Как да се справим със страха от кучета: 6 експертни съвета

куче страх Снимка: iStock

Н яма съмнение, че кучетата са сред най-популярните и предпочитани домашни любимци. Въпреки прозвището си „най-добрият приятел на човека“ обаче, не всеки им е фен. Всъщност, някои хора имат кинофобия или страх от кучета, което прави невъзможно за тях да бъдат около четириногите, а още по-малко – да живеят с тях под един покрив. 

Ако страдате от тази фобия или просто ви е некомфортно, когато наблизо има куче, трябва да знаете, че има как да преодолеете този страх. И да станете по-уверени в присъствието на четириноги. А защо не – и един ден да имате свой домашен любимец. Събрахме за вас шест експертни съвета как да направите това, селектирани от специалистите от Американския киноложки клуб, които да ви водят по пътя, стъпка по стъпка:

Защо някои хора се страхуват от кучета?

Хората развиват кинофобия по различни причини, но най-често страхът от кучета се появява в детството. Човек може да е имал негативен опит с четириного, да е бил ухапан, преследван или съборен. А е възможно дори само да сте станали свидетели на подобна случка, за да развиете неприязън и недоверие към кучетата. 

А не са рядкост и случаите, при които родителите предават този страх на децата си.

Dogsandcats.bg

куче страхСнимка: iStock

Ако не сте сигурни дали вие или ваш близък се страхува от кучета или просто не ги харесвате, ето някои от симптомите на кинофобията. Те са подобни на тези на други фобии и включват:

 • Повишена сърдечна честота
 • Плач и/или писък при вида на куче
 • Чувството, че ще се случи нещо ужасно
 • Треперене
 • Потене
 • Недостиг на въздух
 • Замаяност
 • Болка или стягане в гърдите

6 стъпки как да преодолеете страха си от кучета

Ако сте готови да преодолеете страха си от кучета, предлагаме ви няколко експертни съвета, които можете да приложите. Процесът отнема известно време, но стига да имате достатъчно желание и търпение, гарантирано си заслужава усилията!

 • Стъпка 1

Първата стъпка, когато става въпрос за преодоляване на страха от кучета, е да разберете откъде всъщност идва той. Това не означава непременно да идентифицирате травмиращо преживяване от детството си, което вероятно е развило у вас тази фобия. По-скоро целта е да разберете какво точно ви плаши у кучетата. Например, дали се страхувате само от големи или и от малки четириноги? Само за определени породи ли се отнася това? Или може би има специфично кучешко поведение, което ви кара да настръхвате? 

куче страхСнимка: iStock

Определянето на тригера – какво точно ви кара да се страхувате у четириногите, може да ви помогне да стесните кръга и да ви насочи върху какво да се съсредоточите, за да преодолеете този страх.

 • Стъпка 2

След като разберете какво ви плаши, опитайте се да прекарвате време с кучета (известно е още като терапия с експозиция). За да бъде ясно, тук не се има предвид директно взаимодействие! Вместо това, отидете да се разходите с приятел в близкия кучешки пари, за да разгледате как четириногите си играят. Просто седнете на някоя пейка и ги наблюдавайте. По този начин ще обърнете внимание на нещата у животните, които ви плашат, но това ще се случи в безопасна среда, която е физически далеч, така че на практика няма какво да се обърка и за какво да се тревожите.

куче страхСнимка: iStock

 • Стъпка 3

След като се срещнете с кучета при безопасни условия няколко пъти, може да се приближите до някое от тях, което намирате за симпатично и което не буди у вас страх. И евентуално, ако имате желание, да го погалите. Жизненоважно е никога да не се принуждавате да правите нещо, което не ви харесва. 

куче страхСнимка: iStock

 • Стъпка 4

Докато прекарвате време просто в наблюдение на кучетата, научете как да разчитате езика на тялото им. Това ще ви насочи дали конкретното животно е щастливо, нервно или уплашено. Махаща опашка, отпусната поза на тялото и лека усмивка (да, и кучетата се усмихват!) показват щастие и вълнение, докато ако едно четириного е свито на земята с прибрана опашка, то може би е уплашено. 

Много човешки и кучешки недоразумения възникват поради неправилно разчетения език на тялото.

 • Стъпка 5

Научете техники, които да ви помогнат да се отпуснете. Техниките за релаксация са отлична част от набира от инструменти за преодоляване на страха от кучета. Те могат да намалят симптомите на уплахата, която ви обзема при вида на четириного, както и да ви помогнат да мислите по-ясно. Някои от тях, които можете да опитате, включват медитация, йога и дълбоко дишане.

 • Стъпка 6

Ако разбирате къде се крие страхът ви от кучета, а терапията с бавно излагане и техниките за релаксация не работят, може би е време да преминете към следващата стъпка и да се обърнете към професионалист, който е подготвен да се справи с по-тежки случаи на киногобия с различни техники.

В заключение, макар да е изтощителен, страхът от кучета може да бъде преодолян. Ако не е огромен, то съветите в нашето ръководство стъпка по стъпка би трябвало да могат да ви помогнат с овладяването му. Ако вашата фобия е по-тежка, то за вас вариант е да преминете директно към терапия. 

куче страхСнимка: iStock

Вижте още: 

6 основни неща, които трябва да знаете за поведението на кучетата

 

Виж още