Могат ли кучетата да оцелеят в свят без хора

куче природа Снимка: iStock

М исълта за свят, в който кучетата тичат свободно и живеят без хора, звучи като сюжет на някой нов филм на Дисни. Но ако спрем за момент и оставим настрана неправдоподобния характер на тази идея, всъщност в нея се съдържа един интересен въпрос, който трябва да бъде зададен. А именно – могат ли кучетата да оцелеят в свят без хора? Или четириногите са опитомени до степен, в която са загубили всичките си инстинкти за оцеляване? И въпреки че хората нямаме намерение скоро да ходим никъде, идеята, че домашните ни любимци може би чакат своя ред, за да управляват света, лично за нас, е много забавна!

куче природаСнимка: iStock

Истината е, че кучетата могат да оцелеят в свят без хора. Всъщност, повечето от тях биха се справили чудесно и без нас. Това може да ви натъжи, но е факт, че четириногите ни другари са повече от добре подготвени да живеят напълно сами без човешка помощ.

Уменията за оцеляване на кучетата

Кучетата ни притежават цял набор от умения за оцеляване. Може и да не ви изглежда така, когато косматият ви другар дремва удобно разположил се на дивана ви, но всъщност четириногите са животни, на които им е генетично заложено да се справят и да оцеляват в дивата природа. Дори и най-малките и сладки кученца имат своя набор от умения, които могат да използват, за да се справят сами.

Dogsandcats.bg

куче природаСнимка: iStock

Четириногите имат невероятно обоняние, вкус и слух. Те използват тези сетива, за да търсят храна в дивата природа. При тях има и изградена сложна мрежа от социални умения, които им служат, за да общуват и да образуват групи (известни като глутници). Членовете на глутницата ловуват заедно, пазят се от потенциални заплахи и търсят заедно храна. 

Кучетата ни имат и някои присъщи поведения, които им служат за оцеляване. Например, когато питомецът ви се свива на топка, докато спи, той изнася всички по-твърди кости (гръбначен стълб, череп и крака) навън. Това помага за защита на по-меките и уязвими места и вътрешни органи от нападение. 

Вижте още: 7 възможни причини защо кучето ви спи свито

Да, понякога домашните ни любимци може да изглеждат глупаво или да се държат странно за нетренираното око на стопаните си, но голяма част от симпатичното им поведение всъщност се базира на инстинкти за оцеляване. Всички те – предназначени да ги пазят в безопасност и здрави, когато са сред природата. Умения като тези гарантират, че повечето четириноги биха могли да оцелеят в дивата природа и без хора.

куче природаСнимка: iStock

Кучетата оцеляват без хора всеки ден     

Дори в днешния модерен свят, доминиран от човечеството, кучетата живеят и оцеляват сами. От диви до бездомни, в дивата природа има много четириноги, които живеят, оцеляват и дори – процъфтяват без човешка помощ. Погледнете на нещата така: винаги, когато видите бездомно куче, вие се сблъсквате с четириного, което оцелява само.

куче природаСнимка: iStock

А по целия свят има десетки милиони, ако не и стотици милиони, бездомни кучета, които търсят храната си на улицата, живеят в горите и парковете и избягват хората.

Силно опитомените домашни любимци срещу кучетата като цяло 

Като се има предвид това, има някои кучета, които вероятно не биха могли да оцелеят без хора. Това са, например, по-старите домашни любимци, които са прекарали редом до стопаните целия си живот. Те биха се приспособили доста трудно към живот на открито. Същото се отнася за някои дизайнерски породи като Мопс, Чихуахуа и Малтийска болонка, които нямат инстинкт за принадлежност към глутница, нито ген, който да ги насочва към нормални поведения като борба за ресурси.

куче природаСнимка: iStock

Като цяло, много кучета биха оцелели и може би дори – биха се чувствали чудесно и без хора. Да, трудно ни е да си представим дребното ни Йорки да успее (и с риск да бъдем крайни – то вероятно няма), но видът като цяло ще се запази дори и да не е под човешка опека.

Диви кучета

На света има няколко вида диви кучета, като преобладаващата част от тях имат много малко общо с хората. Някои от най-често срещаните (в световен мащаб) видове диви кучета, включват:

  • Сиви вълци
  • Койоти
  • Динго
  • Чакали
  • Африкански диви кучета

куче природаСнимка: iStock

Всички тези четириноги живеят напълно сами в дивата природа и нямат нужда от човешко взаимодействие, храна или компания. Тези диви кучета са идеалният съществуващ пример, който показва, че кучетата могат да живеят сами в свят без хора.

В заключение, можете да бъдете спокойни – ако нещо се случи с нашия вид, то кучетата ни ще бъдат добре! Четириногите ни другари са създадени да живеят в дивата природа, редом едно до друго. Домашните ни любимци притежават голям брой умения за оцеляване, които ги подготвят да бягат, ловуват или общуват помежду си. Към днешна дата в света има десетки видове диви кучета и милиони бездомни, които живеят без човешка грижа. 

куче природаСнимка: iStock

Вижте още: 

7 причини защо кучетата са толкова лоялни към хората

Как стереотипите се отразяват негативно на кучетата

 

Виж още