Как да научим децата да бъдат нежни с кучетата

дете куче Снимка: iStock

А ко сте родител, много вероятно е детето/децата ви да ви молят за куче. Или другата възможност – наскоро сте увеличили семейството си с още един член и се тревожите, че не сте сигурни как да подходите с малчугана и косматия си другар.

дете кучеСнимка: iStock

Истината е, че без значение какъв е контекстът, поддържането на мира и хармонията при съжителството на дете и куче, може да се окаже по-трудно, отколкото изглежда. Част от това да сте отговорен собственик на куче и родител обаче, се състои в това да научите малчугана как да бъде нежен с косматия ви другар. Правилното отношение към животното, уважението и съпричастността не само, че ще насърчат любящата връзка помежду им, но и са изпитана превенция срещу възможни инциденти.

Как да научим детето да бъде нежно с кучетата

Ще очертаем пет важни урока, на които стопаните на четириноги могат да научат децата си, за да им помогнат да си взаимодействат с животните по-мирно. 

Dogsandcats.bg
  • Урок 1: Уважение към личното пространство

Децата трябва да разберат, че кучетата (както и хората), имат лично пространство. Научете ги да разпознават кога домашният ви любимец иска да бъде оставен сам и има нужда от пространство. Обяснете, че понякога четириногото може да показва признаци на стрес или дискомфорт, когато хлапето се приближи неочаквано или рязко към него. Или го докосва по-грубо по определен начин (дърпане на ушите и опашката, например). 

деца и кучеСнимка: iStock

Насърчавайте малчуганите да наблюдават езика на тялото на питомеца ви. Сигнали като вдървена поза, близане на устни и прибиране на опашката между задните крака, могат да означават, че животното се чувства тревожно. Научете наследниците си да уважават границите на косматия ви спътник и му осигурете пространство, когато има нужда от него.

  • Урок 2: Нежно докосване и галене

Демонстрирайте и обяснете на детето/децата си значението на нежното докосване при общуването с кучета. Инструктирайте ги да използвам меки движения и да избягват да дърпат козината, опашката или ушите на животното. Научете малчуганите как да подхождат спокойно към четириногото, да му позволят да подуши ръката им, преди да го погалят. Насърчавайте ги да галят животното по гърба или гърдите, като избягват чувствителни зони като лицето или корема. И не забравяйте да им напомните, че във всеки момент трябва да са наясно с реакциите на кучето и да спрат да го галят, ако показва признаци на дискомфорт, като ръмжене, щракване или опит да се отдалечи.

деца и кучеСнимка: iStock

  • Урок 3: Правилни техники при взаимодействие

Научете децата си как да подхождат правилно към кучетата, особено когато ги вдигат (вземат в ръце) и се касае за малки кученца. Ако имате кутре у дома, обяснете на малчугана, че трябва да бъде внимателен при игрите с него, да поддържа тялото му, като постави едната си ръка под гърдите, а другата – под задните части. Обяснете, че това осигурява стабилност и не позволява на малкото кученце да се чувства несигурно или неудобно. 

Винаги учете децата да избягват груби игри, като дърпане на опашката или ушите на животното, тъй като това може да доведе до негативни реакции от негова страна. Насърчавайте ги да си взаимодействат нежно, да използват подходящи играчки и винаги да имат предвид размера на животното.

деца и кучеСнимка: iStock

  • Урок 4: Разбиране на кучешката комуникация

Обучете децата си на основните сигнали за общуване с кучета, за да им помогнете да разберат емоциите и нуждите на домашния ви любимец. Научете ги да разпознават признаци на дружелюбност, като отпусната поза на тялото, махаща опашка и отворена уста. Освен това, обяснете кои сигнали значат, че животното изпитва дискомфорт или страх (ръмжете, прибрана опашка, наежване). Ако едно дете разбира всичко това, то може да адаптира поведението си и да реагира по адекватен начин спрямо нуждите на кучето. А така взаимодействието ще е положително и безопасно за двете страни.

деца и кучеСнимка: iStock

  • Урок 5: Правила за безопасност

Установете правила за безопасност, които децата трябва са спазват, когато общуват с кучетата. Научете ги да избягват да притесняват животното, когато яде, спи или дъвче играчката си. Обяснете, че четириногото може да стане защитно или отбранително през това време. Подчертайте колко е важно да не се доближават до непознати кучета без разрешението на собственика, тъй като не всички домашни любимци се чувстват комфортно с непознати хора. 

Насърчавайте децата винаги да се отнасят към кучетата с доброта, търпение и уважение, дори ако са развълнувани или им се играе неистово.

Обучете вашето куче да се държи търпеливо с деца

За да създадете безопасна и положителна среда както за вашето куче, така и за детето/децата ви, важно е да обучите домашния си любимец да се държи по подходящ начин около малките. Започнете с основни команди за послушание, за да поставите основата на добрите обноски. Това включва команди като „седни“, „стой“ и „остави го“. Наблюдавайте и всички взаимодействия между малчуганите и кучето, като давате насоки на животното и пренасочвате вниманието му (ако е необходимо). 

куче децаСнимка: iStock

Награждавайте, хвалете – всячески поощрявайте спокойното и нежно поведение. Последователноста и положителното подсилване ще помогнат на косматия ви другар да асоциира децата с положителни преживявания. А това ще спомогне за едно по-мирно и хармонично съжителство.

Вижте още: 

8 звуци, които кучетата обичат

4 съвета за безопасност в съжителството между куче и бебе

 

Виж още