Как да предпазим кучето от комарите през лятото

куче Снимка: iStock

Л ятото безспорно е сред любимите сезони на много стопани на домашни животни – дългите дни, съчетани с топло време ни дават много възможности да се забавляваме навън с кучето си. Но освен добро настроение, прохладни вечери и игри, най-горещият сезон носи със себе си и... комари. 

Ухапванията от неприятните насекоми могат в най-добрия случай да причинят дискомфорт на четириногия ни приятел, а понякога – могат да са далеч по-опасни, отколкото си мислим. 

Опасности от ухапване от комари за кучетата

Комарите могат да разнасят и разпространяват някои неприятни болести както на хората, така и на домашните ни животни. За щастие, при кучетата някои човешки заболявания, които причиняват ухапванията на насекомите, не са нито заразни, нито опасни. 

Dogsandcats.bg

Някои – но не всички. Все пак има опасности, на които трябва да обърнем внимание. Ухапването от комари може да причини следните състояния при кучетата.

кучеСнимка: iStock

Дирофилария

Това е паразитно и животозастрашаващо заболяване, което се причинява от кръгъл червей (Dirofilaria immitis), който се развива в кръвоносната система на кучето. След като ларвата на паразита навлезе в кръвта, тя може да достигне до сърцето, кръвоносните съдове и белите дробове на животното. Заболяването е много коварно, защото се развива много бавно и се диагностицира трудно. Възрастните червеи могат да живеят в организма на кучето в продължение на седем години, а броят им може да надхвърли 250. Симптомите са: отслабване, лесна умора, кашлица, задух, сърдечен шум. Най-уязвими са кучетата, които живеят на открито, домашните също боледуват, но по-рядко. 

кучеСнимка: iStock

Дирофиларията може да се причини от едно единствено ухапване от комар. Заболяването е широко разпространено в по-топлите райони като Гърция, Италия, Испания, а отскоро – и в България.

Вирус на Западен Нил

Този РНК вирус, който причинява Западнонилска треска има по-сериозно проявление при хората, отколкото при животните. Въпреки това симптомите могат да бъдат доста тежки за някои кучета, особено за тези с по-слаба имунна система като възрастни или малки кучета, както и такива, които страдат от болест или приемат определени медикаменти. 

Рядко четириногите могат да развият енцефалит – потенциално животозастрашаващо състояние на възпаление в мозъка. 

Симптомите на Вируса на Западен Нил са много близки и понякога се бъркат с тези на грипа. Най-често те се изразяват във:

 • Висока температура
 • Болка в мускулите
 • Слабост
 • Кожен обрив
 • Подути лимфни възли

Алергични реакции

При повечето кучета, подобно на хората, се наблюдават подуване и упорит сърбеж около мястото на ухапването от комар. При някои четириноги обаче може да се получи по-тежка алергична реакция, която изисква незабавна медицинска помощ.

кучеСнимка: iStock

Ето някои симптоми на тежка алергична реакция при кучета:

 • Подуване, особено по лицето
 • Зачервяване и отоци
 • Загуба на апетит
 • Летаргия
 • Затруднено дишане

По-редки заболявания, пренасяни от комари при кучетата

Макар и не толкова често срещани, колкото изброените по-горе, има и други болести, които се предават чрез ухапвания от кръвосмучещите насекоми, за които трябва да внимаваме.

Източният конски енцефалит (EEE или Сънна болест) и Системният Лупус Еритематозус (SLE) са две такива заболявания. По-податливи на зараза са кучета с нарушена имунна система, малки, възрастни или болни животни.

Ако забележите аномалии в поведението или ако при кучето ви се появят някакви необичайни симптоми, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Как да предпазим кучето си от комарите

Що се отнася до болестите, разпространявани от комари по домашните ни любимци, най-доброто решение е превенцията. Има много начини да намалите шансовете вашето куче да бъде ухапано от комари. Ето някои от тях:

 • Профилактика срещу дирофилариоза

Съществуват различни начини, чрез които да защитите домашния си любимец от заболяването, като различните препарати се прилагат през определен период от време. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, който да изпише подходящото за вашето куче.

 • Стойте на закрито през „пиковите“ часове за комарите

Комарите са най-активни по здрач и разсъмване. За това може би е добре да разхождате домашния си любимец в друго време на деня, когато насекомите не са толкова агресивни. Поставете комарници на прозорците и се опитайте да стоите вътре през тези часове. 

кучеСнимка: iStock

 • Използвайте репелент срещу насекоми, безопасен за кучета

Никога не използвайте репелента, които прилагате върху себе си върху вашето куче! В зоомагазините и някои аптеки ще откриете подходящ препарат, специално създаден за кучета. Можете да се консултирате и с ветеринарния си лекар, който да ви препоръча одобрен от него репелент против комари. 

Почитателите на естествената защита пък, залагат на натурални репеленти срещу насекоми, каквито са лимоновото и евкалиптовото масло, маслото от здравец, мащерка, масло от карамфил или от нийм.

 • Далеч от неподвижната вода

Комарите обитават и се размножават най-добре в спокойна, неподвижна вода, каквато са локви, езера, блата, чешми за кучета. Навсякъде, където дъждът или водата, използвана за поливане или напояване могат да се съберат, без да има активно движение – там е перфектното убежище на кръвосмучещите насекоми. Ако живеете в къща – обходете двора си и се опитайте да сведете до минимум тези места. 

кучеСнимка: iStock

 • Растения, които отблъскват комарите

Има няколко растения, които действат като естествени репеленти срещу комари. Добра идея е да се сдобиете с някое от тях в двора или на балкона си през летните месеци, а в добавка – ухаят приятно. Това са: лавандула, босилек, котешка трева, маточина, мента, розмарин или копър. 

Какво да правим ако комар ухапе кучето ни?

Понякога, дори да вземете всички предпазни мерки, може да се случи да забележите издайнически знак по кожата на любимеца ви, че е станал „жертва“ на ухапване от комар. Основното, което трябва да направите в първите часове след ухапването, е да следите за необичайни симптоми като изброените по-горе.

Междувременно можете да намалите дискомфорта, който кучето изпитва, като намажете ухапаното място със специален мехлем (отново – след консултация с ветеринар). Важно е да намалите сърбежа, защото той кара животните да се драскат и хапят, което може да причини допълнителни наранявания и вторични инфекции.

Някои от най-популярните естествени начини да намалите сърбежа при ухапване от комар при кучетата включват различни приложения и мехлеми от овесени ядки, магнезий, сода за хляб и вода, но отново – не правете нищо без да се консултирате със специалист! 

 

 

Виж още