Коя е най-скъпата порода кучета?

тибетски мастиф Снимка: iStock

П оради инфлацията, предизвикана от икономическите проблеми, свързани с различни глобални фактори и пандемията, разходите при грижите за куче също се покачват. Разбира се, при всеки собственик на четириного сумите варират спрямо това каква храна купувате, колко често водите животното на ветеринарен лекар, посещавате ли професионален грумър и тн. 

Ако все още нямате домашен любимец, но обмисляте да добавите такъв към семейството си, то не мислете, че колкото по-дребно и малко кученце изберете, толкова по-малки ще са разходите ви. Всъщност, що се отнася до специфичните нужди, характерни за определени породи, ситуацията е по-скоро точно обратната. Не ни вярвате? Направете собствено проучване като попитате (ориентировъчно, разбира се!) какви са месечните разходи за отглеждане на едно Йорки и на една Немска овчарка, например. 

куче разходиСнимка: iStock

И тъй като тези суми, както вече споменахме, са различни, докато размишлявате (можете да погледнете в секцията ни Породи ако ви е необходима помощ в избора), предлагаме ви една любопитна информация, касаеща четириногите, които имат нужда от стопани с доста солидни финанси. 

Dogsandcats.bg

Кои са най-скъпите кучета в света?

По информация на Dogtime.bg, актуална към 2022 година, оказва се, че по отношение на първоначалното ценообразнуване при закупуване от специализирани развъдчици, Тибетските мастифи към момента са сочени за най-скъпата порода кучета в света. 

тибетски мастифСнимка: iStock

През 2014 г. представител на породата е продаден за близо 2 милиона долара в Китай, според АФП, която цитира съобщение в китайския вестник Qianjiang Evening News. Три години по-рано, през 2011 г. друго Тибетско мастифче е продадено за близо 1,5 милиона долара, според NBC News. В официалното им съобщение се казва още, че това безспорно е най-скъпото четириного, продадено през тази година. 

Какво прави породата толкова скъпа?

По същество Тибетският мастиф не е скъпа порода що се отнася за разходи по отглеждането на самите животни. Определящи за цената на тези кучета, е родословието им, като първоначалната сума никога не е по-малка от хиляди долари. Все пак – чистокръвни представители на породата се срещат и все по-рядко към днешна дата.

тибетски мастифСнимка: iStock

Сред другите най-скъпи породи в света са: Черен руски териер, Самоед, Френски булдог, Бернски зененхунд, Ирландски вълкодав, Санбернар, Кавалер Кинг Чарлз шпаньол и Фараонова хрътка. 

Ако не сте се спрели на порода, защо не разгледате секцията ни Време за надежда, където можете да откриете животни за осиновяване, които макар да не са скъпи, могат да ви предложат безценните си приятелство и обич!

Виж още