Защо понякога кучето сякаш се взира в стената

куче Снимка: iStock

В секи стопанин на домашен любимец добре знае, че има навици и черти от поведението на кучето му, които са по-странни от други. Втренчването и продължителното взиране в стената обаче, може би е във върха на списъка за мнозина. Вярвате или не, колкото и нелогично да ви звучи, има някои причини, поради които четириногият ви приятел го прави. И те далеч не са толкова безобидни, колкото може би изглежда самото действие.

Предлагаме ви заедно да разгледаме някои от най-честите причини кучетата да се взират продължително в стените в дома ви. Това ще ви помогне да сте добре информирани и да знаете кога има причини да се тревожите и кога е по-вероятно домашният ви любимец просто да се „възхищава“ на гледката. 

кучеСнимка: iStock

Сред по-сериозните медицински проблеми и състояния, които може би карат домашния ви любимец да се взира в стената са:

Синдром на когнитивната дисфункция 

Кучешката когнитивна дисфункция е сравнително новооткрито заболяване, подобно на болестта на Алцхаймер при хората. Снапредването на възрастта при домашния ни любимец, в следствие по-бързото натрупване на В-амилоидните протеини, мозъкът на животното започва да губи основни умствени способности. Най-често това се отразява пряко върху процесите на разпознаване, памет, поведенчески модели и умения, както и мислене. Този процес може да накара домашният ви любимец да се взира нагоре в тавана или в стените в дома ви. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Основните симптоми на когнитивната дисфункция при кучетата включват: 

 • Дезориентация
 • Безцелно скитане или обикаляне от стая в стая
 • Прекомерна умора и спане през деня, безпокойство и будуване през нощта
 • Слаб апетит
 • Липса на интерес към човешко и кучешко взаимодействие
 • Неволно изпускане на урина

Особеното при този синдром е, че дълго време може да не се появи нито един от изброените признаци, а след това – няколко симптома едновременно. Ако имате дори най-малки подозрения – задължително е да се консултирате с ветеринарния си лекар възможно най-скоро. Ранното диагностициране на когнитивната дисфункция е ключово за овладяване на състоянието. Специалистът ще ви предпише лекарства, както и хранителни добавки, подходящи за косматия ви другар, ще ви насочи и към някои ежедневни дейности за ментална стимулация. 

кучеСнимка: iStock

Диабет

Диабетът при кучетата се среща в две основни форми: инсулинодефицитен и инсулинорезистентен. Дефицитът на инсулин е по-честата от тях. Това заболяване не е лечимо при четириногите ни приятели, но за сметка на това може да бъде контролирано с помощта на инжекции, специална диетата и редовни упражнения.

Важно е да бъде диагностицирано навреме, защото ако не се следи, диабетът при домашните любимци може да причини слепота. Именно това може да бъде сбъркано с „взиране“ в стената. 

Основните признаци на диабет включват:

 • Прекомерна жажда
 • Често уриниране или неволно изпускане в дома
 • Отслабване
 • Повишен апетит
 • Депресия
 • Летаргия

Бъбречно/чернодробно заболяване

Подобно на хората, бъбреците и черният дроб са „отговорниците“ са преработването и освобождаването на токсините от тялото на кучето ви. Ако един от двата (или и двата) органа не работят качествено, това може да доведе до депресия. Апатията и липсата на интерес към околния свят могат да накарат животното да се взира право пред себе си – независимо дали срещу него има стена, врата или прозорец. 

кучеСнимка: iStock

Чернодробното заболяване може да доведе и до чернодробна енцефалопатия, която може да причини натиск и болка в областта на главата – друг признак, заради който може да изглежда, сякаш кучето ви се взира в стената.

Сред другите симптоми на чернодробно или бъбречно заболяване са:

 • Намален апетит
 • Отслабване
 • Промяна в навиците за пиене на вода
 • По-рядко уриниране
 • Объркване
 • Припадъци

Всеки един от тези симптоми е причина за незабавно посещение при ветеринарен лекар. Лечението варира в зависимост от заболяването, най-често – медикаментозно, промени в диетата или ако се налага – оперативно. 

Притискане на челото в стената

Ако освен да се взира в стената, домашният ви любимец притиска челото си в нея или в други твърди повърхности, това трябва да ви алармира, че е необходимо незабавно да позвъните на ветеринарния си лекар и да запишете час за преглед. Може да изглежда комично от страни, но това странно поведение на четириногото може да е породено от тумор, инфекция, травма на главата или отравяне. 

Внезапна придобита дегенерация на ретината (SARDS)

Това е състояние, което причинява бърза загуба на зрението при кучетата. За съжаление, за това заболяване се знае сравнително малко, но сред останалите му признаци – освен взирането неопределено пред себе си или в стената са:

 • Блъскане в мебели
 • Дезориентация
 • Прилепващо поведение
 • Летаргия
 • Скованост и стоене неподвижно

Припадъци

Някои припадъци не са непременно съпроводено от конвулсии и/или прекомерно лигавене. Има и такива, които са мълчаливи и можете да разберете, че са се случили само по това, че косматият ви другар се взира в стената пред себе си на случаен принцип.

куче само вкъщиСнимка: iStock

Това са така наречените фокални припадъци без загуба на съзнание.Много е трудно да ги уловите или диагностицирате. Ако освен взирането в стената забележите някой от тези симптоми, незабавно се обадете на ветеринарния си лекар:

 • Потрепване на лицето
 • Дезориентация
 • Странни движения на единия крайник или от едната страна на тялото на вашето куче
 • Загуба на зрение
 • Залитане или падане

Причините за тези припадъци варират от отравяне, през нараняване на главата или основни състояния като рак и епилепсия. 

Други причини кучетата да се взират в стената:

 • Чуват или помирисват нещо различно

Знаем добре, че сетивата на домашните ни любимци – най-вече обонянието и слуха, са много по-мощни от нашите. За това – ако домашният ви любимец стои на определено място пред стената може би е добра идея сами да притиснете ухото си към нея. Може би вътре има термити или други вредители (да, доказано е, че кучетата ни могат да ги чуят!)

куче спиСнимка: iStock

 • Компулсивно разстройство

Подобно на нас, кучетата ни могат да страдат от компулсивни разстройства. Натрапчивото поведение при четириногите ни приятели може да включва обикаляне на старите, прекомерно задъхване, гонене на опашката или взиране в определени предмети. Ако забележите, че даден модел на поведение при домашния ви любимец се повтаря – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

 • Призраци

Призрачните истории в интернет накараха дори нас да посветим материал на темата дали домашните ни любимци са в състояние да виждат душите на починалите си стопани, например.

Вижте още: Усещат ли кучетата призраци или духове

Независимо дали вярвате или не, че щом стои втренчено срещу стената, кучето ви вижда и общува с призрачни гости, не забравяйте, че винаги е добра идея да съобщите за признаците на всяко странно поведение на косматия ви приятел на ветеринарния си лекар. 

Най-просто казано: Някои кучета са чудаци

Има кучета, които нито страдат от поведенчески разстройства, нито имат медицински проблем. Те просто имат странни навици, които не сме в състояние да разберем. Но това е част от причината да ги обичаме толкова много, нали?

куче спиСнимка: iStock

Трябва ли да се притесняваме, когато кучето ни се взира в стената?

Въпреки че възможните здравословни състояния, които могат да причинят това поведение у домашните ни любимци са сериозни, а някои – направо ужасяващи, не мислете винаги най-лошото!

Ако взирането в стената на вашето куче е еднократен епизод и то не показва никакви други симптоми, четириногият ви приятел най-вероятно е добре и нещо е привлякло вниманието му за момент. Ако обаче ситуацията започне да се повтаря – свържете се с ветеринарния си лекар и насрочете час за преглед. 

 

 

 

Виж още