Колко е голямо сърцето на кучето

куче сърце Снимка: iStock

А ко някога сте имали щастието да споделяте живота си с куче, то знаете колко голямо сърце, изпълнено с безрезервна обич, лоялност и привързаност имат домашните ни любимци. Въпреки че оставят подобно усещане обаче, анатомично сърцето на четириногите далеч не е толкова огромно, колкото ни се струва като техни стопани. 

Физически погледнато, сърцето е мускул, който се намира в гръдния кош, точно зад гръдната кост. Сърдечният мускул се състои от четири камери, чрез които в непрекъснат цикъл изпомпва кръв към различните части на тялото.

кучеСнимка: iStock

Колко голямо е сърцето на кучето? 

Средното тегло на сърцето на кучето е между 255 до 340 грама, като с точност това зависи от размера на животното и породата му. По-малките четириноги имат сърца, които тежат някъде между 170 и 227 грама, докато при по-големите те са между 454 до 567 грама.

Dogsandcats.bg

Идентично, сърдечният ритъм на кучето може да варира в зависимост от породата, възрастта, нивото на активност и други фактори. Обичайно, средният пулс на едно четириного е между 60 до 160 удара в минута.

Вижте още: Какво трябва да знаете за пулса на кучето си

Предвид малкия им размер, не е изненадващо, че сърцето на кучетата работи по-усилено от човешкото, изпомпвайки около 50-70% повече кръв на килограм телесно тегло. По-активните кучета имат и по-бърз пулс. Например, сърцето на полицейските и състезателните четириноги може да бие до 140 пъти в минута. 

куче сърцеСнимка: iStock

Имат ли кучетата еднакъв размер на сърцето?

Знаем, че в кучешкия свят има изключително многообразие от породи и размери. Достатъчно е да сравним мъничките Чихуахуа с Немския дог, за да си отговорим на въпроса възможно ли е сърцата на всички четириноги да са с еднакъв размер. За това и по-логичният въпрос е: 

Сърцето на кучето пасва ли на размера на тялото му?

И отговорът тук е да. По-дребните четириноги имат пропорционално по-малки сърца по размер, докато при по-едрите им събратя те са по-големи. Например, размерът на сърцето на едно Чихуахуа варира по големина, като може да се сравни със зрънце грозденце до орех – в зависимост от възрастта му. От друга страна, една от най-едрите породи, каквато е Немският дог, има сърце с размерите, приблизително на свит юмрук на възрастен човек. 

куче сърцеСнимка: iStock

Размерът на сърцето е право пропорционален на това колко ефективно циркулира кръвта в тялото на животното. По-малкото сърце не трябва да работи толкова усилено, колкото по-голямото, за да изпомпва кръв и следователно има нужда от по-малко време, за да доставя кислород до мозъка и други жизненоважни органи на четириногото. 

Това, смятат ветеринарни лекари, може би е една от причините по-дребните четириноги да имат и по-голяма продължителност на живота в сравнение с по-едрите си събратя. 

Размерът на кучешкото сърце спрямо човешкото

Основната разлика между сърцето на кучето и това на човека е размерът. При домашните ни любимци то е малко по-малко, като отново всичко зависи от породата на животното, разбира се. 

куче сърцеСнимка: iStock

Въпреки че пропорционално на тялото ни, сърцето при хората е по-голямо обаче, то не е нужно да работи толкова усилено. Всъщност, при нас то бие само около 60 до 100 пъти в минута, докато, както вече отбелязахме, при косматите ни другари тази скорост е между 60 до 160 удара на 60 секунди. 

Това е така, защото домашните ни любимци имат по-високо кръвно налягане от нас и следователно – сърцето им трябва да изпомпва по-силно, за да циркулира кръвта в тялото им. При четириногите има и по-висок процент на вентрикуларна мускулна маса, което помага за по-ефективното изпомпване. Освен това, кучетата имат и повече артерии от хората. Именно те са важни за разпределянето на богатата на кислород кръв към тъканите. 

Любопитен факт е, че кучетата имат и повече сърдечен мускул на килограм телесно тегло спрямо хората. А това означава, че сърцето им може да изпомпва по-голямо количество кръв с всеки удар.

кучеСнимка: iStock

Уголемяване на сърцето при кучетата – какво трябва да знаем?

Уголемяването на сърцето при кучетата, наричано още кардиомегалия, е състояние, при което то е по-голямо от нормалното. Една от най-честите причини за увеличеното сърце при кучетата е състояние, наречено дилатативна кардиомиопатия (DCM). Това е заболяване на сърдечния мускул, което води до уголемяване на сърцето и в крайна сметка – до сърдечна недостатъчност. 

DCM се наблюдава по-често при по-големи породи кучета, като Боксер, Доберман, Немски дог или Ирландски вълкодав. Сред другите причини, водещи до разширено сърце при кучетата включват генетика, възраст, диета и упражнения. 

Ако вашият домашен любимец има разширено сърце, наблюдението при ветеринарен лекар е задължително. Специалистът вероятно ще препоръча редовни прегледи и лекарства, които да помогнат за контролиране на състоянието. 

Макар и да ни се струва, че кучето ни има огромно сърце, чисто анатомично то е право пропорционално на размера на тялото му. По-малките четириноги имат и по-малки сърца, докато по-големите – по-големи. От орех до човешки юмрук – размерът варира. Независимо от големината, бъдете сигурни, че сърцето на вашия домашен любимец работи денонощно, за да гарантира, че вашият космат приятел е здрав и добре.

 

 

Виж още