8 мита за здравето на кучетата, в които трябва да спрете да вярвате

куче човек Снимка: iStock

И ма толкова много общоприети митове, свързани с домашните ни любимци, че понякога може да се окаже трудно да разберем кое е вярно и кое не. Може дори да имате „доказателства“ в истинността на дадени твърдения или да попаднете на нечий блог, който ги подкрепя, пишат от PetMD. 

Предлагаме ви да разгледаме заедно някои от най-често срещаните митове, свързани със здравето на кучетата, на които трябва да спрете да вярвате още днес. Защото истината е малко по-различна от митовете...

  • Мит 1: Не виждам бълхи по кучето си, значи то няма.

Това е мит, на който мнозина вярват. Всъщност, около 95% от бълхите в дома ви в даден момент не живеят върху домашния ви любимец. По-голямата част от тях могат да преживеят месеци, удобно настанили се в някой ъгъл или под килима в дневната ви, например. 

куче бълхиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тези проблемни малки същества прекарват по-голямата част от времето си като „бебета“ – яйца, ларви и какавиди. В тези етапи от жизнения цикъл на бълхите, те са толкова малки, че е невъзможно да ги видите. А като добавка към това, една възрастна женска бълха може да снесе до 2000 яйца през краткия си живот. 

Единственият начин да се уверите, че домашният ви любимец няма бълхи, е да следите за редовното му вътрешно и външно обезпаразитяване. 

  • Мит 2: Домашните любимци унищожават неща и пикаят върху тях от нарочно.

Животните не изпитват емоции като „злоба“, нито се чувстват „виновни“, когато им крещим, въпреки че изглеждат точно така.

куче само вкъщиСнимка: iStock

През повечето време животните унищожават неща, защото им е скучно и искат да се забавляват, когато наоколо няма друг, с когото да го правят. Това поведение следва да е знак за стопаните им, че питомците им се нуждаят от повече упражнения и/или умствена стимулация. 

  • Мит 3: Няма нищо лошо да дадем остатъците от масата на кучето си.

Ако сте от собствениците на четириноги, които стоически могат да издържат на умолителния поглед на кучето си и не му дават нищо от масата, то заслужавате нашите адмирации! Всъщност обаче, повечето хора си мислят, че няколко хапки няма да навредят. Нали? Всъщност – ще. Храносмилателният тракт на домашните ни любимци не е в състояние да обработва продукти с високо съдържание на мазнини или въглехидрати. Ето защо не е необичайно четириногите да страдат от сериозни храносмилателни проблеми, след като са яли човешка храна. 

куче просия хранаСнимка: iStock

Панкреатитът е най-тревожният от тях, тъй като може да бъде фатален. Наддаването на тегло и/или недохранването също са сред възможните усложнения, свързани с редовното споделяне на остатъците от масата с косматия ви другар. 

  • Мит 4: Късокосместите домашни любимци линеят по-малко.

Съвършено невярно. Независимо дали са късокосмести или дългокосмести, скубането се случва при всички четириноги. Разбира се, може би не се забелязва толкова много при кучета с по-къса козина, но това не значи, че линеене няма. 

  • Мит 5: Топлият нос означава, че кучето е болно.

Отново невярно. Всъщност, топлият нос на домашния ви любимец просто означава, че той… ами има топъл нос. Температурата на носа на кучето е повече отражение на заобикалящата среда (като стайна температура и влажност), отколкото индикатор за здравословното състояние на животното. Ако четириногият ви другар има топъл нос, но изглежда, че се държи напълно нормално, вероятно няма за какво да се тревожите. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Мит 6: Добре е, че домашните любимци ближат раните си.

Този мит е грешен на няколко фронта. Когато кучето ближе раната си, то на практика полага всички бактерии, живеещи в устата му, директно в отворената рана, създавайки благоприятна почва за развитие на инфекции. Освен това, грапавите ръбчета по езика възпаляват допълнително и дразнят тъканта около раната, правейки я по-болезнена. 

куче се ближеСнимка: iStock

И, разбира се, тъй като го боли, животното започва да се ближе все повече и повече. Така се получава порочен кръг. 

  • Мит 7: Кучетата ядат трева, за да повърнат.

Това е вярно, но само отчасти. Повечето кучета, които ядат трева, не повръщат след това. Всъщност, много специалисти по поведението на домашните любимци смятат, че яденето на трева е по-скоро нормално поведение, на което четириногите просто се наслаждават!

Факт е, че понякога домашните любимци ядат трева, а след това повръщат. И тук възниква въпрос: дали животното яде тревата, за да успокои разстроения си стомах, или тя допълнително го разстройва. Това е нещо като дилемата за кокошката и яйцето. 

Това, което знаем е, че по-малко от 25% от кучетата повръщат след ядене на трева, а едва 10% от тях са показали признаци на заболяване, преди да ядат от нея. Така че, действително има вероятност в повечето случаи двете неща просто да не са свързани. 

куче яде треваСнимка: iStock

  • Мит 8: Трябва да водим кучето си на ветеринар само, когато е болно.

Най-добрият начин да предотвратите сериозно заболяване при домашния си любимец, е да го водите на редовни ветеринарни посещения. Така специалистът ще има възможност да идентифицира и коригира навреме всеки потенциален проблем. Разбира се, това не означава, че посещението на ветеринарния ви лекар два пъти годишно ще гарантира доброто здраве на кучето ви, но със сигурност ще сте една крачка напред в това да знаете какво се случва с него. 

Вижте още: 

8 начина да направите разходките с кучето по-забавни

Как се променя животът ни с куче

 

Виж още