5 знака, че кучето ви се е преуморило

куче Снимка: iStock

К ато отговорен и отдаден стопанин на домашен любимец не се съмняваме, че знаете колко важна част от отглеждането на куче са разходките и редовната физическа активност. Често споменаваме и термина „да се измори качествено“, като под него се разбира да се даде възможност на животното да изгори цялата събирана през деня (най-често – в дрямка) енергия. 

кучеСнимка: iStock

Осигуряването на голямо количество упражнения обаче, невинаги означава автоматично, че косматият ви другар просто ще спи сладко и непробудно тази нощ. Да,

ние знаем, че изморено куче е еквивалентно на щастливо, но в някои случаи е възможно домашните ни любимци да се натоварят прекалено много без да се усетят.

Dogsandcats.bg

Прекомерната физическата активност при четириногите може да има видими проявления – увредени и протрити възглавнички на лапите, възпалени мускули, наранявания на ставите и топлинно изтощение. В екстремни случаи може дори да настъпи рабдомиолиза при твърде голямо натоварване. Това може да доведе до разграждане на мускулната тъкан, сериозни болки и увреждане на вътрешните органи, предизвикващо бъбречна недостатъчност.

кучеСнимка: iStock

Тъй като понякога кучетата ни не са в състояние да преценят кога са се преуморили и в кой момент е време разходката да приключи, наша задача е да следим за някои признаци, които да ни индикират, че косматият ни другар е прекалил с упражненията и е време за почивка. Ето кои са най-често срещаните от тях: 

  • Енергично пъхтене

Един от най-често срещаните признаци, че вашето куче се е претоварило, е задъхването. При това – тежкото. Ако ви изглежда, сякаш домашният ви любимец сякаш не може да си поеме дъх, задължително прекратете активните игри, тичане или друг вид натоварваща физическа дейност и дайте време на животното да се възстанови – между пет до 10 минути. Или докато възобнови дишането си нормално. Едва след това, с намалено темпо, довършете разходката и се приберете вкъщи. 

кучеСнимка: iStock

  • Забавяне на темпото

Ако се разхождате или играете с кучето си и то започне постепенно или рязко да забавя темпо – гони топката с по-бавна скорост или изостава от вас, докато вървите – това е явен знак, че животното е твърде уморено и е време да поспрете за почивка. Не забравяйте – голяма част от четириногите имат почти ненаситно желание да играят и да тичат редом или пред стопанина си, така че наистина трябва да обърнете внимание на това поведение. 

кучеСнимка: iStock

  • Кучето ви отказва да се движи

Куче, което е легнало и отказва да стане, е преуморено – в това няма как да има съмнение. В този случай пред вас има два варианта – или да носите животното до дома си, или да поспрете заедно с него. Но в този случай почивката ще бъде по-дълга, защото не бива да принуждавате четириногото да ходи, а да го изчакате само да стане и да прояви желание да тръгне. 

кучеСнимка: iStock

  • Накуцване

Кученце, което започва да накуцва, най-често – с някоя от задните лапи, или се е наранило, или е получило схващане на ставите. За който и от двата варианта да се отнася, продължаващите упражнения само ще влошат състоянието му. В случай, че забележите накуцване, проверете лапата за забити трънчета или камъчета. 

Ако не можете да откриете нищо, което да свидетелства за наличие на открита рана или нараняване, добре да дадете на домашния си любимец почивка поне от около седмица, за да видите дали лекото накуцване ще се излекува само. Ако не се подобрява или усили в рамките на няколко дни – време е да посетите ветеринарния си лекар.

  • Кучето ви изглежда схванато

Понякога четириногите, които са се преуморили не показват веднага незабавни признаци на нараняване. Часове, дори дни по-късно обаче, може да забележите скованост на някой/някои от крайниците на животното. За повечето кучета възстановителният процес след прекомерна физическа активност трае няколко дни, след което – всичко е наред и те отново са готови за нови приключения. Ако обаче забележите, че домашният ви любимец сякаш не възвръща обичайните си енергийни нива, отказва да се храни и/или има проблеми с придвижването, необходимо е незабавно да се свържете с ветеринарния си лекар и да насрочите час за преглед, за да се изключват по-тежки наранявания и медицински състояния. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Кога през деня кучетата са най-активни

5 съвета за обучение на високоенергийни кучета

 

Виж още