Еднополовата агресия при кучетата: какво представлява и може ли да бъде предотвратена?

кучета агресия Снимка: iStock

А гресията между кучета от един и същи пол може да бъде истински проблем за някои собственици на четириноги. И, вярвате или не, това се случва по-често, отколкото си мислите. 

Еднополовата агресия може да бъде сериозен поведенчески проблеми и потенциално – да доведе до нежелани инциденти. За това и не бива да се неглижира – ако домашният ви любимец проявява агресивно поведение, препоръчваме ви да се консултирате с ветеринарния си лекар или сертифициран треньор на кучета. 

Какво представлява еднополовата агресия при кучетата?

Както подсказва името, това е агресивно поведение, проявявано от едно четириного към други животни от същия пол. Форма на агресия между домашните любимци, което може да се прояви както при мъжки, така и при женски кучета от всяка порода. Излишно е да споменаваме, че последствията могат да бъдат сериозни при четириноги, които имат голяма разлика в размерите, когато едното животно има физическо предимство или е представител на голяма и мощна порода. Във всеки случаи, този тип борба за надмощие, най-често – при мъжките кучета, ескалира бързо и често е травматично преживяване за всички участници, включително собствениците, които често се чувстват безпомощни. 

кучета агресияСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какво представлява стълбата на общуване при кучетата

Едва ли ще видите кучета да се впускат направо в битка без предупреждение. Всички признаци и сигнали, които животните дават – както помежду си, така и на собственика си, са възможност за деескалация на поведението и спиране на битката. Ключовото е да разпознаете езика на тялото на четириногите и да знаете кога да се намесите. 

Има много предупредителни знаци, които предвещават, че едно куче е на ръба към проява на агресия. Някои от тях включват:

 • Отказ от игра

Уплашените, стресирани или застрашени кучета може да избягват да играят и да си взаимодействат помежду си. Вместо това те прибягват до отбранително или отбягващо поведение. 

кучета агресияСнимка: iStock

 • Пилоерекция (наежване)

Когато козината на гърба на кучето е повдигната, това често е индикация за състояние на гняв, страх или безпокойство. Лесно разпознаваем физически признак, за който всеки стопанин следва да знае. 

 • Скован език на тялото

Кучетата, които се чувстват застрашени, могат да имат скована поза на тялото, когато показват признаци на потенциална конфронтация.

 • Интензивно втренчване 

Ако кучето ви се взира интензивно в друго четириного, сякаш е застинало, бъдете нащрек, защото това може да е знак за предстояща атака. 

кучета агресияСнимка: iStock

 • Ръмжене 

Ръмженето и оголването на венците са две ясни индикации за вероятна агресия между две кучета.

 • Нахвърляне и лай

Важно е да имаме предвид, че куче, което се хвърля напред към друго четириного, докато лае силно и агресивно, може да използва това поведение като начин да увеличи разстоянието и да накара другото животно да се отдалечи.

 • Ухапване 

Ухапването обикновено е последна мярка, до която е желателно да не се стига

кучета агресияСнимка: iStock

Какви са най-честите причини за еднополова агресия при кучетата?

 • Хормони

Хормоните, особено половите (но също и окситоцин и вазопресин), могат да окажат огромно влияние върху поведението на едно куче. Особено валидно е това при некастрираните мъжки животни, при които има по-високи нива на тестостерон или естроген, което допринася за повишено териториално и агресивно поведение.

Според последно проучване, цитирано от Американския киноложки клуб, нивата на окситоцин и вазопресин също могат да повлияят на социалното поведение и агресията при четириногите. 

 • Установяване на социална йерархия

Еднополовата агресия често е резултат от приспособяването на кучетата към социалната зрялост и променящата се динамика в домакинството. За това и подобно поведение се наблюдава по-често в семейства с повече от един домашен любимец. 

кучета агресияСнимка: iStock

Забележка: Ако забележите признаци на агресия между двете си кучета, важно е да действате веднага. Имайте предвид, че често идентифицирането на конкретните причини за агресия изисква експертен опит и намесата на сертифициран специалист по поведение на домашни любимци или ветеринарен лекар.  

Те могат да оценят поведението, здравето и околната среда, в която живеят кучетата, за да разработят цялостен план за ефективно управление и справяне с агресията. Докато това се случва, най-добре е да държите двете животни разделени. 

Как да предотвратим еднополова агресия при кучето си

Въпреки че може и да не е възможно напълно да се предотврати агресията на едно куче към представители на същия пол, стопаните могат да предприемат определени стъпки, за да се сведе до минимум рискът от инциденти. 

кучета агресияСнимка: iStock

 • Ранна социализация

Правилното социализиране на кучето ви може да му помогне да развие положителни взаимоотношения с другите четириноги, независимо от пола им. Контролираните, положителни взаимодействия с добре възпитани, приятелски настроени кучешки приятели през първите месеци от живота на питомеца ви, ще повлияят значително на бъдещия му темперамент. 

 • Положителна и постепенна социализация

При запознаването на две кучета, независимо от възрастта им, важно е да има контролирана, постепенна и положителна социализация. Това може да направи разликата – дали две животни ще се възприемат взаимно като конкуренция или като бъдещи приятели. Имайте предвид обаче, че когато сексуалните хормони се задействат, при кучетата обикновено те са с приоритет. И могат да променят отношенията между четириногите много бързо, тъй като този естествен инстинкт надделява. 

 • Кастриране/стерилизиране

Кастрацията/стерилизацията може да помогне за намаляване на шансовете за агресия. Хормоналните влияния могат да допринесат за агресивно поведение, а кастрацията може да смекчи това. 

кучета агресияСнимка: iStock

 • Обучение с положително подсилване

Последователните и положителни методи на обучение могат да помогнат на домашния ви любимец да възприеме подходящо поведение и реакции към други четириноги. 

 • Управление на тригерите 

Бъдете наясно със ситуациите, които могат да предизвикат агресия у вашето куче, и вземете мерки, за да ги избегнете или сведете до минимум. Например, ако питомецът ви става агресивен към други четириноги, когато е на каишка, помислете да пренасочите разходката си към райони с по-малко движение. 

 • Бъдете отговорни

Винаги наблюдавайте кучето си, когато общува с други четириноги, особено ако има история на агресия. Това може да помогне за предотвратяване на потенциални битки и да ви даде възможност да се намесите рано, ако забележите признаци на агресия. 

кучета агресияСнимка: iStock

Имайте предвид, че тъй като всяко четириного има свой собствен темперамент и личност, ефективността на всички изброени мерки може да варира. Ние бихме ви препоръчали да потърсите потенциална помощ, но ранната намеса и последователно обучение също са решаващи фактори за подобряване на поведението на вашия космат другар.

Виж още