Какво представляват дизайнерските породи кучета

дизайнерски породи кучета Снимка: iStock

Х ибридните кучета, често наричани дизайнерски, са резултат от контролирано кръстосване между две чистокръвни кучета oт различни породи. Смята се, че този термин е възникнал, след като различни известни личности по целия свят проявяват интерес към кръстоски между някои определени четириноги.

Хибридните кучета технически са домашни любимци от смесени породи. Въпреки това, за разлика от средностатистическите четириноги, при тях имаме наличие на двама чистокръвни родители, които в повечето случаи са били съзнателно чифтосани един с друг, за да се създаде желаното животно.

дизайнерски породи кучетаСнимка: iStock

Хората са развъждали хибриди от стотици години, което в някои случаи е довело до появата и развитието на нови породи кучета, които днес са обособени като отделни. Въпреки това, популярността и маркетинга, които стоят зад „дизайнерските породи кучета“ значително повишават интереса към тях през втората част на 20-ти век. 

Dogsandcats.bg

Има ли нужда от дизайнерските породи кучета?

Най-общо казано, причината за създаването на хибридно куче е да се получи четириного, което да носи положителните качества на две отделни породи. За това може би не е и никак учудващо, че най-желаните дизайнерски породи са хипоалергенните кучета, които са подходящи за отглеждане в семейства с деца. 

Два от най-популярните примери включват Лабрадудъл (кръстоска между Лабрадор и Пудел) и Голдъндудъл (между Голдън ретривър и Пудел).

Всяка разновидност на хибридно куче обикновено носи име, което съчетава части от оригиналните му породи. Кокапу, например, е хибрид между Шпаньол и Пудел, Пъгълът – между Мопс и Бигъл. И докато за чистокръвните четириноги има специфични и утвърдени стандарти на организации като Американския киноложки клуб и Обединения киноложки клуб, при хибридните кучета няма чак толкова ясно обособени характеристики. И те обаче си имат регистър – към Американския кучешки хибриден клуб.

дизайнерски породи кучетаСнимка: iStock

Какво трябва да знаем за хибридните породи, ако планираме да се сдобием с такъв домашен любимец?

Когато развъждате две чистокръвни кучета от различни породи, съответно – от мъжки и женски пол, няма гаранция, че при чифтосването им всеки път ще се получава потомство. Размерът, типът козина, цветът, темпераментът, здравето и други характеристики са определящите фактори за това и могат да варират много повече, отколкото това се отнася за две четириноги от една и съща порода. 

Въпреки че няма как да сте сигурни в успеха си всеки път, в групите за дизайнерски породи онлайн можете да откриете насоки как да се случи чифтосването, както и кои са желаните черти на всеки хибрид. Нещо като стандартите за породите, установени от клубовете за чистокръвни кучета. 

дизайнерски кучетаСнимка: iStock

Освен това, следва да отбележим, че не всички хибридни кучета са 50% от всяка порода, участвала в кръстоската. Това се получава обичайно само при четириногите от първото котило. Ако след това, например, кръстосате хибридно куче, родено в съотношение 50/50 с чистокръвно, което представлява една от породите на хибрида, това ще доведе до поява на кутрета в съотношение 75/25.

Кръстоските между две различни дизайнерски породи също водят до различни комбинации от черти, често – непредвидими. Защото, при всяко подобно чифтосване все още няма гаранция, че потомството ще придобие желаните качества. Например, не всички хибриди на Пудел ще бъдат четириноги с ниско линеене. 

дизайнерски кучетаСнимка: iStock

Хибридните кучета от развъдчици често са толкова скъпи, колкото и чистокръвните им събратя, ако не и повече. Но можете да откриете много такива четириноги в приютите за изоставени животни. Не забравяйте, че кучетата от смесени породи също могат да имат желаните черти, които търсите в едно хибридно куче. Ако все пак предпочитате да се сдобиете с домашен любимец с дизайнерска порода от развъдчик, уверете се, че той има необходимите препоръки и опит, за да отглежда само регистрирани чистокръвни кучета в отлично здраве и без наследствени проблеми. 

 

 

Виж още