По-умни ли са големите от по-малките кучета

кучета Снимка: iStock

В сички сме чували шеговитата фраза, че размерът няма значение. В случая с големината на домашния ни любимец обаче, всъщност има – при това голямо. Особено ако търсите по-интелигентно и координирано куче.

Резултатите от ново проучване показват, че колкото по-голям е мозъкът на животното, толкова по-добре то се справя със задачи, включващи демонстрация на памет и познание.

Изследването е проведено от учени от Университета в Аризона, които са използвали за основа информация от доклади на собственици на четириноги. Изводите са изготвени на базата на резултатите от десет различни теста, приложени от стопаните на домашните им любимци. Учените са имали за цел да проверят изпълнителната функция, която участва в контролирането на поведението, паметта и инхибирането. 

кучетаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Изводът от проведените тестове е, че по-големите кучета са се представили по-добре спрямо по-малките си четириноги събратя. 

Големите кучета се представят по-добре при когнитивни задачи

Учените са на мнение, че по-едрите домашни любимци са по-склонни да запомнят нещата по-точно за определен период от време в сравнение с по-малките кучета.

Това, разбира се, едва ли е твърде изненадващо, тъй като животните с по-големи тела естествено имат и по-големи органи, включително – по-голям мозък. Размерът е определящ и показва също и корелация с по-добра производителност при по-трудни задачи. Това значи, че по-големите кучета са по-умели в по-сложните задачи – особено тези, които изискват повече познавателна работа. 

Това, което виждаме, са разлики между породите в някои способности. И тези различия сякаш изглежда са силно повлияни от несъответствията във физическата форма, която се вижда между различните им представители“, категорични са изследователите. 

Учените предполагат, че размерът е само една от физическите разлики,която рефлектира на способността на кучето да изпълнява различни задачи. Вярвате или не, дори разстоянието между очите на животното може да окаже влияние върху това как то обръща внимание и учи нови неща!

кучетаСнимка: iStock

Това познание има своите предимства и недостатъци - в зависимост от това какво всъщност искате да постигнете с вашият домашен любимец. 

Поведението на собствениците влияе върху отношението на кучето

Всеки стопанин на домашен любимец трябва да е наясно, че интелигентността и производителността на кучето не се основават само на размера му. Има фактори, които са по-важни и ключови за способността на вашия космат приятел да изпълнява задачи. Един от тях е последователното обучение.

Без редовни и надграждащи тренировки, няма как нито да обучите, нито да очаквате от домашния си любимец да следва вашите правила. 

Проучванията показват, че собствениците на малки кучета са склонни да бъдат по-непоследователни в обучението на любимците си. А това влияе пряко на резултатите от тестовете, които те са представили и които са включвали изпълнение на когнитивни задачи. 

Ако искате четириногият ви приятел да се справя добре с подобни задачи, ангажирайте се с него и отделете време за дейности като обучение за послушание и забавни упражнения като джогинг. Прекарването на повече време във физически задачи осигурява и умствена стимулация.

кучетаСнимка: iStock

Може да е по-трудно да се поддържат тези дейности с по-дребни четириноги, които не са в състояние да се справят с продължително натоварване. Но помнете, че ако не отделяте време на домашния си любимец, това ще повлияе на способността му да се представя добре в когнитивните тестове.

И накрая, използването на наказания всъщност може да накара кучето ви да се държи по-агресивно, вместо да стопира нежеланото поведение. За това е желателно да избягвате физически наказания като хващане на животното за врата или удряне. 

По-малките кучета реагират още по-отрицателно на тези наказания, което допълнително може да допринесе за лошото им представяне на тестовете.

Виж още