6 основни неща, които трябва да знаете за поведението на кучетата

куче човек Снимка: iStock

К ато стопани на домашни любимци, невинаги разбираме защо кучетата ни се държат по определен начин. Защо четириногият ми другар лае така настървено доставчикът на пица, например? Или защо питомецът ви не разбира, че килимът у дома не е същият като тревата навън? А случайно ли е или не съвсем, че винаги, когато бързаме, домашният ни любимец сякаш става много по-съсредоточен в това да подуши всяко дърво и клонче по пътя си? 

Да, всички ние имаме въпроси относно поведението на четириногите ни спътници. За да се опитаме да си отговорим на (поне) част от тях, предлагаме ви да разгледаме заедно шест неща, които всеки стопанин на куче трябва да знае, подготвени от сертифицираният консултант по поведение на кучета Кати Райли, цитирани от Американския киноложки клуб. 

  • „Ужасните две“

Учените са на мнение, че кучетата имат когнитивните способности на 2-3-годишно дете. Така че, когато домашният ви любимец направи нещо, което не ви допада и смятате, че той/тя би следвало да е научил, че дадената постъпка е „лоша“, помислете пак – дали едно малко дете ще го знае? 

куче човекСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако едно хлапе се приближи, за да докосне електрически контакт, ние не го удряме през ръцете и не му крещим, нали? Вместо това прекъсваме поведението, използвайки реплики за отрицание („Не, не!“) и го насочваме към друга по-подходяща играчка. Идентично, ако домашният ви любимец дъвче мебелите, прекъснете поведението и го насочете към подходяща играчка за дъвчене. 

Ако подсилвате поведението, което харесвате и искате да насърчите, с похвали, галене и лакомства, кучето ви ще се стреми да го проявява по-често. 

  • „Ако едно нещо работи, не го променяме“

Кучетата не планират. Те не манипулират, не искат да ви надхитрят и със сигурност нямат желание да поемат контрол над домакинството ви. Четириногите главно се придържат към това, което работи, за да получат това, което искат в дадения момент. Ако на плота има нещо вкусно, домашният ви любимец ще продължи да скача с надеждата да го достигне. Ако лае като луд и пощальонът си отиде, то животното ще продължи да джафка, когато усети, че въпросният човек се приближава отново. 

куче човекСнимка: iStock

Ако скача по хората за внимание, а те от своя страна се смеят, викат и му се радват, кучето ще продължи с това поведение. Не обвинявайте кучето си, че прави това, което работи за него! Просто си спомнете, че питомецът ви не се опитва да ви ядоса, а просто действа по начин, който е разбрал, че работи за него.

  • Кучетата имат нужда да са кучета

В природата на кучетата е да душат всичко около себе си, да търсят интересни неща за дъвчене, вкусване и в които да се търкалят. Ние обаче силно ограничаваме естествените инстинкти на косматите си другари. Казваме им, че не могат да се скитат произволно и да изследват всички места, които искат. Ние решаваме кога ще излязат на разходка и ще свършат естествените си нужди, кога ще се хранят, какво ще дъвчат...

куче човекСнимка: iStock

Опитайте се да давате възможност на кучето си просто да бъде куче. Водете го на места, където можете да го пуснете без каишка. Използвайте по-дълъг повод (когато и където е възможно) и го оставете да води, да изследва, да мирише – да прави своите „кучешки неща“. 

  • Да наказваш или да не наказваш...

Наказанието не променя поведението. То го спира, факт, но не помага на домашния ви любимец да научи по-добра и приемлива за вас алтернатива. Наказанията причиняват стрес и безпокойство на домашните любимци. Често водят до пренасочена агресия и прекъсват връзката на доверие, която имате с косматия си другар. 

  • Мозъкът също има нужда от упражнения

Всички знаем, че кучетата се нуждаят от физически упражнения, за да изразходват енергията си. За това и мнозина подценяват менталната стимулация. Четириногите ни другари са отглеждани с определена цел – за да вършат дадена работа. Като наши домашни любимци, те вече нямат тези задължения. Можем да обогатим живота им, да облекчим натрупания стрес и енергия и да предотвратим нежелано поведение, като раздвижим ума на питомците си. 

куче ядеСнимка: iStock

Някои идеи за умствена стимулация включват пъзели, разпределяне на храна/интерактивни играчки, ароматни игри за работа с носа, криеница, разходки на дълг повод или без каишка (ако е възможно) и забавни класове за ловкост и аджилити.

  • Бъдете по-забавни!

Понякога в желанието си да дадем всички възможни грижи и да гарантираме безопасността на домашния си любимец, ставаме малко твърде праволинейни. Искаме да управляваме, командваме, ограничаваме и контролираме нашите кучета. Тези ни действия предизвикват чувство на безпокойство и страх. 

Опитайте се да станете малко по-забавни! Вие сте най-вълнуващото нещо в живота на домашния си любимец и той ви свързва с най-прекрасните неща – вкусна храна, игри, разходки. Вие сте центъра на света на косматия си другар, не го забравяйте!

куче човекСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучетата гонят опашките си

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

 

Виж още