10 породи кучета с най-къс живот

куче Снимка: iStock

Е дно от най-тъжните неща и жесток „трик“ на природата е несъответствието между продължителността на живота на хората и кучетата. Разбира се, с правилните грижи и много любов можем да удължим възрастта на косматия си спътник и да спомогнем за доброто му здравословно състояние възможно най-дълго.Но, за съжаление, можем да направим само това. 

Някои породи са известни с по-дългия си живот, докато при други – той е по-кратък дори от средния за куче. Понякога причините за това са здравословни, друг път – генетично обусловени. 

Представяме ви 10 породи кучета, които имат най-кратък живот.

Тези красиви и величествени френски мастифи са може би най-кратко живеещата порода кучета. Повечето екземпляри доживяват едва между 5 до 8 години. Прекрасният им темперамент, лесна грижа и впечатляващ външен вид обаче, ги правят чудесни семейни приятели – макар и за кратко. 

Dogsandcats.bg

Ако се заговорите в кучешкия парк с човек, който е отглеждал представител на породата, той ще потвърди, че за съжаление, тези красавци са едни от най-кратко живеещите породи кучета – между 6-8 години. Въпреки че времето, прекарано с тях е по-кратко, тези кучета са прекрасни спътници до самия край. 

Немски догСнимка: iStock

Отлични спътници и помощници на хората в планините, тези кучета не се страхуват от лошото и студено време. И не би могло да е иначе – с външен вид като на малка мечка! Зененхундите се отличават с мил и весел темперамент, което ги прави чудесни семейни кучета. Подобно на договете обаче, продължителността на живота на породата е между 6-8 години.

Бернски зененхундСнимка: iStock

Едни от най-високите и безспорно лесно забележими кучета, Ирландският вълкодав наистина е огромно животно. Кроткият му нрав и спокойна природа го превръщат в предпочитан домашен любимец не само в родината му, но и из цяла Европа. За съжаление, вълкодавите са сред най-кратко живеещите четириноги – продължителността на живота им е между 6-10 години. 

ирландски вълкодавСнимка: iStock

Едва ли можете да сбъркате представителите на породата поради специфичните им гънки, мили очи и внушителен ръст. Наричани още италиански мастифи, те живеят кратко – между 7-9 години. 

Ако успеете да зърнете представителите на породата, ще останете впечатлени – те приличат на митични същества или пухкави лъвове. Срещат се сравнително рядко извън родината си – Германия. Те са изобразени и на герба на града, откъдето произхождат – Леонберг. За съжаление, средната продължителност на живота им е между 8-9 години. 

Представителите на породата са прекрасни семейни спътници, които се отличават със спокойния си, благ характер и се разбират чудесно с деца. Продължителността на живота им е между 8-10 години. 

НюфаундлендСнимка: iStock

Телевизионната поредица за кучето Бетовен направи породата особено популярна в цял свят. И е факт, че тези симпатични гиганти са чудесни семейни спътници, на които спокойно можете да поверите хлапетата в дома си без да се тревожите, че ще ги наранят. За съжаление, продължителността на живота им е твърде кратка – между 8-10 години. 

СанбернарСнимка: iStock

Тези кучета доста приличат на своите братовчеди – Ирландските вълкодави, но всъщност са доста различна порода. В миналото са отглеждани главно за лов на елени, а днес са предпочитани домашни любимци в родината си. Средната продължителност на живота им е между 8-10 години. 

Любими кучета на всички, които обичат преследването и спасяването, както и на любителите на четириноги с впечатляваща външност. Блъдхаундите са ненадминати, когато се налага да използват обонянието си. За съжаление, продължителността на живота им е между 9-11 години. 

БлъдхаундСнимка: iStock

Макар изброените породи да имат по-кратък живот, това в никакъв случай не бива да ви отказва да се сдобиете с техен представител. Дори и времето, което да прекарате заедно да е по-кратко, то ще е наситено с много обич и положителни емоции. 

А ненадминатите качества на по-едрите кучета, тяхната интелигентност, чувствителност, прояви на емпатия и привързаност към стопанина – те ще останат в сърцата ви завинаги!

Виж още