешки черти“. И не говорим за външния им вид. Шиба Ину са смели, изключително кротки и много държат на чистия си външен вид. Често ще забележите, че животното педантично се облизва – точно, както правят котките. 

Представителите на тази порода често са си самодостатъчни и сами ще ви уведомят дали се интересуват от съвместни занимания с вас, или не. 

2. Афганска хрътка

Царствеността и блясъкът на тези четириноги ги нарежда нагоре в класацията за най-красиви домашни любимци, редом до признати „кралици“ в котешкия свят като Персийците или Хималайците. 

В допълнение към лъскавия си външен вид, Афганската хрътка е много независима порода, която е свикнала да ловува самостоятелно. 

3. Италианска хрътка

Миниатюрна версия на хрътка, малкият размер и идеалната, неподправена грация на Италианската хрътка я правят чудесен избор за всички почитатели на котките. Тези четириноги обичат да се излежават с часове на слънце, мразят водата и, вярвате или не, се чувстват най-добре ако подремват на по-високи, издигнати повърхности. 

4. Салуки

Тези четириноги са много сдържани, изящни и нежни, често – срамежливи, сладки и тихи, водени от основното за котките желание за тишина и спокойствие. Такива са Салуки – хрътки, използвани за лов и състезания в пустинята. Макар да са силно привързани към семейството си – не очаквайте от тях да се държат мило към непознати. 

хръткаСнимка: iStock

5. Фараонова хрътка

Когато става въпрос за ловни умения, котките обикновено бият кучетата що се отнася до резултати. Защото мяукащите домашни любимци дебнат и проследяват плячката си с голяма ефективност и търпение. Но някои четириноги са също толкова умели в лова – като Фараоновата хрътка, например. Тя е известна със своите ненадминати умения, сила, скорост и издръжливост. Тези кучета просто са отгледани за ловци!

6. Уипет

Уипетите са по-дребни хрътки, чието желание за лов на малки животни и уменията, които притежават за това, ги правят ненадминати! Макар да се настървяват в преследването на плячката си, през по-голямата част от времето Уипетите обичат мързеливо да си дремват някъде на топло из къщата ви. 

7. Папийон

Страхотни компаньони и семейни кучета, подходящи за домакинства с деца, тези очарователни дребосъци са хитри и умни, като буквано могат да победят котките в състезания за съобразителност. 

Приятелски настроени и дружелюбни, те се нуждаят от обучение, за да се социализират по правилния начин. В противен случаи -могат да ви подчинят със своите самоувереност и интелигентност – въпреки малкия си ръст!

Виж още