Най-добрите породи кучета за малки деца

дете куче Снимка: iStock

Д ецата ви са още малки, но обмисляте възможността да си вземете куче? В този случай може би се чудите кои са най-добрите породи кучета, които ще се разбират добре с малчуганите? 

Породите кучета, създадени и селектирани от хората, обичайно са предвидени за определена цел или изпълнение на дадена задача: спортните кучета прибират дивеч, пастирските – овце, а работните пазят дома ви. 

Ако имате малчугани у дома, обикновено е по-добре да изберете тип куче, отглеждано за живот и работа в тяхно сътрудничество с хора, като спортни породи или кучета-компаньони. 

Dogsandcats.bg

Избор от най-добрите породи кучета за деца

Голдън ретривърите и пенсионираните състезателни хрътки са чудесен избор. Подходящи за семейства с малки деца са и Бостън териерите, Лабрадорите, Кавалер Кинг Чарлз шпаньолите, Дакелите и Пуделите. 

дете кучеСнимка: iStock

Сред другите фактори, които е добре да имате предвид, са грижата и поддръжката на животното. При хрътките груминг грижите са съвсем малко, докато Пуделът (стандартен, мини или той) се нуждае от доста по-чести посещения при фризьор.

Какво още е добре да премислите, преди да доведете куче у дома

Вземането на куче е огромна отговорност – особено ако у дома имате малчугани. Добре е да се замислите и относно:

  • Размер и сила на кучето

Най-добре е да изберете домашен любимец, който е съвместим (поне доколкото е възможно) със силата и размера на децата ви. По-големите и силни породи четириноги могат да са малко груби в играта си, неволно да бутнат или съборят някое от хлапетата, което води до случайни наранявания. 

дете кучеСнимка: iStock

  • Темперамент

Проучете какъв тип темперамент обичайно е характерен за представителите на избраната от вас порода. Идеалното семейно куче е търпеливо, нежно и толерантно, особено ако има деца наоколо. 

  • Обучение и социализация

Ако сте решили да осиновите домашен любимец, дайте приоритет на куче, което е преминало подходящо обучение и социализация. Добре тренирането четириного е по-вероятно да си взаимодейства положително с най-малките членове на семейството ви и да отговаря на командите ви, създавайки по този начин безопасна среда. 

  • Здравни и ветеринарни грижи

Уверете се, че избраното от вас куче е в добро здраве и има всички ваксинации, преди да го доведете у дома. Редовните ветеринарни прегледи са жизненоважни за наблюдение на здравето на животното и за защитата – както на самото животно, така и на децата ви. 

дете кучеСнимка: iStock

  • Период на приспособяване

Оставете достатъчно време (средно са необходими около три месеца), за да се адаптират кучето и децата ви към присъствието на другия. Постепенното запознаване и зачитане границите и личното пространство на другия ще насърчи положителната връзка помежду им. 

  • Нека всички у дома да участват

Включете всички членове на семейството си в грижите за домашния любимец, включително – в храненето, разходките и времето за игра. Споделянето на взаимна отговорност насърчава връзката и помага на животното да се чувства интегрирано в семейната единица. 

  • Подготовка на дома ви

Подгответе дома си за пристигането на кучето, като отстраните всички опасни предмети, осигурите отделно място за почивка и релакс на животното и установите правила за взаимодействие с децата. 

деца и кучеСнимка: iStock

Отвъд тези фактори, има един основен въпрос, свързан с избирането на перфектната порода куче за семейства с малки деца. А именно: „Аз лично разполагам ли с времето да обучавам куче и да го наглеждам винаги, когато е около децата ми?“. И ако отговорът е не, то може би е по-добре да изчакате малчуганите да пораснат (над 4-5 години в оптималния вариант), преди да доведете четириног другар у дома. 

Вижте още: 

Готово ли е детето ви за куче

5 малки кучета, които са и чудесни пазачи

Виж още