Как да откриете и премахнете кърлеж от кучето си

куче Снимка: iStock

С езонът на кърлежите официално е тук (да, собствениците на кучета наричат така пролетта и то съвсем основателно!). А тези паразити са основните разпространители на лаймската болест, което е и една от многото причини, поради които стопаните трябва да знаят как да намират кърлежи и да ги премахват от четириногия си другар. И преди сме го споменавали, но ще се повторим – колкото по-бързо се случи това, толкова по-добре!

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Полезни съвети как да предпазим домашните си любимци от кърлежи

И така, как да проверим кучето си за кърлежи? И какво трябва да направим, ако намерим такъв? Ето нашето кратко ръководство как да хванете тези досадни кръвопийци в действие и какво да направите, ако някой от тях се е закачил за кучето ви.

Dogsandcats.bg

Как да проверим кучето си за кърлежи

По време на сезона на кърлежите – който включва пролетта и на някои места – част от лятото, проверявайте кучето си за кърлежи след всяка разходка навън, особено ако на пътя ви е имало по-висока трева или храсти. Прокарайте ръце по тялото на животното – ако има кърлеж, то ще усетите бучка с размер на грахово зърно. Ако го почувствате, разтворете козината, за да огледате отблизо кожата.

кучеСнимка: iStock

Кърлежите могат да се закрепят навсякъде, но най-често срещаните зони, където задължително да проверите, включват ушите, главата, врата, раменете, слабините и между пръстите на краката.

Какво да търсите? Преди да се закрепи стабилно и да започне да се храни от кучето ви, кърлежът е малък колкото сусамово семе или, когато се напои с кръв, приблизително колкото грахово зърно. 

Как да премахнете кърлеж от кучето си

За да премахнете кърлежа, ще са ви е необходима пинсета. С нейна помощ го хванете възможно най-близо до кожата. 

кучеСнимка: iStock

Когато хванете кърлежа, дръпнете право назад, стабилно и здраво. Не стискайте и не усуквайте, докато дърпате. Пуснете кърлежа в предварително подготвена салфетка, напоена със спирт и го запалете, преди да го изхвърлите в тоалетната. Да, кърлежите са изключително издръжливи, така че това е най-добрият начин да сте сигурни, че ще ги убиете. 

Почистете мястото на ухапване с памучен тампон, потопен в спирт, може да нанесете антибиотичен мехлем (ако имате под ръка).

Не се притеснявайте ако главата на кърлежа още е прикрепена към кожата на кучето ви – тя вероятно ще излезе от само себе си. Проверявайте мястото и ако видите признаци на инфекция – посетете ветеринарния си лекар.  

кучеСнимка: iStock

Важно: Това е най-сигурният и бърз начин да премахнете кърлеж от тялото на кучето си. Не се опитвайте да го изстискате с пръсти или да го „накарате да се откачи сам“ с клечки с кибрит, вазелин и други подобни. Тези трикове могат да влошат нещата и са крайно непрепоръчителни. 

Вижте още: Кои болести пренасят кърлежите и как да предпазим домашните си любимци от тях

 

 

Виж още