Как да направим антисоциалното си куче по-дружелюбно

куче Снимка: iStock

В ъпреки че е известно, че кучетата са социални животни, не всички четириноги са дружелюбни и отворени към нови приятелства. Подобно на хората, домашните любимци също имат своите предпочитания, специфични черти на характера и различни нива на общителност. 

Ако кучето ви има естествено сдържана личност, не е справедливо да очаквате от него да е особено ентусиазирано да ходи в кучешкия парк и да си играе с всички негови посетители. Въпреки че някои четириноги са по-общителни и социални от други обаче, важно е да се прави разлика между естествена интровертност и асоциално поведение.

кучеСнимка: iStock

Ако имате куче, което се държи малко антисоциално или агресивно към други животни, важно е да обърнете внимание на поведението му. Ето 10 съвета, които могат да помогнат на кучето ви да стане по-дружелюбно към останалите четириноги, както и към непознати. 

Dogsandcats.bg

Вижте още: 10 от най-дружелюбните породи кучета

  • Намерете нежни приятели

Малко вероятно е едно антисоциално куче да се чувства удобно около хиперактивно четириного или друг домашен любимец, който не зачита границите му. Така че, за да помогнете на питомеца си да свикне да бъде около други себеподобни, важно е да го срещнете с правилните.

Четириноги, които имат спокоен характер и по-ниски енергийни нива, често се сприятеляват с кучета, които са по-интровертно настроени.

кучетаСнимка: iStock

  • Награждавайте положителните взаимодействия 

Лакомствата и другите награди ще ви бъдат от голяма полза, за да накарате кучето си да се почувства комфортно около други четириноги и непознати. Това е така, защото награждаването помага за изграждане на положителни асоциации. 

Например, ако давате на питомеца си лакомство всеки път, когато друго куче мине в близост до него и той запази спокойствие, домашният ви любимец в крайна сметка ще разбере, че получава нещо хубаво всеки път, когато види друго четириного. Това ще превърне присъствието на други кучета в положително нещо, защото то води до лакомство. 

кучеСнимка: iStock

  • Пропуснете парковете за кучета

Да заведете антисоциално куче в близкия парк не е най-добрата идея. Дори напротив – съществува риск да се засили антисоциалното и агресивно поведение, тъй като това е твърде голяма стъпка за него. Четириногите често реагират с безпокойство или агресия, когато не се чувстват в безопасност или не им е комфортно. Отиването в кучешкия парк, пълен с други кучета, едва ли ще се отрази релаксиращо на вашия по-интровертно настроен домашен любимец.

Освен това, вие нямате контрол върху видовете кучета, които ще бъдат там. Някои от тях може да имат настойчив характер и да не зачитат границите на питомеца ви.

  • По-дълги ежедневни разходки

Ежедневните разходки са изключително полезни за кучетата. Това не само е чудесна форма на упражнения, но може да помогне и за намаляване на чувствителността на питомеца ви към всяка нова среда.

кучеСнимка: iStock

Започнете с разходки в район, за който е известно, че е познат на кучето ви, в идеалния случай – с по-малко пешеходно движение. Това ще помогне на животното просто да се разхожда спокойно и да изследва безопасната среда около себе си. Постепенно можете да преминете към по-оживени места, като големи паркове. Винаги награждавайте питомеца си за всяко положително поведение, като например да остане спокоен, когато друго четириного минава в близост.

  • Запознайте се с езика на тялото на кучето си

Ефективен начин да обезсърчите агресивното поведение е да наблюдавате езика на тялото на животното и да реагирате, преди дадена ситуация да ескалира. Четириногите дават определени знаци, преди да решат да атакуват, като най-често това включва скована поза на тялото и статична, вдигната нагоре опашка. 

кучеСнимка: iStock

  • Работа с професионален треньор

В някои случаи действително си струва да се инвестира в услугите на реномиран треньор на кучета. Специалистът не само ще ви научи как да подходите към обучението на домашния си любимец, но и ще ви помогне да го разберете по-добре. А след като опознае вас и косматия ви другар, треньорът ще ви състави индивидуален план за обучение, насочен да помогне на питомеца ви да бъде около други четириноги и непознати.

  • Поддържайте тренировъчните сесии положителни

Когато става въпрос за обучение на антисоциални кучета, жизненоважно е да останете позитивни и да не показвате нито разочарование, нито нетърпение. Това е така, защото всякакви негативни емоции могат да се свържат с присъствието на други четириноги. 

кучеСнимка: iStock

  • Не го насилвайте

Уверете се, че работите с темпо, удобно за кучето ви. Твърде бързата работа може да доведе до влошаване и увеличаване на интензивността на антисоциалното поведение. За да избегнете това, работете на малки стъпки, които да повишат увереността на кучето ви, вместо обратното – да го карате да се чувства несигурно. 

  • Бъдете търпеливи

Важно е да започнете обучението на антисоциалното си куче с очакването, че ще отнеме време – поне няколко месеца, за да стане то по-дружелюбно. Четириногите не са агресивни без причина. Обикновено по-дръпнатото и дистанцирано поведение е на база негативен опит, който е научил животното да се държи по определен начин в присъствието на други себеподобни. Така че ще отнеме време, за да отучите питомеца си от антисоциалното и агресивно поведение, заменяйки ги със спокойствие и комфорт в присъствието на други четириноги.

кучеСнимка: iStock

В заключение, всеки стопанин на домашен любимец е важно да знае, че всички четириноги имат своите предпочитания що се отнася до социални взаимодействия. И това е нещо съвършено нормално. Въпреки това, ако косматият ви спътник започне да проявява антисоциално, тревожно или агресивно поведение, не бива да го неглижирате, а да предприемете стъпки към корекцията му.

Вижте още: 

5 съвета за избягване на конфликти в кучешкия парк

Как да намерим приятели за игра за голямото си куче

 

Виж още