От колко умствени и физически упражнения имат нужда кученцата?

куче бяга Снимка: iStock

М алките кученца са любопитни, гальовни създания. Пълни с енергия, те буквално не се спират на едно място – искат да подушат, оближат или да гризнат всичко, което привлече вниманието им. А когато не са заети да правят задълбочена дисекция на нещо, което не трябва, те или дремват, или тичат от стая в стая с любимия ви чехъл в уста... С цялата тази енергия и неспирно движение, може би се чудите колко още физически и умствени упражнения са необходими на най-новия член на семейството ви?

кученцеСнимка: iStock

Истината е, че кученцата се нуждаят от различни нива на натоварване и е добре да обърнете внимание на специфичните нужди на вашия домашен любимец, касаещи най-вече възрастта, породата и дневния ви график, пишат от Американския киноложки клуб.

Започнете с основите

Да върви възпитано на повод до вас по улицата – това е основно умение, което е добре да започнете да тренирате още в ранна възраст. Ако имате куче, което има склонност да се дърпа и да проявява независимост, голяма или гигантска порода, то добрите маниери по време на разходка са абсолютно задължителни.

Dogsandcats.bg

кученцеСнимка: iStock

В зависимост от вашата техника и желанието на кученцето да ви последва, сам по себе си този урок може да е повече от достатъчно упражнение и за двама ви. Тъй като домашният ви любимец ще премине през период на свикване с каишката/нагръдника си, важно е да устоите на желанието да го дръпнете.. Вместо това, когато животното седне или откаже да се движи в желаната от вас посока, застанете неподвижно, докато то само се върне при вас. 

Вашите търпение, чувство за хумор и много лакомства за поощрение са полезен инструмент. За най-добър успех, направете няколко крачки и примамете животното да ви последва с лакомство или две. 

Поддържайте тренировките положителни и ги ограничете до пет или десет минути. Някои кученца се адаптират към ходенето на каишка по-бързо от други, но с последователност и достатъчно повторения, в крайна сметка всички разбират какво се иска от тях.

кученце паркСнимка: iStock

Ходете, не тичайте

Когато кученцето ви е в състояние да извърви повече от няколко крачки, без да седне или да тръгне в друга посока, време е да започнете да вървите малко по-бързо. Ветеринарните лекари препоръчват разходките на кученцата да са с времетраене около пет минути, умножени по всеки месец от възрастта им. Като е добре да се случват поне два пъти на ден, в зависимост от скоростта и колко време имате на разположение. Най-добрите повърхности да стартирате разходките са трева и набит пясък, а най-доброто време за извеждане – поне час преди или след хранене. 

Откажете се от джогинг или бягане с кученце на каишка, докато не стане зряло. За по-малките породи това означава – след 6-8 месеца; средните – след 12 месеца; големите – от 12 до 18 месеца и гигантските – след 18-24 месец.

кученце хапанеСнимка: iStock

Важно е да избягвате прекомерно натоварване и твърде продължителни интензивни упражнения, тъй като растящите кости и връзки на четириногия ви другар все още не са развити напълно. Меките пластини на костите се нуждаят от време, за да се втвърдят. Претоварването може да доведе до мускулно-скелетни малформации на по-късен етап, особено ако постоянно бягате по твърди повърхности, като тротоари или асфалт. 

Когато е вързано на каишка, кученцето няма възможност да спре само 

Не забравяйте, че най-доброто упражнение за едно кученце е безопасното свободно бягане. Ако имате достъп до ограден двор, позволете на питомеца си да се порадва на свободата, като сам избира скоростта и посоката, но не го оставяйте без надзор. Кученцето естествено ще регулира дейността си, като бърза, когато иска и забавя, щом се измори. 

кученцеСнимка: iStock

Помислете за породата и размера

Количеството и видът на физическите упражнения, от които се нуждае домашният ви любимец, ще варира в зависимост от отделното куче, размера и породата му. Активните и енергични породи се нуждаят от повече движение, отколкото по-спокойните четириноги (тип компаньони).

Когато тръгвате на разходка, наблюдавайте кученцето си за признаци на умора. Дали то сяда по-често или забелязвате, че се мъчи да не изостане? В този случай, ако кутрето е достатъчно малко, можете да го вдигнете на ръце и да го занесете у дома.

Ако кучето ви не се спира на всяка крачка, за да подуши всяко стръкче трева, оставете го да определя темпото. Изберете маршрут, който включва различни повърхности като трева, пясък и мек чакъл. 

кученцеСнимка: iStock

Игри, подходящи за малки кученца

Когато избирате с каква дейност да разнообразите деня на кученцето си, фокусирайте се отвъд разходката и се насочете към различни форми на физическа активност, които биха могли да осигурят повече обогатяване на домашния ви любимец. Това може да включва дърпане на въже, игра на криеница или на преследване.

Що се отнася до менталната стимулация, специалистите препоръчват да заложите на различните игри тип пъзел. Те могат да включват изпълнение на задача или усвояване на ново умение. 

малко кученцеСнимка: iStock

Кученцата растат бързо, така че времето, което отделяте отрано, за да осигурите физическа и умствена стимулация на домашния си любимец, ще обогати живота му и след това.

 

Виж още