Какво трябва да знаем за кучетата със сини очи

куче сини очи Снимка: iStock

С инеоките кучета са поразителни, най-вече, защото са толкова необичайна гледка. Въпреки че повечето кутрета се раждат със сини очи, при около 95% този цвят се променя през първите осем до десет седмици от живота им. И докато няма почти нищо по-сладко от това да се взирате в кафявите очи на пухкавия ви домашен любимец (знаем го от личен опит!), то ако животното е със сини очи... Е, гледката придобива съвсем други измерения!

Ако сте сред късметлиите, които отглеждат куче със сини очи – заслужавате нашите поздравления! В случай, че сте любопитни какво причинява тази красива аномалия – четете нататък!

куче сини очиСнимка: iStock

Породи кучета, които естествено имат сини очи

Без съмнение е, че кучетата със сини очи принадлежат към уникален клуб. Според информация на учените, само 5% от четириногите имат синеокия вариант като част от тяхната ДНК. Синеоката черта е рецесивна и най-често е свързана с цвета на козината, особено при четириноги с мерле (пъстри цветни петна).

Dogsandcats.bg

Породите кучета, които естествено имат сини очи, включват:

По ирония на съдбата сините очи всъщност нямат син пигмент. Всъщност, този цвят показва липса на пигмент. Освен това, ако козината около очите на вашия домашен любимец е бяла, шансовете да има сини очи (заедно с розов нос и кожа) се увеличават. 

куче сини очиСнимка: iStock

Защо някои кучета имат сини очи?

Всичко е свързано с меланина или пигмента в ириса, който изгражда оцветената част на окото. Кафявите очи, които са и най-често срещани в кучешкия свят, имат кафяв пигмент както в предния, така и в задния слой на ириса. Сините очи от друга страна, имат по-малко (или изобщо нямат) количество меланин в предния слой и също толкова малко – в задния. ДНК на животното е ключът към това колко меланин ще произвежда то. 

Учените все още изучават този феномен. И докато предишни проучвания показват, че гените, които определят окраската на козината, играят основна роля и при определянето на цвета на очите, скорошно проучване откри, че има и друг ген, който играе роля в определянето на това дали едно четириного ще е синеоко или не. 

куче сини очиСнимка: iStock

Кучетата със сини очи имат ли здравословни проблеми?

Пигментът не е само цвят, това е и критичен елемент в развитието на зрението и слуха на нашите четириноги другари. И докато

не всички синеоки кучета (противно на общоприетия мит) задължително имат проблеми със зрението или слуха, някои от тях са действително са изложени на по-голям риск от развитие на определени медицински състояния. 

Кохлеосакуларната глухота е наследствено състояние, свързано с пигмента в козината и очите на кучето. Това състояние е по-разпространено при бели кучета със сини очи и обикновено се появява на възраст от 1 до 3 седмици. Може да обхване едното или и двете уши на животното. 

Очната дисгенезия се появява, когато две кучета с козина тип мерле имат поколение. Често срещаните проблеми със зрението на потомството им включват по-малки очи, нецентрирани зеници, чувствителност към светлина, общо влошено зрение и по-голям риск от развитие на катаракта. 

куче сини очиСнимка: iStock

Албинизмът е друго състояние, което възниква тогава, когато кучето не може да произвежда достатъчно меланин. Това рядко състояние може да причини по-малки очи, повишена чувствителност към светлина, както и деформация на лещата или ириса, които могат да доведат до влошаване на зрението или пълна слепота. 

Ако кафявите очи на възрастното ви куче започнат да променят цвета си, това може да е сигнал за очно заболяване или да е част от процеса на стареене. 

Интерстициалният кератит е възпаление на роговицата, което може да се прояви като синкаво-бял филм върху окото.

Катаракта, често признак на стареене, придава мътен и често синкав вид на очите.

Глаукомата, заболяване на зрителния нерв, също може да придаде синкав оттенък на окото.

куче сини очиСнимка: iStock

Важно: Всяка промяна в зрението на вашето куче трябва незабавно да бъде докладвана на ветеринарния ви лекар. Повечето очни заболявания са лечими, но прогнозата е далеч по-добра, ако бъдат диагностицирани рано. 

Очите – прозорец към душата на домашния ни любимец

Както можете да видите, синеоките кучета освен забележителни и магнетични очи, имат и някои предразположености, за които е добре да следите и да сте подготвени. 

Независимо от цвета им обаче, изражението на очите на вашия домашен любимец е чудесен начин да разберете какво мисли. Кръгли очи, които показват много бяло, разкриват, че вашия домашен любимец може би е напрегнат. Разширените зеници, от друга страна, често са признак на страх или вълнение. А в случаите, когато косматият ви другар е отпуснат, може да ви изглежда, че е примижал. 

Ето и още един забавен факт за кучешките очи, който може би ще искате да знаете. Осъществяването на зрителен контакт с вашето космато другарче – дори и само за няколко минути, предизвиква освобождаването на окситоцин – хормон, свързан с емпатия, доверие и обич. 

куче сини очиСнимка: iStock

Според проучване от 2015 г. на изследователи от университета в Сагамихара, Япония, нивата на окситоцин се увеличават с до 130% при кучетата, след като са осъществили зрителен контакт със собствениците си. Какво означава това? 

Кафяво, синьо, сиво или зелено – гледането в очите на домашния ви любимец е начин за укрепване на връзката с най-добрия ви приятел. Какво по-хубаво от това?
Виж още