Как да ограничим прекомерно защитното поведение на кучето си

куче пази Снимка: iStock

Д а имате свръхзащитно куче може да бъде известно предизвикателство. Разбира се, всеки собственик на домашен любимец знае, че в природата на четириногите е да пазят стопанина си. Но, когато не сте под видима заплаха, а питомецът ви стане прекалено защитен и дори ненужно агресивен, това няма как да не ви притесни. 

Кучетата, които са изключително близки със стопаните си и прекарват по-голямата част от времето си изключително с един човек, могат да станат свърхзащитни. Все пак, стопанинът е основната фигура в живота им, източник на храна и обич, как биха могли да не го защитят? Проявите на този естествен инстинкт обаче са приемливи само, ако нещо ви заплашва. Не трябва да се стига до точката, в която домашният ви любимец вижда определени хора като заплаха (а те реално не са). 

куче пазиСнимка: iStock

Предлагаме ви няколко съвета, които ще са ви от помощ, ако имате куче, което започва да проявява твърде защитно поведение. Важно е да не го неглижирате, а да вземете мерки преди да се стигне до прояви на агресия.

Dogsandcats.bg
  • Внимавайте за предупредителните знаци

Има някои ранни предупредителни признаци, които отличават прекалено защитните кучета. Ако съумеете да ги забележите и предприемете незабавни действия, тогава може да сте в състояние да предотвратите развитието и ескалацията на това поведение.

Ранните признаци на куче, което е прекалено защитно, включват то да застава между вас и другите хора, както и да показва признаци на стрес, когато някой се приближи до вас. Може дори да изръмжи леко, когато съсед или познат ви поздрави с ръкостискане, например.

куче пазиСнимка: iStock

  • Възстановяване на контрола

Не бива да позволявате на кучето ви да контролира и ръководи ежедневието и реда в дома ви. Поставете ясни граници и се уверете, че контролът е във вашите ръце, а не в лапите на питомеца ви. Звучи очевидно, но ще се изненадате колко много собственици дори не осъзнават кога кучето им вече не ги слуша и не се ръководи от тях. А това се случва съвсем малко, преди да настъпи моментът, когато могат да възникнат проблеми.

  • Създайте дистанция

Ако кучето ви е застанало много близо до вас или до конкретен човек, опитайте се да се отдалечите. Въпреки че вероятно не ви се иска (повярвайте ни, разбираме ви!), опитайте се да свикнете домашния си любимец да прекарва време без вас. Оставяйте го да гостува на други членове на семейството ви, помолете половинката си да го разходи, да ви помогне с храненето и обучението. Така ще помогнете на четириногия си другар да изгради връзка на доверие и с други хора.

куче пазиСнимка: iStock

  • Премерени демонстрации на обич

Всички обожаваме нашите кучета и ни се иска да ги обсипваме с любов с повод или без! Въпреки това, когато имате насреща си свърхзащитно куче, добре е и тук да има някои правила. Ако питомецът ви дойде при вас с желание да го погалите, например, можете да се опитате да го накарате да си „спечели“ вниманието, като го накарате да седне или да изпълни друга команда. Никога не галете кучето си, ако то изисква внимание от вас, като лае, бута ви с нос или с лапите си.

  • Социализирайте кучето си

Социализацията на домашния ви любимец от ранна възраст ще му помогне да не стане прекалено защитен спрямо вас.

куче пазиСнимка: iStock

  • Опитайте се да останете спокойни

Кучетата буквално попиват енергията на стопаните си! Ако самите вие сте изнервени от това, че предстои посещение в дома ви, животното ще усети, че нещо не е наред и ще почувства остро необходимостта да ви защити. Някои домашни любимци стават по-защитни винаги, когато усетят, че собствениците им се чувстват ядосани, разстроени или уязвими. Те усещат, че нещо с вас не е наред и искат да ви пазят. За това най-доброто, което можете да направите, е да бъдете максимално спокойни, когато сте навън с домашния си любимец, без да показвате, че сте нервни или стресирани.

  • Обучение на послушание

Опитайте се да тренирате с кучето си различни команди за послушание, както у дома, така и на курс. Упражнявате се по няколко пъти на ден, дори и сесиите да са едва по няколко минути. Това ще помогне на животното се увери, че вие сте шефът, а това ще подобри цялостното му поведение. 

куче пазиСнимка: iStock

  • Физическа и умствена стимулация

Понякога поведенческите проблеми могат да се дължат на липсата на физическа и умствена стимулация. Осигуряването на повече упражнения и различни активности, които да ангажират ума на домашния ви любимец, ще ви помогне за намаляване на сериозните поведенчески проблеми. Помнете – умореното куче е щастливо куче! 

Вижте още: 

Защо определени звуци плашат кучетата

Защо кучето отказва да ходи в определена посока

Виж още