Как да помогнем на осиновено куче да свикне по-бързо с нас

oсиновено куче Снимка: iStock

Р ешението да осиновите куче е едно от най-добрите, които сте (или може би ще) направите, за това бързаме да ви поздравим! Не по-малко важно обаче, е и времето, непосредствено след като вземете новия си домашен любимец у дома. Тези първи дни са критични не само, защото са ключови за трупане на първи впечатления и спомени, а и защото през този период се полагат основите на новия ви съвместен живот. 

осиновено кучеСнимка: iStock

Нека си направим малък експеримент, който ще ви помогне да осъзнаете по-ясно важността на ситуацията. Представете си, че сте малко дете и трябва да живеете дни, седмици, месеци, дори години в приют, където нямате нищо свое, постоянно сте заобиколени от други хора, а непознати идват и си отиват, понякога – без дори да ви погледнат. Вероятно ще бъдете тъжни, объркани или нерешителни – особено ако сте били изоставени от предишното си семейство. А може би сте живели на улицата като скитник, борейки се за оцеляването си? Или сте били собственост на лош човек, който ви е пренебрегвал или малтретирал? 

Да, картинката не е никак оптимистична, но един ден всичко се променя. Някой идва в приюта и ви отвежда в дома си. И, съвсем естествено, цялата нова среда е много различна и объркваща. А сега се замислете, че вашето осиновено куче е в точно същата ситуация. 

Dogsandcats.bg

Четириногите, които преминават през така обрисувания процес, разбираемо, имат нужда от време, за да се приспособят към новите условия на живот, който осиновителите им предлагат. 

осиновено кучеСнимка: iStock

Как можем да помогнем на осиновеното куче да се почувства по-бързо у дома си?

Дори ако домашният ви любимец идва от много добър приют, където за него са се грижили с любов и всеотдайност, влизайки във вашия дом той се изправя пред друга обстановка. Често промяната може да е стресираща. За това – от вас, като новият най-добър приятел на вашето куче зависи да направите прехода възможно най-плавен и успокояващ за животното. 

Най-важното, което трябва да запомните е, че този процес отнема време, за това трябва да бъдете търпеливи. Колко точно ще бъде то – това варира индивидуално за всяко куче. Като минимум очаквайте това да отнеме поне седмица или две. 

През този период се отнасяйте към животното с уважение, давайки му нежни насоки. Не прибързвайте с нищо – заложете на разходки и игри, общувайте тихо и се насладете на моментите си заедно. 

осиновено кучеСнимка: iStock

Запасете се и планирайте напред

Подгответе дома си за новия член на семейството, като си подсигурите предварително основните консумативи, които ще са ви необходими през първата седмица от живота на кучето при вас.

Важно е да помислите и да обособите няколко уютни местенца из апартамента/къщата си, където животното да може да се усамоти, да се отпусне и да си почине. Твърде многото емоции могат да бъдат изморителни, за това – подсигурете му мека, удобна постелка и легло, където да се оттегли щом почувства, че има нужда. Уважавайте пространството на животното, а ако го наградите щом се отдаде на заслужена почивка на предвиденото за целта местенце – това може да го накара да се чувства още по-комфортно. 

Консултирайте се за типа храна, който е яло кучето до момента с хората от приюта, които са се грижили за него. Не се притеснявайте да ги разпитате за алергии и ако решите да смените храната на новия си питомец – не забравяйте да го направите постепенно, за да не разстроите стомаха му. 

oсиновено кучеСнимка: iStock

Сред задължителните неща от зоомагазина, с които да се снабдите са и панички, повод и каишка, както и играчки, макар че бъдете подготвени– възможно е кучето да не прояви голям интерес към тях, поне в началото. 

Помислете за правилата и границите

Отделете време и преценете – къде ще живее вашето куче, след като го доведете в дома си? Ще му бъде ли разрешено да влиза във всички стаи или ще има ограничения за някои определени зони?

Вземането на тези решения преди големия ден на пристигането на животното в дома ви, ще намали тревожността и ще ви даде повече време, което да отделите на самото животно. 

Важно: Възможно е първите няколко пъти, щом излезете от дома ви, кучето да изпадне в лека паника, включваща дори прояви на деструктивно поведение. Не се тревожете прекалено – след като животното разбере, че ще се върнете, постепенно ще започне да се успокоява. 

осиновено кучеСнимка: iStock

Не забравяйте да бъдете търпеливи

Стресът от промяната и привикването с новата среда винаги могат да доведат до инциденти. За това – не правете грешката да подходите с нереалистични очаквания. 

Правете чести разходки с новия си домашен любимец и се постарайте винаги да имате под ръка лакомство, с което да стимулирате желаното от вас поведение. Никога не наказвайте кучето след като е направило инцидент. То просто няма да разбере защо се отнасяте така с него. А това може да повлияе изключително негативно върху процеса по изграждане на взаимната ви връзка.

Научете кое притеснява кучето

Кучетата, които биват осиновени, не са имали никак лек живот. В секцията ни „Време за надежда“ сами можете да видите, с колко жестокост са се сблъскали някои четириноги, преди да открият своя втори шанс в лицето на някой добър човек. За това и не бива да се учудвате, ако новият ви четириног приятел е по-плашлив, а нещата, които предизвикват страх у него са много и при това – различни. 

Помнете – страхът е мощна емоция, която е способна да „изхвърли на боклука“ – образно казано, всички научени команди и да върне назад процеса по приобщаване на домашния ви любимец. 

За това, научете се да разпознавате симптомите – кога кучето се бои от нещо и следва да го успокоите. Говорете му с тих, мек глас и го галете нежно. 

кучеСнимка: iStock

Запознанство със семейството

Сигурни сме, че вероятно сте нетърпеливи да покажете новия си кучешки спътник пред семейството и приятелите, но не бързайте. По време на периода на декомпресия, дайте на кучето си известно време да се отпусне и приспособи, преди да го вкарате в социални ситуации и да очаквате от него да си взаимодейства с непознати. 

Ако имате и други домашни любимци – направете това въведение бавно. Първоначално е най-добре да оставите кучетата да се запознаят някъде извън дома ви – на разходка в близката градинка или парк, защото така ще избегнете напрежение, породено от териториално превъзходство или претенции. 

Ако по всичко изглежда, че животните се разбират – оставете ги да продължат срещата си и в домашни условия, задължително – под ваш надзор. В случай, че имате някакви колебания – дръжте ги разделени на закрито и повтаряйте срещите само на открито, докато всички се приспособят напълно. 

Всяко куче ще направи прехода към новия си дом, водено от своя собствена скорост и инерция. На някои четириноги, осиновени от приют може да им отнеме между шест до осем седмици, дори и повече, за да се отпуснат напълно в новия си дом. Не се притеснявайте, ако поведението им не се промени веднага – всичко ще се случи с търпение и любов, бъдете сигурни!

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

5 грешки при осиновяването на куче, които да избегнете

7 причини да осиновите възрастно куче

Виж още