8 начина как да помогнете на кучето си да живее по-дълго

куче успокоение Снимка: iStock

Ж еланието на почти всеки собственик на куче е любимият му четириног другар да живее по-дълго. В крайна сметка, малко неща са толкова удовлетворяващи, колкото това да имате до себе си лоялно, любящо приятелче, с което да преминавате заедно през живота. И въпреки че няма две мнения по въпроса, за кучетата правят всеки наш ден по-добър и смислен, трудно е да преглътнем суровата истина – че те имат доста по-кратък живот от нас.

куче сутринСнимка: iStock

Ако, подобно на много стопани на домашни любимци, сте търсили средната продължителност на живота на вашето куче, предполагаме, че може би мълчаливо сте се надявали, че тя като по чудо ще се окаже в много по-далечния край на спектъра. И тъй като познаваме добре това чувство, бързаме да ви разведрим с добри новини! Има научно доказани начини да помогнете на косматия си спътник да бъде до вас по-дълго. 

Ново проучване предполага, че стопаните всъщност имат много по-голям контрол, отколкото се смяташе до момента, върху продължителността на живота на домашния си любимец, пишат от Американския киноложки клуб, цитирани от сайта Dogtime.

Dogsandcats.bg

Разбиране на продължителността на живота при кучетата

Изследванията показват, че очакваната продължителност на живота на едно куче се влияе главно от два фактора: порода и размер. По отношение на размера, по-малките кучета имат по-дълъг живот в сравнение със средните и по-големите си събратя. За да бъдем малко по-конкретни:

кучетаСнимка: iStock

  • Малките кучета живеят средно между 14-16 години;
  • Средните породи (като Голдън ретривър) – между 10-12 години;
  • Големите и гигантските породи (като Немски дог и Санбернар) – между 7-10 години.

Любопитен факт е, че кучетата от смесени породи като Лабрадудъл, например, обикновено имат по-дълъг живот от чистокръвните си роднини. 

Въпреки това, противно на твърдението, прието от много собственици за абсолютна даденост, продължителността на живота на едно куче не се определя само от неговите размер и порода. Според изводите от скорошно изследване, проведено от учени от Държавния университет на Аризона (ASU), Университета на Вашингтон и Тексаските училища по медицина A&M, 

фактори като общия доход на домакинството, възрастта на собственика, времето, прекарано с деца у дома и социалната среда на кучето имат огромно влияние върху здравето и дълголетието му. 

За да достигне до тези интересни констатации, изследователският екип е провел проучване, включващо повече 21 000 собственици на кучета. Любопитен факт е и, че въздействието на социалните контакти и общуване на четириногите е около пет пъти по-силно от отражението на останалите фактори.

кучетаСнимка: iStock

5 научно обосновани начина за удължаване на живота на домашния ви любимец

  • Нека общува повече и по-често с други кучета

Оказва се, че нашите космати другари могат да живеят по-дълго, ако рутината им включва взаимодействия с други себеподобни. Добавянето на още един домашен любимец или оставянето на питомеца ви да общува повече с други четириноги – всичко това може да увеличи продължителността на живота му. 

„Подобряването на социалната среда на кучето води до по-добри здравни резултати. Това показва, че подобно на много социални животни, включително хората, наличието на повече контакти може да се отрази положително на здравето“, коментира Бри Маккой, един от учените, участвали в цитираното проучване.

куче човекСнимка: iStock

Знаем, че нашите космати спътници са товарни животни по природа. Така че не би било пресилено да се каже, че те се чувстват най-добре и разкриват целия си потенциал, когато си взаимодействат положително с други от своя вид. За да помогнете на кучето си да живее по-дълго, опитайте се да му предоставите повече възможности за социализация и общуване с други четириноги.

  • Прекарвайте повече време заедно

Учените са установили още, че кучета, чиито собственици прекарват по-малко време с тях, но посвещават повече време на своите човешки деца, имат по-влошено здраве, което влияе негативно и на продължителността на живота им. 

Маккой отбелязва: „Наличието на социална мрежа и среда е добро за кучетата. И това включва взаимодействия не само с други четириноги, но и със стопанина им. Прекарването на повече време с домашния ви любимец му осигурява цял набор от емоционални, физически и умствени ползи. Поради тази причина – опитайте се да прекарвате повече време насаме с вашия космат другар. За да бъде той по-дълго време до вас след това!

куче човекСнимка: iStock

  • Стремете се да подобрите финансовото си благосъстояние

Може би най-изненадващата констатация от проучването, която показва, че явно финансовото благосъстояние на собственика играе голяма роля за здравето и дълголетието на кучето му. Оказва се също, че домашните любимци, които живеят в по-богати домакинства, имат по-добро общо здраве, което означава и увеличена продължителност на живота.

Предимството, което тези животни имат, се състои в достъп до по-добри медицински грижи. Според учените, по-добре осигурените собственици на кучета могат спокойно да си позволят по-чести и по-скъпи диагностични тестове, например. 

кучеСнимка: iStock

  • Поддържайте кучето си в добра физическа форма

Проучване от 2018 г., публикувано в Journal of Veterinary Internal Medicine, потвърждава, че кучетата с наднормено тегло имат по-кратък живот. За да достигнат до тези резултати, учените са изследвали над 50 000 мъжки и женски кучета от 12 популярни породи- някои с наднормено тегло, други с нормално. Екипът е установил, че рискът от преждевременна смърт при четириногите с наднормено тегло е по-голям, отколкото при кучетата, чието тегло е в нормата. Според тях, затлъстяването съкращава живота на домашните любимци с повече от две години.

кучеСнимка: iStock

Наднорменото тегло при кучетата е свързано с някои животозастрашаващи състояния, вариращи от бъбречни заболявания до панкреатит, рак, сърдечни заболявания и други. За да предотвратите затлъстяването при вашия кучешки другар, което често съпътства напредването на възрастта;

Следете порциите и не го прехранвайте. Ако не сте сигурни относно това колко храна трябва да давате на питомеца си – консултирайте се с ветеринарния си лекар.

Включете физически упражнения в ежедневната си рутина.

  • Не пропускайте ваксинациите

Ваксинациите защитават кучетата ни от някои сериозни, но предотвратими заболявания, които потенциално могат да намалят продължителността на живота им. За да помогнете на вашето куче да е до вас по-дълго, винаги спазвайте графика му за ваксиниране.

Ние можем да помогнем на кучето си да живее по-дълго!

Разбира се, смъртта е неизбежна част от живота на нашите четириноги спътници. Въпреки това, наша отговорност е да гарантираме, че питомецът ни ще има дълъг и щастлив живот, тъй като това пряко влияе върху това колко дълъг ще бъде той. 

Възможно е да увеличите максимално шансовете на кучето си да живее по-дълго от средното. Всичко, което ви е необходимо, е да включите няколко научно обосновани съвета, които се основават на проактивността ви. 

Вижте още: 

Колко често е добре да водим кучето си на ветеринар

Защо кучетата живеят по-малко от хората

 

Виж още