От колко играчки има нужда едно куче

куче Снимка: iStock

Н а всеки собственик на куче му се налага да оставя питомеца си сам у дома. Без значение за какъв период от време се налага домашният ви любимец да се позабавлява сам, ваша отговорност като негов собственик е да му осигурите играчки, с които да ангажира вниманието си, когато му липсва компания.

куче играчкиСнимка: iStock

Тук, логично, възниква и въпросът: Колко играчки трябва да има едно куче?

Въпреки че няма определен брой играчки, които вашето куче трябва да има, добре е питомецът ви да разполага с около 10-15 неща, с които да се забавлява. Желателно е да са от различен тип (топки, въже за дърпане, скърцащи и пискащи, плюшки и тн.), така че домашният ви любимец да има достатъчно възможности и да не се отегчи бързо. Редувайте ги на ротационен принцип, за да може да им се радва за по-дълъг период от време.

Dogsandcats.bg

куче играчкиСнимка: iStock

Колко играчки му трябват на едно куче?

Всеки стопанин на четириного знае, че отглеждането на домашен любимец включва много опити и грешки. Точно като хората, кучетата ни са индивиди със своя уникална личност и това, което работи за едно четириного, може да няма същия ефект при друго. 

Що се отнася до играчките, ситуацията допълнително се усложнява от огромния избор, който можем да открием във всеки зоомагазин. И тъй като със сигурност искате да дадете на четириногия си другар всичко, от което се нуждае, без да прекалявате, логично може да се объркате. 

куче играчкиСнимка: iStock

Както споменахме, макар че няма точно определен брой играчки, необходими за едно кученце,

консенсусът сред професионалистите сякаш е някъде в сферата на това да разполагате с 10-15 играчки максимум. Това число не е фиксирано и зависи пряко от предпочитанията на домашния ви любимец. 

Могат ли твърде много играчки да свръхстимулират кучетата?

Краткият отговор на този въпрос е да, даването на твърде много играчки на кучето ви, може да го стимулира прекалено много. Освен това, тъй като няма как да се занимава с всички тях наведнъж, това може да изнерви косматия ви другар. 

куче играчкиСнимка: iStock

Един от изпитаните начини как да предотвратите свърхстимулиране е да редувате играчките на кучето си. Завъртането им на ротационен принцип означава да държите на разположение 4-5 от тях, а останалите – да приберете извън полезрението на животното. Това ще помогне на питомеца ви да се съсредоточи върху заниманията си с тези играчки, с които разполага.

Въртенето на играчките има и други предимства – по този начин ще запазите дори по-старите от тях вълнуващи в очите на домашния си любимец. Когато косматият ви другар изглежда отегчен от играчките си, може просто да приберете нова партида в шкафа, вместо да се отправите към близкия зоомагазин за закупуването на нови. 

Вижте още: Кучето ви се е отегчило от играчките си – опитайте тези трикове

С напредване на възрастта на кучето ви, може да забележите, че то започва да се интересува все по-малко от играчките си. Или предпочита само няколко конкретни. Това е съвсем в реда на нещата, като в този случай можете да да продължите да подменяте износените играчки с нови от същия тип. 

куче играчкиСнимка: iStock

Въпреки че е важно да осигурим на домашния си любимец разнообразие от играчки, за да се забавлява той (а и ние с него!), важно е да не забравяме, че всяко куче е различно и не за всички заниманията по дърпане на въже или гонене на топка са еднакво интересни.

Докато купувате играчки за косматия си другар въз основа на личните му предпочитания и ги въртите, няма защо да се притеснявате, че давате на питомеца си твърде малко или твърде много играчки! А сега - защо не поиграете малко с кучето си?

Вижте още: 

Защо кучетата харесват пискливи играчки

6 причини защо играчките за кучета са толкова важни

 

 

Виж още