5 различни вида ръмжене при кучетата

куче ръмжи Снимка: iStock

П овечето хора приемат, че ръмжащото куче е нещо лошо, но това невинаги е така. Всъщност, домашните ни любимци изразяват чувствата и мислите си по няколко различни начина.

И освен лаенето и скимтенето, тихото бучене, което наричаме ръмжене, може да означава много неща. Понякога то може да е с агресивна нотка – това е, което повечето хора бързо и лесно разпознават и за което знаят, че трябва да внимават.

Но куче, което ръмжи, невинаги е ядосано. Разпознаването на различните ситуации, при които четириногото може да изръмжи, ще ви помогне да разберете по-точно какво иска да каже животното с този тип вокализация. А това, от своя страна, ще направи общуването ви по-добро.

Dogsandcats.bg

Ето пет основни причини защо кучетата ръмжат:

  • Ръмжене по време на игра

Кучетата често ръмжат по средата на игра, за да ни кажат, че: „Това е много забавно, нека да продължим!“. Обикновено се случва, когато животните са увлечени в заниманието си на дърпане на въже с любимия човек. А може да се прояви и по време на игра с други четириноги. За външен човек, който слуша, две кучета, които си ръмжат едно на друго, може да звучат леко заплашително и дори – тревожно. Въпреки това, докато ситуацията не ескалира, няма причина да се намесвате. 

куче ръмжиСнимка: iStock

Трудно е да се дешифрира разликата с човешко ухо, но ръмженето при игра обикновено е по-високо и по-късо от агресивното. Бъдете спокойни – самите животни добре различават звуците и знаят кога техният другар се забавлява и кога – не.

  • Ръмжене, търсещо удоволствие

Подобно на игралното ръмжете, това на търсенето на удоволствие е напълно безвредно. Някои кучета започват да ръмжат всеки път, когато стопаните им минат през вратата, защото знаят, че по този начин ще привлекат вниманието им. Те очакват нещо в замяна – да ги погалите по главата или да им разтриете коремчето, например. 

куче ръмжиСнимка: iStock

Шумът на това ръмжене обикновено е тих и може дори да звучи така, сякаш четириногото се опитва да говори езика на стопанина си. То може леко да оголи зъби или да звучи ядосано, но всъщност е щастливо и развълнувано. 

  • Ръмжене поради разочарование

Подобно на хората, кучетата не са добри в справянето с разочарованието, а някои се справят по-зле от други. Това ръмжене е почти същото, като звуците, които кучето издава, търсейки удоволствие. Често се тълкува погрешно като агресия, но това рядко е действителното му послание. Например, когато домашният ви любимец е зад оградата на двора ви и види друго куче, което преминава в близост, то ръмжи с идеята да поздрави новия си приятел, но помежду им има бариера. В този случай ръмженето показва неговото раздразнение към оградата, а не означава, че е агресивно или заплашително. 

  • Предупредително ръмжене

Кучета, които се чувстват неудобно в дадена ситуация, прибягват до предупредително ръмжене. Обикновено това се случва, когато животното е уплашено, притежателно или териториално настроено. Тогава то издава дълбоко мърморене, за да каже на всеки, който се опитва да се доближи, че е по-добре да се отдръпне.

куче ръмжиСнимка: iStock

Предупредителното ръмжене невинаги е лесно за дешифриране. То обикновено е с ниски децибели, а понякога животното дори не отваря устата си, за да издаде звука. Обикновено е придружено от стегната челюст, разширени зеници и схванат език на тялото.

  • Агресивно ръмжене

След като ситуацията ескалира и вече е извън контрол, агресивното ръмжене е ясен знак, че кучето е преминало точката на предупреждение. На този етап то иска да установи своята власт. Има няколко възможни причини за появата на агресивното ръмжене. Възможно е животното да има силен хищнически инстинкт и да е видяло нещо, което да е пробудило ловните му заложби. А може да му харесва идеята да постави някое друго себеподобно „на място“.

куче ръмжиСнимка: iStock

Агресивното ръмжене се разпознава лесно, тъй като се чува ясно (с протяжно бучене). Към вокализацията идват и оголване на зъбите, както и щракане с челюст.

Повечето от изброените видове ръмжене не са причина за притеснение. Да, звучат страшно, но нашият съвет е: когато домашният ви любимец изръмжи, обмислете ситуацията и контекста, преди да правите прибързани заключения. Ако животното иска да покаже агресия, важно е да го отделите от това, което го дразни или тревожи. Бъдете изключително внимателни и знайте, че четириногите мислят и действат бързо. Добре е да се консултирате с професионален треньор в случай, че домашният ви любимец проявява чести признаци на агресия, за да можете своевременно да му помогнете да преодолее това поведение.

куче ръмжиСнимка: iStock

Вижте още: 

6 мита за поведението на кучетата, на които да спрете да вярвате още днес!

Езикът на тялото на кучето: Оголване на зъбите

 

Виж още