Как да обучим кучето да спре да гони коли

куче гони кола Снимка: iStock

В незапните и бързи движения на колите пробуждат вътрешния стремеж към плячка у много кучета. Алтернативно, звукът или движението на автомобилите може да отключи агресивно поведение и четириногите да се опитат да ги „догонят“, да се хвърлят по тях и като цяло – да ги преследват. И тъй като това поведение може да бъде изключително опасно, много стопани на четириноги се питат: Защо косматият ми другар гони коли и как мога да го обуча да спре да го прави?

Защо кучетата гонят коли?

Породите кучета, селектирани и разработени за преследване, като хрътки и пойнтери, често имат склонност да преследват движещи се превозни средства. Това поведение се наблюдава и при овчарките, тъй като те са отглеждани да имат остро, внимателно зрение, чувствително към всяко движение. Идентично, териерите (развъждани именно за лов на плячка), също често гонят движещи се превозни средства, информират от Американския киноложки клуб.

куче гони колаСнимка: iStock

Въпреки че е по-характерно за дадени породи обаче, преследването на автомобили е поведение, което се среща у много четириноги. 

Dogsandcats.bg

Защо гоненето на коли е навик, който не бива да се толерира?

Кучетата, които преследват коли, могат лесно да наранят както себе си, така и околните. Ако четириного без каишка се втурне след движещ се автомобил, то може да бъде наранено или дори – да загуби живота си. От друга страна, ако едно животно се отскубне от повода си и изскочи внезапно на улицата, това може да изненада шофьорите, което да предизвика катастрофа. И накрая – ако вашето 80-килограмово приятелче се втурне след движеща се кола, то вие, като негов собственик, ще бъдете съборени. При това – на пътното платно. 

Куче, което изгражда навик да преследва движещи се коли, може да ескалира и други нежелани поведения, като например, гонене на велосипедисти или скейтбордисти. А сами можете да се досетите, че четириного, втурнало се след дете на колело е сценарий, може да доведе до различни инциденти. 

куче гони колаСнимка: iStock

Безопасността на първо място

Когато работите с домашния си любимец върху каквото и да е умение, безопасността винаги следва да е ваш приоритет. Важно е винаги да разхождате питомеца си на повод в близост до оживени улици, особено ако има склонност да преследва движещи се обекти. 

Ако вървите близо до път или район, където има повече трафик, използвайте къса каишка – никога дълга или прибираща се. Това ще ви помогне да имате по-добър контрол над движенията на косматия си другар. И съответно – ще му попречи да се доближи до превозното средство. 

куче гони колаСнимка: iStock

  • Осигурете пространство на кучето си

Докато тренирате кучето си, за да му помогнете да развие различна асоциация спрямо движещите се коли, използвайте темпото във ваша полза. Какво имаме предвид? 

Много кучета се борят най-много да се отскубнат от повода си, когато в близост има преминаваща кола. За това е важно да държите питомеца си „под прага“, тоест – на разстояние от тигера (обектът, който задейства нежеланото поведение). В конкретния случай – това означава да стоите достатъчно далеч от пътното платно. По този начин питомецът ви ще може да се фокусира върху вас. 

На какво разстояние трябва да сте от движеща се кола?

Разстоянието ще зависи от вашия домашен любимец и нивото на комфорт. За някои кучета да са на тротоара е достатъчно далеч. Други имат нужда от още по-голяма дистанция – можете да отклоните пътя си през алеи, междублокови пространства или паркинги, за да се отдалечите максимално от улицата. 

куче гони колаСнимка: iStock

Контракондициониране

Тъй като преследването на коли е толкова естествено поведение при кучетата, може да се окаже известно предизвикателство да бъде ограничено. Тук на помощ идва контракондиционирането. Този метод на обучение помага да се промени определено поведение и реакцията на кучето към стимула, който го предизвиква. В този случай: към движението на преминаващите в близост коли. 

Важно е да отбележим, че не бива да се прибягва до силови методи в желанието да се спре едно куче да лае или гони движещи се коли. Наказанията и карането само потискат поведението на преследване, но те не променят начина, по който домашният ви любимец се чувства. В резултат на това, поведението, което искате да промените, най-вероятно ще продължи. Връзката, която имате с домашния си любимец обаче, ще пострада. 

Контракондиционирането използва метода на положителното подсилване, като идеята е да се научи кучето да действа по различен начин, да си създаде нова асоциация, свързана със звука и движението на колите. 

куче гони колаСнимка: iStock

За да го приложите, че са ви необходими:

  • Къс повод
  • Малки парченца лакомства с висока стойност 
  • Ако тренирате с кликер, кликер. 

Етап 1

Излезте на разходка и се позиционирайте на място, което се намира на известно разстояние от трафика, където кучето ви ще се чувства удобно и може да се съсредоточи. Постойте известно време, като всеки път, когато наблизо мине кола – хвалете и награждавайте животното, щом остане спокойно. Ако тренирате с кликер, можете да щраквате при всяко преминаване на автомобил. 

Етап 2

Повечето кучета бързо ще започнат да правят асоциация между минаващата наблизо кола и ценната храна. За това и сравнително бързо домашният ви любимец ще започне да ви гледа, когато наблизо преминава автомобил в очакване на почерпката. Не я пестете, нито похвалите!

Етап 3

Щом направите достатъчно повторения и кучето ви свикне с модела, можете да започнете постепенно и бавно да намалявате разстоянието между кучето ви

куче гони колаСнимка: iStock

Когато вашето куче постоянно ви търси за лакомство, когато минава кола, можете да започнете бавно да намалявате разстоянието между вашето куче и трафика. Бъдете готови да върнете крачка назад – ако питомецът ви тръгне да гони кола или се развълнува прекомерно при преминаването й, значи той е над прага си и се нуждае от повече пространство. За следващата тренировка се върнете на място, където животното се чувства по-спокойно и продължете от там. Щракнете, похвалете или почерпете кучето си за това, че е останало съсредоточено върху вас, отклонявайки поглед то преминаващите в близост автомобили. 

Как да предотвратим повторно заучаване на поведението

Може да се окаже трудно да научите кучето си да не преследва движещи се превозни средства, защото това е естествено за много четириноги. Колкото повече възможности има вашият домашен любимец да практикува поведението на преследване, толкова по-трудно ще ви бъде да предотвратите повторението му. 

куче гони колаСнимка: iStock

Единственият начин за превенция е да упражнявате редовно наученото. Поставяйте питомеца си в различни ситуации, сменяйте мястото – създавайте си сами умишлени сценарии, при които домашният ви любимец да има възможността да практикува алтернативно поведение. А именно – да се обръща към вас, вместо да преследва. 

С внимателно управление и търпеливо, последователно обучение, ще успеете да помогнете на кучето си да спре да гони превозни средства!

Вижте още: 

Как да контролираме инстинкта на кучето за преследване

Основни разлики между кучетата и вълците

 

Виж още