Какво значи промяната в апетита на кучето ни

куче Снимка: iStock

З а собствениците на кучета всяка промяна в поведението на домашния любимец действа като аларма, че нещо може би не е наред с питомците им. Но задължително ли това е така?

Промяната в апетита винаги кара стопаните на четириноги да се притесняват, че това може да е знак, че има нещо, свързано със здравословното състояние на животното.

Има ли обаче случаи, при които промените в апетита са нещо естествено, което не бива да буди безпокойство?

Dogsandcats.bg

Защо апетитът на кучето ми намалява?

Ако апетитът на домашния ви любимец внезапно е намалял, това е нещо, което със сигурност ще забележите. И ще трябва да вземете под внимание. 

кучеСнимка: iStock

Според ветеринарните лекари, липсата на апетит е често срещан симптом, наблюдаван при много различни здравословни проблеми. Особено характерен е за тези, които пряко или косвено засягат стомашно-чревната система (като чернодробни или бъбречни заболявания).

Потенциалните медицински състояния не са единствената причина, поради която кучето ви може внезапно да спре да се храни (или да не яде толкова, колкото обикновено). Болката, причинена от зъбни проблеми, както и други проблеми с устната кухина, са другата често срещана възможност едно четириного да не се храни нормално. 

И накрая, стресът – като преместване, промени в ежедневната рутина или дори смяна на диетата, могат да намалят апетита на косматия ви другар.

Могат ли кучетата да имат анорексия?

Ако четириногият ви приятел спре да яде (или не се храни достатъчно), това може да бъде диагностицирано като анорексия. 

Според Американския киноложки клуб „загубата на апетит при кучетата често се нарича анорексия“. Тя може да бъде частична – в тези случаи животното яде, но количеството не е достатъчно, за да е здраво. При пълната анорексия четириногото губи апетит за около три дни. 

кучеСнимка: iStock

Очевидно анорексията при кучетата е по-различна спрямо тази при хората, тъй като не е обвързана с образа на тялото или проблемите с контрола – характерни признаци на състоянието при нас. Най-честите причини за загуба на апетит при домашните любимци, категорични са и от АКС, са промени в околната среда, лекарствени реакции, зъбни заболявания, болка или гадене.  

В някои случаи, загубата на апетит може да е признак и на далеч по-безобидни неща като придирчиво хранене или просто избраната формула да не допада на животното. Преминаването към нова диета може да накара някои четириноги само да подушат съдържанието на паничката си. Други могат да откажат за ядат ако се намират в стресова ситуация, например, ако има нов домашен любимец в дома ви, когото смятат за заплаха.

Кога кучето изглежда по-гладно от обикновено?

Докато намаленият апетит може да е знак, че нещо здравословно не е наред с домашния ви любимец, същото важи и за внезапното повишаване на апетита. Според ветеринарни лекари, ако питомецът ви изглежда по-гладен, това може да е признак за определени заболявания като захарен диабет, нарушения на щитовидната жлеза, болест на Кушинг и екзокринна панкреатична недостатъчност.

кучеСнимка: iStock

Кучетата могат да се хранят повече от нормалното и, ако наскоро са отслабнали и/или са имали ограничен достъп до храна. Преминаването към нискокалорична или некачествена храна също може да доведе до това, че четириногото поглъща по-голямо количество ядене, отколкото в миналото. 

Кога трябва да посетим ветеринарен лекар?

Въпреки че промените в апетита на домашния ви любимец може да изглеждат малки, те никога не бива да се пренебрегват. Понякога става въпрос за изолирани случаи (и кучетата могат да имат дни, пред които просто не са толкова гладни). Но ако промяната продължава дни наред (между 24 до 48 часа), най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че всичко е наред. 

Както отбелязват от Американския киноложки клуб, разликите в приема на храна няма да имат непосредствен ефект върху здравето на вашия домашен любимец – кучетата могат да издържат до няколко дни без да ядат, без това да има тежки последици. Но това не значи, че трябва да отлагате твърде дълго консултацията със специалист. 

кучеСнимка: iStock

Помнете – всяка промяна в апетита на кучето ви, която продължава повече от ден или два и/или е придружена от други тревожни симптоми не бива да бъде пренебрегвана. 

 

Вижте още: 

Защо коремът на кучето ни къркори

8 храни, които предизвикват газове при кучетата

 

Виж още