Котките по-умни ли са от кучетата?

Котка и куче Снимка: IStock

Д алеч сме от мисълта, че можем еднозначно или категорично да определим дали кучетата или котките са по-умни. За това и решихме да се допитаме до ветеринарен експерт, който да анализира кой от двата вида най-популярни домашни любимци по-целия свят проявява по-голяма интелигентност. 

Признаваме си, че вековният въпрос сред самоопределящите се „кучкари“ или „котешки хора“: „Кое от двете животни е по-умно“ живо интересува и нас!

Куче и коткаСнимка: Purina Pro Plan

Едва ли отговорът би могъл да повлияе на нечии впечатления или предпочитания, но е факт, че

Dogsandcats.bg

всеки, който отглежда куче, е склонен да твърди, че четириногите са по-умни от котките. И обратно - привържениците на мъркащите топчици любов са, разбира се, на противоположната позиция. 

Истината е, че в научните сред все още продължава да тече оживена дискусия относно интелигентността на двете животни

„Отговорите, които животните могат да ни дадат за техните способности, са толкова добри и точни, колкото и въпросите, които им задаваме“, обяснява д-р Ани Валуска, доктор по философия, старши експерт по поведение на домашни любимци в Purina Cat Сhow.

„Може би едно куче превъзхожда една котка, защото дадено проучване е проведено в лабораторна среда, а както знаем котките са ловци по природа и имат набор от (адаптивни) поведенчески реакции в потенциално застрашаваща ги ситуация, който ги кара да не участват в опита като цяло“, споделя още д-р Валуска.

котка и куче хранаСнимка: iStock

Определение и тест за интелигентност

Какво всъщност е интелигентност? При хората това понятие обикновено се отнася до способността да се запомнят подробности, като факти, както и възможността да се решават сложни и/или творчески проблеми. Що се отнася до домашните ни любимци, научните изследвания залагат на тестове дали кучетата и котките могат да научат команди или да изпълняват определени задачи. 

„Кучетата обикновено се срещат и запознават с повече хора и места в ежедневието си (разходки, возене с кола и тн.) и имат дълга история на сътрудничество с хората през еволюцията на нашия вид“, обяснява д-р Валуска. Четириногите са специфично развъждани с цел да се запазят у тях определени поведенчески черти. Резултатът? Кучетата имат необходимата подготовка и се справят успешно с различни тестове – дори извадени от зоната си на комфорт (дома си). 

куче и коткаСнимка: iStock

Тази техника за тестване на котешкия интелект обаче, не работи. Това е така, защото котките имат различен социален живот и най-вероятно са се самоопитомили. Мъркащите домашни любимци не се отглеждат селективно с цел определени поведенчески черти, а по-скоро характеристики на външния вид и те като цяло са склонни да бъдат по-независими.

„В резултат на това може да бъде трудно да накарате котка да участва в същите експерименти, които демонстрират и нивата на интелигентност при кучетата“, обяснява д-р Валуска. Специалистът обаче е на мнение, че е грешка да се предполага, че тази трудност говори за липса на котешка интелигентност. 

За да добият представа за интелигентността на котките, учените разглеждат следните категории: 

  • Постоянство към обекта или с други думи – ако скриете нещо от погледа на вашата котка, тя ще знае ли, че то още е там?
  • Памет – ще запомни ли тя, че то е там, дори ако я разсеете за 30 секунди?
  • Причина и следствие: Всеки, чиято котка е научила, че събарянето на нещо от масата е чудесен начин да привлече вниманието, може да свидетелства, че много домашни любимци преминават този тест с отличие!

И не на последно място – разбиране за времето (поне по отношение на това кога е време да я нахраните) и човешки сигнали (ако посочите нещо, дали котката следва пръста ви? А дали отговаря на името си?).

куче и коткаСнимка: iStock

Кучетата се тестват и в някои допълнителни категории, като например дали могат да научат команди, да разбират различни количествени единици или да научат думи – имена на играчките им. Всеки „кучкар“ може би е чувал за знаменитите способности в тази област на Бордър колитата, а няколко „гениални“ представители на породата дори са способни да научат имената на около 100 различни предмета, както и да ги изберат от купчината, когато това бъде поискано от тях.

И така, кой е по-умен?

Хората често свързваме интелигентността на животните с това колко лесно те се поддават на дресура. Тъй като кучетата обикновено се обучават по-лесно, ние сме склонни да предполагаме, че те са по-умни в сравнение с котките. Въпреки това обаче, дресурата на мъркащите животни не е нито невъзможна, нито чак толкова трудоемка. Необходимо е просто да се подходи по различен начин. 

И двата вида домашни любимци развиват връзките си с хората чрез редовно взаимодействие и се държат по начини, които може да не са толкова лесни за тестване в лабораторна среда.

Котка и кучеСнимка: IStock

Това, което работи при кучетата е неприложимо при котките и обратно. За това – няма лесен отговор на въпроса дали кучетата или котките са по-умни. Вместо да се чудим, по-добре е да се съсредоточим върху уникалните способности на всеки вид (и всъщност, на всяко отделно животно)! 

Учените са категорични в едно – важното е да обичаме нашите домашни любимци и да развиваме способностите им чрез игра и упражнения, колкото е възможно повече. 

Вижте още: 

Вредна ли е котешката храна за кучето

Защо кучетата гонят котки

Виж още