Нормално ли е кучетата да се качват на плюшени животни

куче играчка Снимка: iStock

П оканили сте приятели. Вечерта върви чудесно, докато не седнете да вечеряте и вниманието на всички бъде привлечено не от оригиналните ястия, които сте приготвили, а от поведението на домашния ви любимец. Който в този момент се е качил щастливо върху любимата си плюшена играчка. 

куче играчкаСнимка: iStock

Всички издават колективно „ауууу“ при тази възхитителна и (безспорно!) комична гледка – докато не стане леко притеснително... най-вече за вас!

Независимо дали привидно странното поведение на четириногия ви другар ви смущава или ви кара да се смеете от сърце, трябва да знаете, че прекомерното внимание, което вашето куче отделя на своя плюшен приятел е нещо напълно нормално.

Dogsandcats.bg

Въпреки че не е причина за безпокойство обаче, ако това поведение стане прекомерно, има някои стъпки, които можете да предприемете, за да го ограничите.

На каква възраст кученцата започват „да се качват“?

Поведението, свързано с прегърбване и опит на кучето да възседне друго животно или предмет, може да започне доста рано – дори, когато кутрето е все още с майка си и останалите членове на котилото. Имайте предвид, че това не е задължително сексуално провокиран акт, особено при малките – те просто изпробват и практикуват поведение, което ще използват по-късно в живота. Напълно инстинктивно. 

куче играчкаСнимка: iStock

Когато вашето куче достигне полова зрялост, което се случва някъде между 6 и 18 месеца, то може да започне да се качва на плюшени животни, водено от хормоните си. И да, това отново се счита за съвсем нормално поведение. 

Но защо точно играчки?

Това поведение се среща по-често при некастрирани/нестерилизирани четириноги. Водени от сексуалните си хормони, те имат нуждата да се чифтосват и за това са по-склонни да прехвърлят това поведение върху плюшените си играчки. Доста е вероятно да направят същото и с други предмети, както и краката на стопанина си, ако нямат възможността да си взаимодействат с други кучета.

куче играчкаСнимка: iStock

Това поведение може да се прояви и при мъжките, и при женските кучета, като при вторите то се активира главно по време на периода на разгонване (еструса). Стерилизирането или кастрирането на домашния ви любимец може да помогне да спрете това качване или поне да го намалите, въпреки че има четириноги, които продължават въпреки интервенциите.

Качване поради вълнение

Ако вашето куче се чувства наистина развълнувано в дадена ситуация, то може да се качи на най-близкото нещо, което намери, включително плюшено животно, друго четириного, възглавница или дори – семейната ви котка!

куче играчкаСнимка: iStock

Въпреки че това може да изглежда сексуално по природа, всъщност е начин на домашния ви любимец да се поуспокои, пренасочвайки енергията и вълнението си. Вероятно е да се случи в момент, който стимулира силно животното, като например в кучешкия парк, при енергична игра с останалите кучета. 

Ако искате да противостоите на това поведение, опитайте се да пренасочите енергията на питомеца си към нещо приемливо, като игра на донасяне, например.

Тревожно кучешко поведение

Когато кучето ви се чувства тревожно, то може да започне да се качи на любимото си плюшено животно като вид отдушник за безпокойството си. Това може да се случи в стресова ситуация, като посещение при ветеринарния лекар, например. 

куче играчкаСнимка: iStock

Играчки за привличане на внимание

Колкото и странно да изглежда за нас, хората, скуката и самотата могат да накарат кучето ви да започне да се качва на някоя от играчките си, за да привлече вниманието ви. Това е особено вярно, ако сте реагирали експресивно, когато сте видели животното да го прави в миналото, независимо дали е било с положителен или отрицателен нюанс. 

Ако възприемате поведението на питомеца си като нежелано, всичко, което трябва да направите, е да не му обръщате внимание. Освен това, уверете се, че намирате достатъчно време всеки ден, за да прекарате малко стимулиращо време с косматия си другар, така че той да не изпитва нужда да моли за вниманието ви чрез подобни демонстрации.

куче играчкаСнимка: iStock

В заключение, в повечето случаи качването на плюшени животни е безобидно поведение, случващо се при много домашни любимци. Въпреки това, ако се превърне в прекомерно, то може би е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар или сертифициран треньор на кучета.

Вижте още: 

Кое кара кучето да се „качва“ на крака на стопанина си

Защо кучетата душат дупетата си

Виж още