Как кучетата възприемат света

куче Снимка: iStock

Р азбирането как кучетата възприемат света е тема, която живо вълнува собствениците на домашни любимци, учени и специалисти по поведението на животните. За разлика от хората, четириногите ни другари преживяват заобикалящата ги среда чрез уникална комбинация от сетива, която им предлага различна перспектива за околната среда. Докато хората разчитаме предимно на зрението си, кучетата използват по-балансирана комбинация от обоняние, слух, зрение, докосване и вкус, за да навигират и взаимодействат със света около себе си.

кучеСнимка: iStock

Този мултисензорен подход позволява на животните да откриват тънкости и нюанси, които често остават незабелязани от хората.

Кои са различните начини, по които домашните ни любимци възприемат света

  • Зрение: Как кучетата виждат околната среда

Кучетата виждат света по различен начин от хората, главно поради разликите в зрителната им система. Зрението на животните е адаптирано за условия на по-слаба светлина, което им позволява да виждат по-добре призори и по здрач. Това се дължи на наличието на по-голям брой пръчковидни клетки в ретините им, които са чувствителни към по-слаба светлина и движение. 

Dogsandcats.bg

За разлика от хората, четириногите имат дихроматично зрение, което означава, че могат да възприемат само два основни цвята: син и жълт. Останалите нюанси от палитрата като червено и зелено за тях приличат повече на сиво или кафяво.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как кучетата виждат света

Освен това четириногите ни другари имат по-широко зрително поле за сметка на ограниченото възприятие за дълбочина и яснота на детайлите. Тази адаптация е полезна за откриване на движение, което е от решаващо значение за лова и оцеляването им в дивата природа.

  • Обоняние: Доминиращото сетиво при кучетата

Обонянието е основното, най-развито и доминиращо сетиво при четириногите, което далеч надхвърля човешките възможности. Смята е, че кучетата имат до 300 милиона обонятелни рецептори в носовете си, в сравнение с около 6 милиона при хората. Мощното обоняние на домашните ни любимци им позволява да регистрират малки частици аромат и да следват следата на дълги разстояния. Физиологично – частта от мозъка на кучетата, отговорна за обработката на миризми, е значително по-голяма от тази при хората. 

кучеСнимка: iStock

Изключителното обоняние играе жизненоважна роля в начина, по който кучетата възприемат света, оказвайки влияние върху поведението, комуникацията и взаимодействията им с околната среда. От идентифицирането на други животни до разпознаването на човешките емоции – носът е основният инструмент на кучетата за разбиране на заобикалящата ги среда.

  • Слух: Разбиране на кучешкото слухово възприятие

Кучетата имат забележителен слух, който допълва острото им обоняние. Те могат да доловят честоти, вариращи от 40 Hz до 60 000 Hz, в сравнение с човешкия диапазон от 20 Hz до 20 000 Hz. Това означава, че домашните ни любимци могат да разпознават звуци, които са твърде високи, за да ги чуят хората. Освен това кучетата могат да определят източника на звука по-точно поради способността да движат ушите си независимо.

кучеСнимка: iStock

Това повишено слухово възприятия помага на кучетата да откриват потенциални заплахи, да общуват с други себеподобни и да реагират на човешките команди. 

  • Докосване: Как кучетата изживяват света чрез докосване

Усещането за допир е друг важен начин, по които кучетата възприемат света. Четириногите използват мустаците си (известни като вибриси), за да откриват промените в околната среда. Тъй като са силно чувствителни, мустаците им могат да доловят фини вибрации и въздушни течения, помагайки на четириногите да се ориентират в заобикалящата ги среда, особено по тъмно. 

Кучетата използват докосване и, за да общуват, да се свързват със своите човешки спътници и с други кучета. Физическият контакт, като галене, близане или дори – побутване с нос, осигурява комфорт и укрепва социалните връзки. 

кучеСнимка: iStock

  • Вкус: Ролята на вкуса в живота на кучетата

Въпреки че не е толкова развито колкото са другите им сетива, усещането за вкус при кучетата все пак играе важна роля за начина, по който възприемат света. Четириногите разполагат с около 1700 вкусови рецептора, за сравнение – при хората те са близо 9000. Въпреки това всеки собственик ще потвърди, че животните предпочитат определени вкусове, като месо и местни продукти, които са от решаващо значение за диетата им.

Кучетата комбинират вкуса и обонянието си, за да оценят храната и други предмети. Това усещане им помага да решат какво е безопасно за ядене и какво е по-добре да избягват.

Комбиниране на сетивата: Как кучетата интегрират сензорна информация

Кучетата разчитат света около себе си, интегрирайки информация от всичките си сетива. Това мултисензорно възприятия им позволява да реагират на промените, да общуват с други животни и хора, и да се ориентират в заобикалящата ги среда.

кучеСнимка: iStock

Например, едно четириного може да използва обонянието си, за да идентифицира приближаването на даден човек, слуха си – за да открие движение или звук, и зрението си, за да потвърди това, което е помирисало или чуло. Този интегрират сензорен подход прави четириногите по-адаптивни и отзивчиви към околната среда, като подобрява способността им да оцеляват.

Разбирането как кучетата възприемат света чрез уникалната комбинация от сетива, която притежават, ни дава допълнителна информация и обогатява връзката ни с тези забележителни животни. Защото, нека си го признаем, искрено ни се иска да можехме да видим света през техните очи и да оценим различната перспектива, която това би ни дало!

кучеСнимка: iStock

 

Виж още