Как да реагираме, ако кучето ни изяде пилешка кост

куче Снимка: iStock

К олко често са ви задавали въпроса: „Мога ли да дам това кокалче на кучето ти, нали те обичат?“. Да, според всеобщото мнение четириногите са фенове на кокалите, но в действителност, това не винаги е точно така. И със сигурност - не във всички случаи се препоръчва да ги почерпите именно с това "лакомство".

Особено опасно е ако домашният ви любимец се докопа до пилешки тръбни кости. Дори и вие да държите тези кокали далеч от обсега на домашния си любимец, може да се случи да подуши изхвърлени пилешки остатъци на тротоара или в близката градинка. И в този момент дори вече заучени команди като „Пусни!“ може и да не проработят, а „белята“ става за секунди. За това е полезно всеки собственик на куче да е подготвен и да знае как да реагира ако косматият му приятел случайно изяде пилешка кост.

Какво да направите, ако кучето ви е изяло пилешка кост

Най-важното – опитайте се да останете спокойни, паниката няма да ви помогне и само ще направи реакциите ви по-бавни и хаотични. След това – незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. Специалистът ще ви каже дали се налага да посетите клиника. 

Dogsandcats.bg

Ветеринарните лекари препоръчват също, ако кучето ви е изяло пилешка кост веднага да му дадете да хапне нещо обемисто и меко, като хляб, което да прилепне по острите й ръбове. Освен това – по този начин ще стимулирате производството на храносмилателни сокове, които ще свършат чудесна работа при омекотяване на обекта. Така костта ще премине по-лесно през червата и ще излезе от тялото на животното чрез изпражненията му.

куче с кокалСнимка: iStock

Не се препоръчва да предизвиквате повръщане, защото вече веднъж попаднала надолу по хранопровода в стомаха на животното, рискувате костта рязко да се върне обратно и да се заклещи по пътя нагоре.

Макар че е стряскащо за всеки стопанин да осъзнае, че кучето му е погълнало пилешка кост, ако то не се задави, докато тя преминава през хранопровода му, в повечето случаи това няма да се отрази на здравословното му състояние. 

Защо пилешките кости са вредни за кучетата?

За разлика от големите, твърди кокали, които купуваме на домашните си любимци за дъвчене и игра, пилешките кости са много меки и се чупят лесно. Това ги прави опасни – най-вече заради острите ръбове при счупването. Ако домашният ви любимец е изял пилешка кост, възможните рискове са: разкъсване на хранопровода или разкъсване/травма някъде по чревния тракт. Ето защо в никакъв случай не бива да давате остатъците от пиле на косматия си приятел.

Първа помощ за куче, което е изяло пилешка кост

Да речем, че домашният ви любимец се е оказал по-бърз или хитър от вас, разровил е боклука или е намерил пилешка кост на улицата, която е погълнал. Не след дълго животното започва да се дави и сякаш се задушава. В тази ситуация може да зависи от вас да спасите живота на косматия си приятел. Какво трябва да направите:

  • Трябва да проверите дихателните пътища

Ще трябва да отворите устата и с помощта на показалеца си да бръкнете възможно най-навътре – до задната част на гърлото на животното. Целта е да почувствате дали там има нещо, което пречи на кучето да диша. 

  • Прилагане на техника за оказване на първа помощ

Ако животното продължава да се задушава и не може да диша, трябва да извършите маневрата на Хаймлих – техника за оказване на първа помощ. Тя се състои с прилагане на остър натиск върху гръдната стена, за да се измести всичко, което блокира дихателните пътища. Може да почувствате малки кости в областта на гърлото на кучето – това са хрущялни кости и са нещо съвсем нормално.

кучеСнимка: iStock

Маневрата на Хаймлих може да е полезна в редица ситуации. Как да я приложите при тази: Застанете зад кучето и увийте ръцете си около гърдите му – като прегръдка отзад. След това съберете ръцете си заедно към мечовидния отросток (точката точно под края на гръдната кост) и след това да притиснете бързо към вас животното. Техниката е подобна на тази, при която помагате на човек, който се е задавил с нещо. Не забравяйте – докато правите тази маневра е важно непрекъснато да проверявате устата на животното – може това, което е затиснало трахеята му да излезе. 

Имайте предвид, че потупване по гърба (нещо, което помага при хората), не работи при домашния любимец, когато нещо е заседнало в гърлото му. 

костиСнимка: iStock

Ако не сте сигурни, че можете да се справите – не губете време да закарате кучето си на лекар, където ще се погрижат за него. И дръжте всички пилешки кости далеч от обсега на косматия си приятел – за негово добро!

 

Виж още