Как да изберем правилната диета за нашите любимци?

домашни любимци Снимка: Purina Pro Plan

И зборът на тип хранене и вид диета винаги е бил актуален – както за нови, така и за настоящи собственици на домашни любимци. Менюто, което изберете за косматия си другар, трябва да бъде пълноценно и да носи отличен баланс на хранителните вещества – протеин, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Храната съдържа и вода – в зависимост от вида й, количеството може да варира от около 10 до 75%.

Предлагаме ви заедно да разгледаме всички нужни съставки за една добре балансирана диета за любимия ви четириног приятел!

Протеин

Протеините са градивните елементи на живота, съставени от аминокиселини. Важно е в диетата на домашния ви любимец да се съдържат всички незаменими аминокиселини (например Таурин за котките). Те изграждат, възстановяват и поддържат телесните тъкани (кожа, мускули, кости и козина), като в същото време имат защитна и регулаторна функция (имунитета, телесната температура и кръвното налягане). 

Много важен източник, както на енергия, така и на градивен материал, качественият протеин създава и усещане за ситост у четириногите. При избора на диета за вашето куче или котка, освен вида на протеина, обърнете внимание и от какъв източник е – дали е от брашно или месо. Проучвания показват, че протеинът от месо е по-качествен, смила се и се усвоява по-лесно.

домашни любимциСнимка: Purina Pro Plan

Мазнини

Мазнините правят храната по-апетитна и по-вкусна, влияят и върху текстурата й. Те са основен източник на енергия – почти два пъти повече спрямо протеините и въглехидратите. Мазнините са с най-голямо значение за здравето на кожата и козината на кучетата и котките, те спомагат за усвояването не само на мастноразтворимите витамини, но и на други жизненоважни хранителни вещества. Важни са и за здравето на мозъка и за развитието на зрението. Омега 3 мастните киселини намаляват възпаленията (кожни и ставни).

Въглехидрати

Простите захари доставят енергия, а скорбялата – и кислород. Фибрите също са част от въглехидратите. Неразтворимите стимулират транзита в храносмилателния тракт, а разтворимите (като цикорията), подобряват храносмилането, стимулират полезните бактерии и намаляват неприятната миризма на фекалиите на животните. 

домашни любимциСнимка: Purina Pro Plan

Противно на някои разбирания, източниците на въглехидрати, като царевица и пшеница, всъщност се смилат и усвояват много успешно от домашните любимци, а алергиите към тях са изключително рядко срещани. Кучетата, например, са одомашнени преди повече от 15 хиляди години и оттогава те приемат регулярно въглехидрати с такъв произход.

Витамини

Витамините са органични вещества, които се съдържат в храните. Тъй като тялото не може да произвежда някои от тях в достатъчно количество, те трябва да бъдат приемани допълнително. Когато става въпрос за домашните ни любимци, необходимо е да бъдем внимателни с добавянето на витамини и минерали към менюто им – ако диетата е пълноценна и животното няма здравословен проблем, то на практика няма нужда от тях. Добавки трябва да се дават само, ако четириногото има здравословен проблем, диагностициран от ветеринарен лекар след направени изследвания.

домашни любимциСнимка: Purina Pro Plan

Витамините се класифицират в две основни групи – водно- и мастноразтворими. Някои от важните витамини са:

 • Зрение – Витамин А
 • Здрави кости – Витамин D улеснява усвояването на калций и фосфор
 • Нервна система – B - група
 • Антиоксиданти – витамините C и E предпазват организма от свободните радикали
 • Имунитет – C и E

Минерали

Минералите са елементи, които идват от земята (почвата, водата, скалите), като се абсорбират от растенията или се изяждат от животните. Нарушеният им баланс може да доведе до някои заболявания, заради това е добре да се избира висок клас пълноценна диета. Важни минерали за домашните ни любимци са:

 • Воден баланс – натрий, калий, хлор, калций и магнезий, (електролити)
 • Нервна система – натрий, калций
 • Кръвна функция – желязо
 • Антиоксиданти – селен, мед, цинк и магнезий
 • Имунитет – селен, цинк
 • Здрави кости – калций и фосфор

Вода

Водата е една от най-простите молекули в природата. Въпреки че не доставя енергия, тя е от съществено значение за всички клетки и процеси. Ето защо е от жизненоважно значение за диетата на кучето или котката ви. Тя участва в регулирането и поддържа телесната температура, подпомага храносмилането и усвояването на храната, улеснява пренасянето на хранителните вещества в организма, влиза в химическите реакции на тялото и помага за изхвърлянето на ненужните вещества от него.

домашни любимциСнимка: Purina Pro Plan

Енергия

Важно е да обърнете внимание и на тази стойност. Храните за кучета и котки, пригодени за подрастващи, както и за малки породи, имат по-висока енергийна плътност. От друга страна, диетите за кастрирани животни, тези пригодени за отслабване, както и тези за едри породи, са с по-ниска енергийна плътност. 

Важно е, по време на втората половина на бременността и лактацията, женските кучета и котки да се хранят с храна за подрастващи. Функцията на енергията е да зарежда тялото, спомага за разграждането на храната, регулира температурата, осигурява нормалния растеж и състояние на организма, движението и енергичността.

Типовете хранене са:

 • Гранулирана храна

Сухата храна е най-икономичният и най-балансираният избор за кучетата и котките – това е една от причините много собственици да я предпочитат за своите домашни любимци. Има дълъг срок на годност и не е необходимо да се съхранява в хладилник. Формата и съставът на гранулите действат и профилактично на зъбите – пречат на натрупването на плака и зъбен камък. Голям плюс на този тип хранене е и неговата безопасност – заради обработката ѝ рискът за паразитни и бактериални заболявания от диетата е изключително малък.

Когато избирате храна за своето куче или котка, прочетете внимателно състава на гърба на опаковката, като имате предвид информацията от първата част на статията. 

куче хранаСнимка: iStock

 • Мокри храни  

Това са паучове и консерви. Могат да бъдат от значителна полза за котките, тъй като благодарение на тях те получават и допълнително вода. Ниският прием на вода при котките може да доведе до бъбречни и уринарни проблеми. Обикновено храненето само с мокра храна излиза по-скъпо, тя не винаги е и напълно балансирано.

Успешен и предпочитан начин за хранене на котките е комбинацията суха и мокра храна. Мократа храна е около 75% вода, така че количеството, което трябва да приеме едно животно, за да си достави всички необходими хранителни вещества, ще е по-голямо.

 • Домашно приготвена храна

Този тип хранене се основава на различни рецепти, които трябва да бъдат приготвени у дома и изисква голяма отдаденост от страна на стопаните. По-скъпо и трудно е, тъй като всички съставки от първата част на статията трябва да бъдат внимателно подбрани и балансирани. Могат да бъдат препоръчани периодични профилактични изследвания. 

куче хранаСнимка: iStock

 • Сурова храна

Суровото хранене представлява комбинация от месо, вътрешни органи, в някои случаи кости, и различни зеленчуци. Храните от този тип се предлагат замразени – важно е да се следи температурата на фризерите. При избора на такава диета е добре да се консултирате с ветеринарен лекар, той ще ви обясни по-подробно за рисковете, като може да ви препоръча и периодични профилактични изследвания. При този тип хранене трябва да се спазва строга хигиена – измиване и дезинфекция на ръцете, купата и предметите, които са били в контакт с храната.

Изборът на диета винаги е бил труден за собствениците на кучета и котки. Много от твърденията в интернет се основават на митове и не са научно обосновани. За това и най-добрият източник на информация е вашият ветеринарен лекар, който може да ви обясни по-подробно за плюсовете и минусите на всеки от посочените типове хранене.

Продуктите на Purina® Pro Plan® са балансирани по всички критерии, посочени в статията, осигурявайки здравословен живот на вашия домашен любимец. 

Спрямо индивидуалните нужди на четириногите ви другари можете да откриете продукти освен за различните етапи от живота – подрастващи, пораснали и възрастни животни, така и такива с насоченост към дерматологични (Optiderma®) или гастроинтестинални (Optidigest®) предразположения.

Виж още