Как да контролираме инстинкта на кучето за преследване

куче преследване Снимка: iStock

М ного работни и ловни породи кучета са предназначени, за да помагат на хората в различни дейности, включително лов и паша на животни. В днешно време обаче, хищническият им инстинкт и стремеж към преследване е по-скоро пречка в ежедневието, отколкото нещо, което им е от полза. А що се отнася до собствениците – да се справят с тези им заложби, може да се окаже известно предизвикателство. Особено ако живеете в апартамент в града. Ето няколко начина как да се научите да управлявате тези инстинкти на косматия си другар. За свое и негово добро. 

куче преследванеСнимка: iStock

  • Разбиране на хищническия инстинкт при кучетата

Стремежът към преследване на плячката е инстинктивно поведение. За работещите породи този хищнически инстинкт съзнателно е подсилен и поддържан, като са им давани различни задачи, свързани с лов или гонене на по-малки животни. 

Някои породи като Бордър коли или Немски късокосмести пойнтери, например, имат силно естествено желание за преследване. Въпреки това, този стремеж може да варира от куче до куче, дори и сред породите, в чиито характеристики влиза. 

Dogsandcats.bg

куче преследванеСнимка: iStock

  • Идентифицирайте и избягвайте тригерите

Ако сте забелязали, че вашият домашен любимец има силно развит хищнически инстинкт, вероятно сте установили и какво го задейства. Може би кварталната котка кара вашето куче да я преследва през двора? Или косматият ви другар се увлича в забавления с хлапетата всеки път, когато му обърнат повече внимание? Достатъчно е да наблюдавате по-внимателно поведението на четириногия си другар, за да можете да определите кои са тригерите, които задействат вродените му инстинкти.

Най-добрият начин за контрол и управление на стремежа към преследване при кучетата си остава превенцията. Или с други думи – избягването на спусъка. Опитайте техники като да държите животното на повод, когато сте на открито. Погрижете двора ви да е защитен със сигурна ограда, а ако забележите, че питомецът ви се фиксира твърде много върху даден обект – просто го изведете от стаята, например.

Своевременната ви реакция може да помогне за намаляване на поведението и избягване на случайното му засилване в бъдеще.

куче преследванеСнимка: iStock

  • Използвайте техники за отвличане на вниманието

Разсейването може да помогне за намаляване на желанието за преследване, като пренасочи енергията и вниманието на косматия ви другар към по-положително (за вас) поведение. Размерът на необходимото разсейване може да варира. Ако сте у дома, пренасочете кучето си с игри, които ще ангажират по приятен начин вниманието му. За по-активните породи, участието в дейности като хвърляне на топка или фризби в близкия парк, може да помогне да се отдадат на инстинктите си в безопасна, контролирана среда.

  • Осигурете адекватни упражнения и умствена стимулация

Отегченото куче ще намери начин да се забавлява и само. И това често води до прояви на разрушително поведение. Важно е да имате предвид физическите и психическите нужди на домашния си любимец. Като поддържате ума и тялото на животното активни, можете да го изморите по-лесно чрез контруктивни дейности. 

куче преследванеСнимка: iStock

Ловкост, прескачане на препятствия, фризби, топка – всичко това са все чудесни начини да стимулирате четириногото в структурирана среда. Правете дълги разходки или джогинг, за да дадете възможност на животното да подуши всичко, което привлече вниманието му и да си взаимодейства с околната среда. Задължително обаче се уверете, че кучето ви е на повод, докато извършвате гореизброените дейности – в случай, че малко създание като птица или катерица, мине в близост до него, например.

  • Обучете кучето си

Невинаги можете да избегнете всеки потенциален тригер, особено при силно мотивирани кучета. Обучението, в допълнение към предприемането на стъпки за избягване на стимулите, може да помогне за намаляване на проблемните ситуации, свързани с хищническия инстинкт на кучето ви. 

Тренирайте команди за послушание – сами, в групов клас или индивидуално, с треньор. Това ще ви помогне да подобрите комуникацията с домашния ви любимец, че ви научи да разчитате по-лесно езика на тялото му и ще ви направи по-подготвени да реагирате в случите, когато се налага вашата намеса. 

куче преследванеСнимка: iStock

Ако хищническият инстинкт на вашето куче е твърде силен и усещате, че не можете да се справите сами със стремежа към плячка на животното, помислете дали да не потърсите помощ от професионален треньор. Специалистът може да създаде персонализиран план, който да отговаря на нуждите на домашния ви любимец. 

Стремежът към преследване може да бъде трудно за контролиране поведение у домашните ни любимци, най-вече, защото то е заложено естествено у тях. Следването на определени стъпки и осъзнаването на факторите, които го пораждат, може да ви помогне да управлявате инстинктите на питомеца си по-добре. 

Вижте още: 

5 причини защо кучетата бягат от дома си

Защо кучетата гонят коли

Виж още