Как смяната на времето се отразява на кучето ни

куче Снимка: iStock

С мяната на времето – астрономическо (зимно) и лятно, се практикува в Европа от далечната 1976 г. насам. И макар да имаше предложение местенето на стрелките да се случи за последно още през 2018 г., за поредна година ни предстои да преминем час напред – по традиция, точно в 3:00 сутринта в последната неделя на март. 

За мнозина смяната на времето се отразява чрез стрес и дискомфорт. Но замисляли ли сте се, че местенето на стрелките се отразява и на обичайния график и ежедневна рутина на домашните ни любимци?

кучеСнимка: iStock

Както добре знаем, кучетата не определят ежедневието си по часовника, който ние използваме, за да знаем кое е следващото поред в ежедневния ни график. Четириногите имат свой циркаден ритъм – биологичен часовник, който им помага да знаят кога да се хранят, да спят, да вършат естествените си нужди или... просто е време за приятна дрямка.

Dogsandcats.bg

Така че – когато стопаните им сменят зимното часово време със лятно, това засяга и домашните любимци. Ето няколко начина, по които косматите ни спътници усещат, че нещо е различно и какво можете да направите, за да им помогнете да се адаптират по-добре към промените. 

  • Време за разходка

Сутрешната разходка е времето, когато кучето ви трябва да излезе, за да свърши първите за деня си „работи“ – уриниране и изхождане. Когато времето мине с час напред, вашият домашен любимец може да се обърка и дори - да няма желание да стане. Не се учудвайте, ако кучето ви няма същия ентусиазъм за излизане, както обикновено - все пак не е свикнало да става час по-рано, нали? 

  • Време за хранене

Кучетата обичат рутината, тя им дава сигурност и комфорт. Храненето, което се случва точно в определен час/часове на деня, не прави изключение.  За това и със сигурност четириногото ще е малко учудено, когато закуската или вечерята му идват с час по-рано. Възможно е през първите дни да има и лека промяна в апетита му. За това - не насилвайте животното, дайте му време да се адаптира. 

кучеСнимка: iStock

  • Времето ви заедно

Когато отидете на работа, вие липсвате на кучето си. В крайна сметка – вие сте неговият човек, семейство, глутница. Много домашни любимци напасват деня си според това кога техният стопанин се прибира от работа. За това и е нормално четириногото да се обърка – особено през първите дни. Не се съмняваме, че косматият ви приятел ще е повече от щастлив, че се прибирате по-рано, но излизането ви сутрин също ще се случва в различен (за него) час, а това може да го обърка. 

Този стрес може да доведе до всякакъв вид нежелано поведение, включително – бели и унищожаване на личните ви вещи.

Как да помогнем на кучето да се адаптира към смяната на времето

Можете да помогнете на домашния си любимец да привикне по-лесно с края на лятното часово време по начини, които ще намалят стреса и потенциалното развитие на деструктивно поведение.

кучеСнимка: iStock

Дни преди да дойде време да завъртим стрелките на часовника – започнете плавно да коригирате графика си с няколко минути. 

Например – нека разходката сутрин започне 10 минути по-рано, като постепенно увеличите времето. Излишен стрес би било да нарушите съня на животното с цял час - подходете плавно, за да свикне с промяната.

При храненето – следвайте същия план. Нека вечерята и закуската на любимеца ви започват малко по-рано, като започнете изместването им от няколко дни до седмица преди да преместим стрелките напред. 

Преди всичко обаче – обърнете допълнително внимание на нуждите на вашия космат приятел по време на този преход. Важно е да предложите на животното допълнителен комфорт – гушкайте го, милвайте го и му се радвайте повече, ако показва признаци на безпокойство. 

кучеСнимка: iStock

Добрата новина е, че преминаването към лятно часово време бележи началото на по-дългите и светли дни. А това значи – повече време за забавления и разходки с домашния ви любимец!

Виж още