Коя е най-добрата храна за куче с чувствителен стомах

куче Снимка: iStock

С томашно-чревните разстройства или храносмилателни проблеми не са нещо необичайно при домашните любимци. Неразположения като периодично повръщане, по-редки изпражнения и прекомерно отделяне на газове могат да бъдат причинени от различни неща, пишат от PetMD.

Някои кучета развиват проблеми с храносмилането, защото диетата им или съдържа твърде много мазнини, или няма достатъчно фибри. В други случаи стомашният дискомфорт може да сигнализира за наличието на основно заболяване като панкреатит, свръхрастеж на бактерии или чревни паразити.

куче хранаСнимка: iStock

Всяко куче има своите индивидуални нужди, което означава, че перфектната диета за едно, може да е лош избор за друго. В зависимост от причината за появата на храносмилателните проблеми на питомеца ви, промяна в диетата му може да помогне за облекчаване на симптомите. 

Dogsandcats.bg

Храната ли е виновна за чувствителния стомах на кучето ми?

Общите диетични виновници за лошото храносмилане включват вида протеин, недостатъчните фибри и излишните мазнини.

По-голямата част от случаите на кучешка хранителна алергия включват реакция към източника на протеин – пиле, говеждо или яйце. Повечето четириноги, които страдат от алергия, имат и други симптоми, като повтарящи се кожни и ушни инфекции.

куче хранаСнимка: iStock

По-често срещана е хранителната непоносимост, която може да възникне спрямо всяка съставка в диетата. Тя води до затруднения в храносмилането.

Как да храним куче с чувствителен стомах?

Периодичните епизоди на повръщане или диария не са нещо необичайно, но постоянните симптоми следва да бъдат разгледани от вашия ветеринарен лекар. Специалистът вероятно ще извърши задълбочен физически преглед, за да оцени цялостното здраве на домашния ви любимец. 

Тъй като има много причини за лошото храносмилане при кучетата, които не са свързани с диетата им, като чревни паразити и вирусни инфекции, те трябва да бъдат изключени, преди да се съсредоточите към промените в менюто на животното.

куче хранаСнимка: iStock

  • Опитайте лека диета като краткосрочно решение

Временното преминаване към мека диета може да бъда най-добрият вариант за разрешаване на непосредствените храносмилателни проблеми на домашния ви любимец. 

Варено бяло пилешко месо с ориз обикновено е комбинация, която може успешно да помогне за справяне с диарията. Ветеринарният ви лекар може да изпише и пробиотик, който да добавяте към храната на животното. 

  • Помислете за преминаване към храна за кучета с чувствителен стомах 

Обсъдете с ветеринарния си лекар дали е добре да преминете към нова храна, специално формулирана за кучета с храносмилателни проблеми. Обикновено този тип диети включват лесно смилаеми съставки за успокояване на стомаха на животното. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Опитайте елиминационна диета

В голяма част от случаите преминаването към нова, съобразена с нуждите му диета, ще разреши проблемите на кучето ви със стомаха в рамките на няколко дни. Въпреки това, ако симптомите продължават или косматият ви другар показва признаци за по-сериозен проблем, като например хранителна алергия, тогава може да е необходима различна стратегия. Като например, елиминационна диета. Тя включва преминаване на кучето към специално предписано меню, което е специално формулирано за нуждите му. Ветеринарният ви лекар може да определи дали това е добра идея за вашето куче.

  • Бъдете търпеливи

Всеки път, когато променяте диетата на домашния си любимец, най-добре това да се случва плавно – за период от 7-10 дни. Внезапната промяна може да влоши храносмилателните проблеми на животното.

куче хранаСнимка: iStock

И накрая – не забравяйте, че всяко куче има своите уникални нужди, което означава, че нито една диета не е еднакво подходяща за всички четириноги с храносмилателни проблеми. Може да се наложи да опитате няколко режима на хранене, преди да откриете този, който пасва най-добре на домашния ви любимец. Този процес може да отнеме няколко седмици или месеци, но наградата ще си заслужава!

Виж още