Прилики и разлики между развълнуваното и стресираното куче

развълнувано куче Снимка: iStock

З наете ли, че много кучета изглеждат развълнувани, когато всъщност се чувстват стресирани? Да, факт е, че много собственици на четириноги са изненадани да научат, че това, което смятат за щастливо поведение, всъщност е начин животното да покаже, че се чувства претоварено или тревожно. 

В никой случай не казваме, че е лошо кучетата да се вълнуват и да изразяват радостта си! Точно обратното. Въпреки това е важно да знаете, че има ключова разлика между „стресираната“ енергия и „щастливата“ енергия. Основно тя се свежда то това дали умът на животното е отпуснат или напрегнат в определения момент, независимо от това какво прави тялото му. 

развълнувано кучеСнимка: iStock

Ако косматият ви другар е претоварен и мозъкът му работи извънредно, това ще се отрази и на поведението му. Любопитен факт е, че едно четириного може да бъде изключително енергично и физически активно (да тича, гони топка или пръчка), но все пак да има спокоен, събран ум. Докато стресираното или тревожното четириного ще бъде психически интензивно, а физическото му поведение ще се изрази в хиперактивност и ще бъде лишено от самоконтрол. 

Dogsandcats.bg

Превъзбудата и прекалената стимулация не са здравословни за домашния ви любимец и вие като негов стопанин следва да намерите баланс, така че животното да не се претоварва на ежедневно ниво. Защото, колкото и да обичаме леката възбудена реакция на нашите домашни любимци, когато се приберем от работа или наближим близкия парк, например, трябва да осъзнаем, че това не е в техен интерес. И бързо може да доведе до други поведенчески симптоми в резултат на това, че животното се опитва да се справи с това излишно умствено претоварване самостоятелно. 

кучеСнимка: iStock

Подобни ли са вълнението и стресът?

Стресът и щастието могат да имат подобни проявления при кучетата – например, с много лай или енергични движения. Въпреки че в началото може да е трудно да се направи разлика между двете емоции, има някои фини улики, които могат да ви насочат в разпознаването на емоционалното състояние на домашния ви любимец. 

Една от най-честите причини за стрес и тревожност при кучетата е собствената енергия на стопаните им. Много пъти не се замисляме, че собственият ни стрес или вълнение могат да се предадат на домашния ни любимец. Това може да доведе до объркване и дори страх у животните. 

Съществува и вариант, при който кучетата биват поставени в ситуации, в които се чувстват претоварени, като например сред голяма тълпа от хора. Когато това се случи, те могат да се опитат да се справят, като разиграят нещо като „представление“. Това означава, че те ще се опитат да се държат така, сякаш не са слаби или извън контрол, както всъщност се чувстват. А това престорено поведение ги стресира още повече.

развълнувано кучеСнимка: iStock

Собствениците често не осъзнават, че питомецът им се чувства претоварен, а не е просто щастлив или развълнуван. Това е причината, поради която е толкова важно да сте наясно с признаците, че вашето куче действително е тревожно, а не радостно развълнувано.

Идентифициране на стреса: признаците

  • Ръмжене

Има редица причини, поради които едно куче може да ръмжи, но най-често това е знак, че се чувства неудобно или е стресирано. За да разберете причината за това поведение у домашния си любимец, важно е да вземете под внимание обстоятелствата. Най-честите причини, поради които кучетата ръмжат, включват страх или безпокойство, териториални претенции и болка.

куче щастиеСнимка: iStock

Вижте още: 5 различни вида ръмжене при кучетата

  • Кучето лае и хленчи

Кучетата могат да скимтят и да лаят, когато се чувстват щастливи, но могат да го правят и, когато са стресирани. Това е техният начин да съобщят, че не се чувстват комфортно с определена ситуация. 

  • Езикът на тялото

Един от най-честите признаци, че кучето изпитва стрес, са промените в езика на тялото му. Например, животното може да прибере ушите си назад, да пъхне опашка между краката си, да изправи козината на гърба си, да оближе устните си или да се прозява често. 

  • Промени в съня и апетита

Стресът може да причини промени в съня и апетита при кучетата, така че ако забележите, че нещо в навиците на косматия ви другар е по-различно от нормалното, това може да е знак, че се чувства стресиран. 

  • Лошо поведение

Ако вашето куче е стресирано, то може да е по-склонно към разрушително поведение. Кучетата, които са подложени на стрес, могат да дъвчат мебели или дрехи, да копаят дупки в двора, да лаят прекомерно или да станат агресивни. 

кучеСнимка: iStock

  • Скованост

Един от най-честите признаци, че вашето куче е стресирано, е ако замръзне или се вдърви. Това обикновено се случва, когато животното види нещо, което го прави нервно или го притеснява.

В заключение, ако искате да разберете по-добре вашия домашен любимец и това как се чувства той в определени ситуации, необходимо е да можете да идентифицирате разликата между вълнение и стрес. След като сте наясно с тези сигнали, ще можете да му осигурите възможно най-добрите грижи.

развълнувано кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

6 тайни за по-добра комуникация с кучето ви

 

 

Виж още