5 съвета за обучение на високоенергийни кучета

куче Снимка: iStock

А ко отглеждате високоенергийно куче (такива са почти всички териери, сетери, някои овчарки, Далматинец, Бигъл и др.), то за вас часовете, прекарани в разходки, тичане и игри са ежедневие. Знаете какво е животното ви сякаш да не познава значението на думата „умора“, а дори и през кратките часове, когато „презарежда батериите“ косматият ви другар сякаш винаги е нащрек - готов за лудории и бели. Навярно и вече сте установили, че тези неуморни четириноги не са най-лесните що се отнася до дресура. 

Енергичните и активни породи кучета са предпочитани и обичани заради игривия сищастлив и дружелюбен темперамент, съчетан с нежна и любяща личност. За жалост, често те се озовават в приютите за изоставени животни, защото стопаните им „просто не са могли да се справят“ с обучението им. 

Ако имате домашен любимец, който спада към хиперактивния тип – не се отказвайте от него или от дресурата му!

Dogsandcats.bg

 Опитайте тези 5 съвета, които ще ви помогнат да насочите енергията на животното към усвояване на нови умения.

кучеСнимка: iStock

  • Упражнения преди тренировъчните сесии

Представете си петгодишно дете, принудено да седи на чина в училище по цял ден – без почивка. То най-вероятно ще започне да се върти на мястото си, да се разсейва, да гледа навсякъде – освен към дъската. По същият начин ще реагира и вашето хиперактивно куче, ако се опитате да го обучите, без преди това да освободите малко от енергията му. 

Ако искате тренировъчните ви сесии да доведат до желания резултат и животното да се фокусира по-добре върху това, което се иска от него – направете си една разходка преди това. Така ще имате далеч по-голям шанс да задържите вниманието на любимеца си – особено ако насрочите времето за дресура непосредствено, след като кучето е приключило с излизането и е леко, приятно уморено.

кучеСнимка: iStock

  • Поддържайте тренировките забавни

Преди да започнете с обучението нека изясним, че никога няма да можете да принудите кучето си да направи нещо, което не го интересува. Ако искате то да участва активно в дресурата и да изпълнява командите ви – най-добрият начин е да направите тренировките максимално забавни. Ако животното знае, че ще му викате или предстоят наказания, то няма да иска да участва. 

кучеСнимка: iStock

Постарайте се тренировките да са положително преживяване за домашния ви любимец – бъдете оптимистични и ентусиазирани (дори и да не виждате желаните резултати веднага).

Вижте още: 5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

  • Изгответе си план с „важните команди“

Първите няколко команди, на които научавате кучето си, трябва да бъдат основните – тези, които ще улеснят бъдещите тренировки. Един от най-големите проблеми при дресурата на високоенергийни кучета е, че те са толкова развълнувани по време на сесиите, че трудно се съсредоточават върху това, което казвате. За това – нека най-важните и основни команди са първи във вашия „план“. Можете да се съсредоточите върху умения, които подобряват контрола на импулсите на косматия ви приятел – „Мирно!“, „Пусни!“, „Седни!“, „На място!“ и всички други команди за послушание, които смятате, че са необходими. 

кучеСнимка: iStock

  • Включете наученото в ежедневната рутина на кучето

Използвайте всеки шанс, който ежедневието с четириногия ви приятел ви предоставя, за да затвърдите вече научените и усвоени команди. Когато кучето иска нещо – независимо какво е то – накарайте го да „работи“ за него. Ако иска бисквитка – нека седне или да отиде „на място“, преди да я получи. Ако иска внимание или да поиграете с него – нека ви демонстрира колко добре е усвоило командата за „спокойствие“. 

Карайки го да се упражнява през целия ден, вие поддържате не само ума, но и тялото на животното – така то хаби енергия без дори да усеща.

кучеСнимка: iStock

  • Научете се на „силата на пренасочването“

Когато хиперкактивното куче лае, бяга или скача, разочарованите собственици се опитват да „задушат“ тази енергия като се карат на животното – с цел да спечелят поне секунда спокойствие. Наказанието и повишаването на глас няма да ви помогнат в дългосрочен план. Вместо да се опитвате да потушите, можете да пробвате да пренасочите енергията на домашния си любимец. Ако дадете на кучето си „работа“, където може да приложи своите заложби от безкрайна активност и ентусиазъм – и двамата печелите. 

Високата енергия обикновено се свързва с остър интелект и желание да се угоди. За това пренасочването й може да подобри уменията на домашния ви любимец в посока, която дори не сте подозирали. Заслужава си да опитате, не мислите ли?

кучетаСнимка: iStock

Обучението на високоенергийно куче може да бъде известно предизвикателство и изисква търпение и ангажираност. Не винаги ще бъде лесно, но бъдете сигурни – ще си струва! Не позволявате на малките неуспехи да ви разочароват и не се отказвайте!

Вижте още:

5 основни команди, на които да научите кучето си

Как да научим кучето си да носи предмети

Виж още