Кога кучето ни има нужда от хранителните добавки

куче Снимка: iStock

В сички искаме кучетата ни да бъдат възможно най-здрави, да са максимално дълго време до нас и да им осигурим най-добрия възможен живот. Качественото и добре балансирано хранене е едно от условията това да се случи. Но може ли една и съща храна, ден след ден, месец след месец, да задоволи 100 процента от хранителните нужди на четириногия ни другар?

Краткият отговор на този въпрос е да, вероятно може и вероятно го прави. Въпреки че има много спорове и нестихващи дебати относно кучешката храна, повечето ветеринарни лекари и диетолози се обединяват около тезата, че основните храни на пазара вършат добра работа, осигурявайки на четириногите всички вещества, от които има нужда. И в този ред на мисли, добавките стават излишни.

куче хранаСнимка: iStock

Така че, ако формулата, която давате на косматия си другар, е формулирана спрямо възрастта и теглото му, и при положение, че животното е здраво, няма нужда да включвате допълнителни добавки към диетата му. 

Dogsandcats.bg

Кога е добре да помислите за хранителни добавки

Има някои ситуации, при които хранителните добавки може би са вариант, който не бива да се пренебрегва. Виждате ли някой от тези предупредителни знаци?

  • Изтощена и чуплива козина
  • Суха, лющеща се кожа
  • Радикална и бърза промяна в теглото (нагоре или надолу)
  • Липса на енергия

Ако е така, опитайте първо да смените кучешката храна. Ако по всичко изглежда, че и това не помага, посетете ветеринарния си лекар, за да изключите всякакви възможни медицински проблеми. И докато сте при специалиста, посъветвайте се относно това дали хранителни добавки биха могли да са ви от полза. Уверете се, че ветеринарният ви лекар одобрява и е съгласен с плановете ви да ги включите за постоянно в менюто на питомеца си.

куче хранаСнимка: iStock

Защо добавките са (или не са) необходими

Трите най-чести аргумента, използвани „за“ включването на добавки в обичайната диета на кучетата, са: алергии, малабсорбция и готвена храна. Но помислете малко и над следните факти:

Според някои експерти, алергиите действително са проблем, създаваш дискомфорт при доста кучета. Но добавките по-скоро биха имали малък ефект върху основното заболяване.

куче хранаСнимка: iStock

Малабсорбцията е рядко състояние, което възпрепятства способността на кучето да абсорбира полезните вещества от храната си. Ако питомецът ви е диагностициран с него, то ветеринарният ви лекар ще направи необходимите тестове и ще предпише специални лекарства. Но това не е нещо, което можете да установите и лекувате сами. 

И накрая, домашно приготвяната (готвената) храна не е равно на лоша храна. Много производители на добавки твърдят, че ако диетата на животното е само готвена, то тя губи част от своята хранителна стойност и/или става по-трудно смилаема. Това не е непременно точно така. Преобладаващият източник на въглехидрати в царевицата, ечемика, ориза и овеса, или по-общо – зърнените храни, използвани за пълнеж в повечето храни за кучета, могат да се включат и в домашно приготвеното ядене на животното. 

куче хранаСнимка: iStock

 

Виж още