Подходящо ли е да вземете кучето си с вас на къмпинг

къмпинг с куче Снимка: iStock

И деята да вземете кучето си на къмпинг ви изглежда привлекателна. Можете да си визуализирате как домашният ви любимец се гушка в спалния ви чувал или се наслаждава на няколко хапки от барбекюто ви край лагерния огън... Звучи като истинска идилия! А и ще сте по цял ден на открито! 

къмпинг с кучеСнимка: iStock

Въпреки че на теория звучи чудесно, реалността е малко по-различна. Освен че трябва да откриете къмпинг, подходящ за домашни любимци, има още няколко неща, за които е добре да помислите. Ето някои от въпросите, на които е добре да си отговрите:

 • Районът и къмпингът подходящи ли са за кучето ви?

Като начало, задължително е да проучите избрания от вас къмпинг и района, който ви предстои да посетите, за да се уверите, че е подходящ за кучета. Какви са условията? А какво ще кажете за околните пешеходни пътеки, езера и плажове? Ако планирате да спрете за вечеря – има ли място, където можете да заведете питомеца си?

Dogsandcats.bg

къмпинг с кучеСнимка: iStock

Ако ви е трудно да осигурите на кучето си тези базисни удобства, може би е добре да помислите дали не е по-добре да оставите питомеца си на нечий грижи. Ако ли не, може да се окажете в ситуация, в която нито вие, нито домашният ви любимец можете да се насладите на почивката си.

 • Разполагате ли с всичко необходимо?

В допълнение към всички консумативи, от които ще се нуждаете, за да се насладите на вашето къмпинг преживяване – от палатки до оборудване за барбекю до репелент против комари, кучето ви също ще се нуждае от някои неща:

 • Достатъчно голяма палатка, за да побере кучето ви
 • Всички лекарства, които приемат (ако има предписани такива)
 • Купички за вода и храна
 • Достатъчно храна за цялото пътуване
 • Резервна каишка и повод
 • Торбички за изпражнения (вземете си повече – за всеки случай!)
 • Няколко играчки за дъвчене

къмпинг с кучеСнимка: iStock

 • Има ли нещо, което да развали прекарването на кучето ви (а респективно - и вашето)?

Разбира се, няма как да запомните списъка с отровни видове змии или паяци, които може би живеят в близост до избрания от вас къмпинг. Струва си обаче да имате поне обща представа за видовете диви животни, на които питомецът ви може да попадне. 

Например, ако имате малък териер със силен хищнически инстинкт, ще трябва да бъдете една идея по-бдителни в район с големи хищни птици. Излишно е да споменаваме, че обезпаразитяването – защита срещу бълхи и кърлежи, е задължително, когато ви предстои да нощувате сред природата. 

къмпинг с кучеСнимка: iStock

 • Ще има ли ветеринар наблизо?

Винаги, когато пътувате с кучето си, без значение къде, е добра идея да намерите предварително най-близкия ветеринарен лекар. От стомашно разстройство до алергични реакции или сблъсък с диво животно – добре е да сте сигурни, че питомецът ви ще има достъп до медицински грижи, ако се наложи. 

И накрая – ще му хареса ли на кучето ви къмпингарския живот?

Някои кучета се чувстват толкова добре на къмпинг, сякаш им е писано да живеят на открито. Други не се чувстват съвсем на мястото си. А и не всички четириноги реагират добре на промяната. Някои домашни любимци, например, може да са по-податливи на топлинно изтощение или прегряване, особено ако са сред брахицефалните породи. Други могат да възприемат новата обстановка като плашеща и да не се чувстват комфортно. 

Тъй като никой не познава по-добре кучето ви от самите вас, вие ще трябва да прецените дали то ще се забавлява сред природата или ще му е по-добре да ви изчака в града.

къмпинг с кучеСнимка: iStock

Вижте още:

Барбекю с куче наоколо – за какво да внимаваме

 

 

 

Виж още