Как да успокоим кучето си по време на социални събития

куче гости Снимка: iStock

С корошно проучване установи, че около 30 процента от кучетата проявяват някаква форма на безпокойство по време на социално събитие. 

Тревожността е емоционална реакция, която човек или животно проявява в очакване да се натъкне на нещо неприятно. Може да мислите, че събирането с приятели или организирането на парти е забавно, но за вашия домашен любимец това може да бъде много стресиращо, пишат от PetMD.

куче стресСнимка: iStock

Важно е да се научите да разпознавате признаците на тревожност при четириногия си другар, за да можете да намалите този стрес. Това може да подобри качеството на живот и психическо благополучие на косматия ви другар. Ето какво да търсите и да имате предвид:

Dogsandcats.bg

Признаците на тревожност при кучетата включват: 

 • Прекомерно задъхване
 • Пейсинг
 • Прекомерно слюноотделяне
 • Прекомерна вокализация
 • Прекомерно облизване на себе си, вас или определени предмети
 • Разширени зеници
 • Прилепени плътно до главата уши
 • Опашка, увиснала или прибрана между задните крака
 • Прекомерна жажда
 • Повишена честота на уриниране или дефекация
 • Липса на апетит
 • Прилепчиво поведение
 • Криене

Какво да направите, ако домашният ви любимец се стресира от непознати?

Ако домашният ви любимец не се чувства комфортно с непознати в къщата ви, тогава е наистина важно да помислите за безопасността и благосъстоянието – както на четириногия си другар, така и на гостите си. 

Дори и да няма агресивно поведение, животното може да бъде толкова стресирано от гледката, звуците и миризмите на непознатите хора в дома си, че може да има признаци на тревожно поведение часове, дори дни след като те са си отишли. При някои четириноги може да има епизоди на повръщане или стресов колит, намален апетит и/или летаргия. 

куче стресСнимка: iStock

Подгответе се преди събитието

Ако домашният ви любимец изпитва лека тревожност в присъствието на непознати, има няколко начина, чрез които можете да го подготвите за събиране в дома си.

Създайте му безопасно пространство, където да може да се оттегли. Това може да бъде клетка, килер, спалня, резервна баня, място под леглото/бюрото или дори някой ъгъл на стаята, където държите палтата на гостите си. В идеалния случай, трябва да е тихо и възможно най-далеч от хостинг зоната. 

В деня на самото събиране, осигурете на кучето си поне 30 минути упражнения. Това може да бъде дълга разходка, поход или бягане или игра на хвърляне на топка в двора. Добавете и 5-10 минути време за тренировка с домашния си любимец, за да му осигурите малко умствена стимулация в допълнение към физическата активност. 

куче стресСнимка: iStock

Управлявайте стреса на кучето си по време на забавата          

В идеалния случай е добре да ограничите взаимодействията на гостите с домашния си любимец, ако знаете, че той се стресира от непознати. Помислете за поставяне на бариери, за да ограничите срещите им или директно затворете вратата на стаята, където се намира безопасното място на косматия ви другар.

По време на самото събитие проверявайте как се чувства домашния ви любимец. Ако животното изглежда доволно, че е в своето пространство, с играчките и лакомствата си, тогава може да го оставите да си почива, като го наглеждате на всеки един-два часа. Ако четириногото е стресирано от звуците на непознати гласове и движението на хора наоколо, добре е проверките да са на всеки половин час. При всяка от тях прекарвайте няколко минути с животното, за да го уверите, че вие сте наоколо и всичко е наред. 

кучеСнимка: iStock

С малко планиране и подготовка можете да помогнете за минимализиране на стреса, който домашният ви любимец изпитва, когато непознати влязат в дома ви. Имайте предвид, че някои четириноги може никога да не свикнат с посетители, докато други могат постепенно да се научат да се радват заедно с вас на гостите ви. 

Вижте още: 

10 правила на етикет, когато отиваме на гости с кучето си

Как да намалим тревожността на кучето при срещи с непознати

 

Виж още