Помощ за куче, блъснато от кола

куче палто Снимка: iStock

„Кучето ми беше блъснато от кола“ е изречение, което всеки собственик на домашен любимец се надява никога да не произнесе. За съжаление обаче, това се случва с кучетата всеки ден. В случай, че вашият четириног другар бъде ударен от движещо се превозно средство или ако самите вие блъснете животно със собствения си автомобил – ето какво да направите. 

Кучето ми беше блъснато от кола: какво да направя?

Независимо дали вие сте собственика на кучето, страничен наблюдател или шофьор на колата, вероятно първият ви инстинкт ще бъде да помогнете на животното. Важно е обаче да подходите предпазливо. 

Преместването на ранено куче понякога може да влоши състоянието му. Ако в комбинация с това то е уплашено или дезориентирано, болката в следствие на нараняванията, може да го накара да се опита да ухапе всеки, който се приближи и се опита да го докосне. Ето как да подходите:

  • Запазете спокойствие

Въпреки че емоциите ви може да са извън контрол, особено ако вашият домашен любимец е пострадал от удара, важно е да не изпадате в паника. Опитайте се да се съсредоточите и да останете спокойни – не забравяйте, че четириногите улавят чувствата ни и търсят от нас сигнали как да реагират в дадена ситуация.

Dogsandcats.bg
  • Обадете се за помощ

Може би е излишно да го казваме, но, за съжаление, не са рядкост случаите на хора, които напускат мястото на инцидента, без да се погрижат за раненото животно. Оставянето на куче, блъснато от кола, без да сте се обадили за помощ или да се опитате да му помогнете, е жестока и безотговорна постъпка. 

  • Ако е необходимо, преместете кучето от пътя

Направете това само, ако чувствате, че е по силите ви, без да рискувате собствената си безопасност. В противен случай изчакайте пристигането на помощ. За да отместите по-едро четириного, внимателно плъзнете под него дъска, одеяло или кърпа, да са ги използвате като носилка. След това – бавно и внимателно повдигнете животното на безопасно място.

  • Проверете за идентификация

Ако собственикът на пострадалото животно не е на място, направете всичко възможно да се свържете с него или с ветеринарния лекар, посочен на идентификационния медальон на животното, за да го уведомите какво се е случило. 

Ако няма наличен документ за самоличност или собственикът не може да бъде открит, изчакайте полицията или организацията, на която сте избрали да се обадите за помощ, да пристигнат и да се погрижат.

Какво да направим, ако кучето ни изглежда невредимо?

Въпреки че е напълно възможно кучето ви да няма видими наранявания в следствие на сблъсъка и да изглежда добре, то може да страда от сериозно вътрешни наранявания. Няма как да разберете това, без да го заведете на преглед при ветеринарен лекар, който да определи състоянието на животното.

Помнете – това важи дори за най-незначителни инциденти. Отново – ако стопанинът на пострадалото куче не е на разположение, за да вземе решение, най-добре е да изчакате пристигането на професионална помощ, за да се прецени ситуацията. 

Лечение на куче, блъснато от кола

След като заведете кучето си на ветеринар, приоритет става стабилизирането на състоянието на животното, обясняват от PetHelpful. В зависимост от степента на нараняванията на животното, специалистът може да препоръча хоспитализация или операция, последвани от специализирано лечение. 

След като домашният ви любимец се стабилизира и нараняванията му са излекувани, ще можете да го вземете у дома, а специалистът ще ви предостави инструкции как да се грижите за него.

Превенцията е ключова

Без значение колко умно или добре обучено е вашето куче, не е добра идея да разчитате само на това, нито на способността на животното да разпознава насрещния трафик, за да го предпазите. 

Единственият сигурен начин да гарантирате, че домашният ви любимец ще стои далеч от улицата, е да го държите физически ограничен.

Да го разхождате на каишка и да го пускате да потича свободно само в оградените за целта пространства. Обучението за послушание също може да помогне и да гарантира, че домашният ви любимец няма да се стрелне на улицата, като ви дръпне рязко или изтръгне повода от ръката ви. 

И накрая, добра идея е да обръщате внимание на заобикалящата ви среда, докато сте навън с питомеца си: наблюдавайте за идващия трафик и бъдете готови за реакция. 

В заключение – независимо дали вашето куче е блъснато от кола или вие сте този, който е отговорен за инцидента, това е травматично преживяване за всички участници. Като запазите спокойствие и действате бързо, но внимателно, за да помогнете на блъснатото животно, вие увеличавате шансовете му за оцеляване. И ще сте спокойни, знаейки, че сте направили всичко възможно, за да помогнете. 

Вижте още: 

Кучешки комплект за първа помощ - как да го направим

Съвети за първа помощ за стопани на кучета

Виж още