Как да успокоим хиперактивно куче

куче хиперактивно Снимка: iStock

М ного кучета са склонни да бъдат хиперактивни. Възбуда, скука или щастие – това са все емоции и състояния, които могат да мотивират вашия космат приятел да подскача развълнувано наоколо. Понякога това може да бъде сладко, друг път – изтощително за стопанина. За това и мнозина се питат – какво да направим, за да успокоим хиперактивното си четириного?

Ако вашето куче ви изтощава всеки ден и хиперактивното му, превъзбудено и твърде екзалтирано поведение вече ви се вижда по-скоро досадно, предлагаме ви няколко техники, които да опитате, за да успокоите лудия си приятел.

куче хиперактивноСнимка: iStock

Причини за хиперактивност при кучетата

Може да има различни причини, поради които кучетата са хиперактивни. Най-честите от тях са свързани с породата, биологични фактори или липсващ контрол над импулсите. Слабости в обучението и социализацията също са сред факторите, които благоприятстват за подобно държание на четириногите. 

Dogsandcats.bg

Като цяло, място за притеснение няма. Да бъде енергично е нормално състояние за всяко куче. Повечето четириноги имат много енергия за изгаряне и следователно имат нужда от ежедневна активност. Ако питомецът ви буквално полудява от време на време, това може да е просто знак за щастие, вълнение или може би скука в следствие липса на стимулация.

куче хиперактивноСнимка: iStock

Хиперактивно куче: диетата играе ли роля?

Докато кучето не става непременно хиперактивно само поради причини, свързани с диетата му, определени храни и постоянното им присъствие в менюто на домашния ви любимец, могат да изиграят роля върху нивото му на активност. Нещата се свеждат до проста химия – веществото допамин се разгражда във фенилаланин. 

Избягвайте да храните питомеца си с твърде много пилешко, пуешко или диво месо, тъй като те съдържат големи количества фенилаланин. Вместо това изберете овче, агнешко или свинско месо.

Какво да направим, ако кучето ни е хиперактивно

Уверете се, че домашният ви любимец получава достатъчно упражнения. Правете ежедневни разходки с кучето и играйте повече навън, за да го изморите качествено. Психическата стимулация е не по-малко важна от физическата, като често именно менталните упражнения помагат на четириногите да бъдат по-спокойни у дома. Използвайте пъзели, играчки със скрито вътре лакомство или добавете различни дейности на открито към ежедневната си рутина.

Освен възможност да последва естествените си инстинкти, можете да опитате да дадете на кучето си и работа. Ангажирайки ума му с нещо, вие премахвате хиперактивното му поведение, пренасочвайки енергията му другаде. 

куче хиперактивноСнимка: iStock

Постарайте се диетата на питомеца ви да е добре балансирана. Хранителната чувствителност може да допринесе за неспокойно, хиперкинетично поведение. Ако не знаете коя храна е най-добра за индивидуалните нужди на косматия ви другар, консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

И накрая, има някои изследвания в полза на тезата, че кастрирането може да направи домашния ви любимец по-малко хиперактивен.

 

Виж още