Протеинови алергии при кучетата – какво трябва да знаем

куче храна Снимка: iStock

А ко домашният ви любимец изпитва повтарящи се случаи на ушни инфекции, сърбеж, диария, повръщане, кихане, косопад, копривна треска или подуване на муцуната, то е доста вероятно да страда от хранителна алергия. 

В голяма част от случаите „виновниците“ за това са протеините, с които храним косматите си другари.

Четириногите развиват алергични реакции към храни или хранителни съставки, на които са изложени за дълго време. Ето защо, ако в менюто на животното присъства даден източник на протеин месец след месец, това води до проблеми.

Dogsandcats.bg

Какво представляват протеиновите алергии при кучетата?

Протеиновата алергия възниква, когато имунната система на животното погрешно идентифицира източник на протеин като нашественик вместо хранителен продукт и стартира неблагоприятен имунен отговор. Най-често следва производство на антитела срещу въпросния протеин. В резултат на това телесните клетки на кучето освобождават хистамини и други съединения, които водят до дискомфорт, сърбеж, възпалена кожа и други алергични симптоми като диария, повръщане, подуване на лицето, копривна треска, кихане, хрема и прекомерно облизване. 

куче хранаСнимка: iStock

При някои четириноги признаците на алергия могат да са по-фини като загуба на тегло, липса на енергия, хиперактивност и дори агресия. 

Протеинова алергия или непоносимост - каква е разликата?

Въпреки че симптомите на протеиновата алергия могат да изглеждат доста подобни и на непоносимост към дадени храни, двете състояния са различни. 

Непоносимостта към определен протеин/протеини се отнася до ситуация, при която организмът на кучето изпитва затруднения при храносмилането на въпросната храна. От друга страна, ако четириногото има алергия към пилешко месо, например, консумацията му ще предизвика моментален имунен отговор. Подобно на останалите хранителни алергии, и тази към определени меса и източници на протеин има тенденция да се появява след продължителна консумация.

куче хранаСнимка: iStock

Източници на протеини, които е по-вероятно да причинят алергии при кучетата

Като цяло, протеиновите алергии не са сред най-често срещаните в кучешкия свят. Въпреки това, има някои източници на протеин, които по-често се свързват с този вид медицински състояния спрямо други. 

  • Говеждо месо

Според BMC Veterinary Research говеждото представлява около 34% от хранителните алергии при кучетата. Въпреки това, този протеин е една от най-разпространените съставки в храните и лакомствата за кучета, което и може да е причината много от тях да са развили непоносимост и алергични симптоми именно към него.

  • Млечни продукти

Друг често срещан протеинов алерген са млечните продукти. Доста кучета изпитват затруднения с храносмилането на лактозата– основен компонент на млякото. За съжаление, непоносимостта към млечни продукти предизвика подобни на алергичните симптоми (повръщане, диария, сърбеж). Единственото различно е, че когато се касае за алергия, то признаците са по-често свързани със стомашно-чревния тракт. 

куче хранаСнимка: iStock

  • Пиле

Подобно на говеждото, много кучета може би са алергични към пилешкото месо, защото е сред най-често срещаните протеини. Най-честият симптом на алергия, причинена от пиле, са кожните реакции около лицето и пръстите на краката.

  • Соя

Въпреки че се рекламира като отличен източник на протеин в много здравни блогове, храненето със соя доказано причинява широк спектър от здравословни проблеми при кучетата ни. Сред тях са проблеми с растежа, щитовидната жлеза, репродуктивни затруднения и чернодробни заболявания.

  • Агнешко

Дълго време на агнешкото се гледаше като на отличен източник на протеин за кучетата, които имат алергии към говеждо или пилешко. Тъй като това месо става все по-популярна добавка в различни храни и лакомства обаче, логично само по себе си то може да предизвика силен имунен отговор.

кучеСнимка: iStock

  • Яйца

Организмът на някои кучета може да реагира на протеините, съдържащи се в яйчения жълтък, причинявайки симптоми на алергия. 

Как да разберем, че кучето ни има протеинова алергия?

За съжаление, това не е никак лесна задача. Въпреки че можете да откриете онлайн различни тестове за диагностициране (използвайки косми, кръв или слюнка от животното), към момента няма научно доказателство, че те са точни. 

Най-надеждният начин да разберете дали вашият космат приятел е алергичен към някой от по-разпространените източници на протеин, си остава елиминирането, приложено под наблюдение на ветеринарен лекар. При него специалистът насрочва специална диета, която включва хранене на четириногото с източник на протеин, различен от този, с който то е свикнало, в продължение на поне 8-10 седмици. 

кучеСнимка: iStock

Източниците на „нови протеини“, които повечето ветеринарни лекари препоръчват за елиминационна диета, са риба, заек и еленско месо. 

Може ли протеиновата алергия при кучетата да бъде излекувана?

Краткият отговор е не. Единственият лек е избягването на източниците на протеини, към които домашният ви любимец е алергичен. Въпреки това, при по-тежка симптоматика, може да се наложи и прием на медикаменти.

Важно е да отбележим, че въвеждането на нови протеини в менюто на животното няма да предотврати симптомите на алергия, които то е проявявало до момента. По този начин просто ще разберете кой протеин в „виновникът“. 

кучеСнимка: iStock

В заключение – справянето с протеиновата алергия при кучето може да бъде известно предизвикателство, особено при стопани без опит. Правилната диагноза обаче, може да ви помогне да разберете основната причина за проблема и да го контролирате.

Вижте още:

Какво кара кучето да киха

Какви алергии могат да имат кучетата

Виж още