10 от най-популярните големи породи кучета

куче Снимка: iStock

Г олемите породи кучета имат легендарна история като верни другари за работа, пастирство и лов. В допълнение, тези популярни четириноги са и страхотни домашни любимци, семейни спътници, които с удоволствие споделят дивана ви. Без да се вълнуват дали остава място за самите вас на него…

10-те популярни големи породи кучета, които ще откриете в този списък, са с тегло между 25 и 45 кг и имат средна височина от 60 см на рамото. А сега – нека ги разгледаме заедно!

Една от най-популярните породи кучета и емблематичен спътник на семействата по целия свят, Лабрадорите държат първото място за най-обичаните порода големи кучета. Тези симпатяги имат история на ловни помощници за извличането на водоплаващи птици. Днес обаче рядко можем да ги видим в това им амплоа. За сметка на това, те са еднакво ценени и предпочитани заради своята лоялност и кротък нрав. 

лабрадор ретривърСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тези интелигентни кучета се справят добре с всяка възложена им задача, независимо дали става дума за подпомагане на полицейска работа, помощ на военните или охрана на семейството си. Въпреки това, те не са просто добри работни кучета. Тяхната защитна природа ги превръща и в страхотни семейни домашни любимци. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Боксерите са порода, произхождаща от Германия, първоначално спътници на месарите в кланиците. Въпреки това, тяхната генетика се простира много по-назад, отвеждайки ни до бойните арени на Асирийската империя. Днес тези четириноги са известни като смели, любопитни и любящи спътници, идеални за семейства и активни домакинства. Техният игрив, но нежен характер ги прави особено добър избор, ако имате деца. 

БоксерСнимка: iStock

По-нова порода, поне в сегашната си форма, Доберманите надхвърлят ролята си на куче-пазач. Те са създадени като селекция от различни други четириноги, специално подбрани да бъдат непоколебими, спокойни и обрани. Което е довело до появата на една лоялна и интелигентна порода, чиито представители днес са обичани и заради работните, и заради чисто личните си качества. 

ДоберманСнимка: iStock

Пуделите са интелигентна, трудолюбива порода, чиято популярност постоянно нараства. В миналото са използвани за служебни кучета, отличаващи се с интелигентността, ловкост и силна интуиция, които към днешна дата им позволяват да реагират бързо спрямо нуждите на своите собственици. 

Друга емблематична порода, отстъпваща по популярност само на Лабрадорите, Голдъните са олицетворение на известния израз, че „кучето е най-добрият приятел на човека“. Тези дружелюбни четириноги също имат ловно минало, но бързо се преквалифицират в популярни семейни домашни любимци. Техният кротък нрав, желание за обучение и сладък външен вид ги правят отличен избор за всеки начинаещ или опитен собственик. 

Голдън ретривърСнимка: iStock

Интелигентна, трудолюбива и винаги нетърпелива да угоди, Австралийската овчарка е една от най-добрите работни породи. Тези кучета се справят отлично с всяка възложена им задача, независимо дали включва паша на овце във ферма, служебна дейност или просто „да работят“ като семейни домашни любимци. Техният силен стремеж и също толкова високи енергийни нива ги правят популярен избор за кучешки спортове като аджилити и флайбол. 

Ротвайлерите имат дълга история, датираща от времето на Римската империя. В миналото представителите на породата са използвани като работни кучета, помагащи при теглене на каруци, както и паша на добитък. Днес тези набити, симпатични четириноги са популярни семейни спътници. 

ротвайлерСнимка: iStock

Немският късокосмест пойнтер (птичар) първо място като отличен спътник за лов. Тази порода е разпознаваема поради нейната емблематична поза при фокусиране на потенциалната плячка, често изобразявана в пейзажни и ловни картини. У дома техният приятелски характер и енергичен дух ги превръщат в страхотен партньор за джогинг. 

Родено да тича, Хъскито е една от най-популярните големи породи кучета. Представителите на породата са щастливи, стига да им се дава възможност да спортуват често – независимо дали ще са впрегнати в шейна или ще са най-верният ви спътник в бягането. Техният игрив, приятелски характер ги прави чудесни домашни любимци, способни да се справят дори и с най-енергичните малчугани. 

Сибирско хъскиСнимка: iStock

 

Виж още