Какво ни казва състоянието на носа за здравето на кучето

куче Снимка: iStock

М оже би сте чували, че някои собственици на кучета могат да получават информация за здравословното състояние на любимците си само, чрез докосване на носа им? Задавали ли сте си въпроса как го правят? И може ли действително здравето на косматия ни приятел наистина да се определи спрямо температурата и влажността на носа му? 

Ако носът е студен и мокър, значи ли, че кучето е здраво? И обратното – топъл и сух нос признак ли е на медицински проблем или заболяване?

Ето я и истината: Температурата или влагата в носа на домашния ви любимец не е непременно индикатор за нито едно от двете твърдения. Понякога дори здраво куче може да има топъл и сух нос, докато при болното пък, той може да е студен и/или мокър. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Какво трябва да знаем за носа на нашето куче?

Кучетата поддържат носа си студен и мокър чрез често облизване.Влагата в носната гъба помага за по-доброто обоняние, засилва ароматите и дава възможност на четириногите да определят по-лесно откъде идват различните миризми. 

Нормално е куче, което току що се е събудило, да има сух нос – това е просто, защото то няма как да го оближе в съня си, нали?

Понякога сухият и топъл нос на кучето е признак на заболяване – тогава на лице са и други симптоми като: летаргия, повръщане, диария и др. Тези клинични признаци са достатъчна причина, за да позвъните за консултация на вашия ветеринарен лекар. 

Защо придаваме такова значение на носа на кучето?

Митът за „влажния кучешки нос“ съществува от векове и подобно на много твърдения е с неустановен произход. Някои експерти смятат, че всичко може би е започнало по времето на Гана (кучешка чума). Един от симптомите на това заболяване е хиперкератоза (удебеляване) на носа и подложките на стъпалата. Когато тя е била разпространена, мокрият нос на кучето е бил индикатор, че то не е заразено. Въпреки че кучешката чума не е напълно изчезнала и до днес, тя се среща много по-рядко, благодарение на ваксините. 

кучеСнимка: iStock

Ами ако кучето ми е наистина болно?

Ако забележите, че носът на вашето куче е необичайно горещ – задължително трябва да измерите температурата му. Свържете се с ветеринарния си лекар ако на лице са и други симптоми на треска.

Има някои медицински състояния, които могат да повлияят на температурата на носа на кучето. Някои са по-сериозни от други. 

Pemphigus foliaceous е дерматологично заболяване, което може да причини напукване и сухота на носа на домашния ви любимец. Понякога липсата на влажност може да се дължи на алергии, слънчево изгаряне, пигментни петна и др. 

Не бива да пренебрегвате очевидните промени в носната гъба на домашния си любимец като пукнатини, корички или рани. Те задължително трябва да бъдат проверени от ветеринарния ви лекар. Същото се отнася ако забележите, че от носа на любимеца ви се отделя секрет, съчетан с кихане и хрипове. 

кучеСнимка: iStock

Изводът: Ако носът на вашето куче е сух и/или топъл, но всичко останало в поведението и езика на тялото му изглежда нормално – значи нямате причини за паника и безпокойство. Ако обаче забележите нещо нередно – не губете време да се свържете с ветеринаря си за съвет!

 

Вижте още:

И кучетата страдат от настинка

Кое причинява лош дъх при кучетата

 

 

 

Виж още