Разбира ли кучето ви кога го лъжете

куче Снимка: iStock

С обствениците на кучета знаят, че домашните любимци са страхотни „съдии“ що се отнася до характера на непознати. Ако вашият четириног приятел не хареса някого, например, доста вероятно е да не го направите и вие. И това е съвсем в реда на нещата – явно животното е усетило, че в този човек има нещо негативно, ще си кажете вие. Но как стоят нещата що се отнася до надеждността? Могат ли домашните ни любимци да усетят искреността или можете да ги излъжете с лекота?

кучеСнимка: iStock

Ако някога сте се забавлявали да наблюдавате объркания поглед на кучето си при престорени хвърляния на топка или щом установи, че в ръката ви действително няма лакомство, може би си мислите, че домашният любимец ви има безрезервно доверие и би повярвал на всичко. Резултатите от ново проучване обаче, показват, че четириногите могат да ни хванат в лъжа – при това по-лесно, отколкото си мислите. 

Какво казва науката

За да проучат дали кучетата разпознават кога ги лъжат, изследователи от лабораторията Clever Dog във Виена са направили опит с 260 чистокръвни животни от различни породи. Четириногите е трябвало да избират между две непрозрачни кофи, чиято миризма на храна била идентична, но съдържанието им различно. В едната от тях е имало парче месо, а другата е била празна. 

Dogsandcats.bg

Човек, непознат за кучетата – така нареченият комуникатор, се е опитал да подскаже на животните коя кофа да изберат – с реплики и жестове. В първата фаза на опита, той кляка близо до пълната с храна кофа,взирайки се последователно в кучетата и в кофата. По време на тренировъчната фаза на експеримента, четириногите винаги посочвали правилната кофа, като целта била да свикнат какво се изисква от тях и да изградят доверие към комуникатора.

По време на същинския експеримент, комуникаторът подвел кучетата за местоположението на храната, като с жестове и реплики насочил вниманието им към празната кофа. Тук се включва и второ лице, отново непознато за кучетата, чиято работа е да размества храната между кофите. Първо да поставя парчето месо в едната, а после – в другата. 

кучеСнимка: iStock

Понякога това се случвало пред очите на кучето и комуникатора, а друг път – докато той е извън стаята, така че само животното да вижда. Независимо каква е ситуацията, работата на комуникатора е да покаже отново празната кофа, а животното е свободно да избира. 

И тук започва интересното...

Изследователският екип очаквал кучетата да следват намеците на комуникатора и да им се доверяват напълно в случаите, когато разместването на храната се е случило в присъствието и на човека, и на четириногото. Вместо да се водят по съветите на човека обаче, животните направили обратното – позовали се на собствените си наблюдения.

Около половината от кучетата са последвали подвеждането на комуникатора и избрали празната кофа, ако той е бил извън стаята. Според учените, може би животните са разбрали, че той не знае къде се намира храната и са избрали на произволен принцип. 

Интересното е, че само 29% от кучетата са избрали празната кофа, когато смяната на храната се е случила пред очите и на комуникатора. Това значи, че останалите животни може би са знаели, че той ги лъже. 

кучеСнимка: iStock

Породата има значение при откриване на лъжата

Когато анализирали данните от експеримента, изследователите са забелязали разлики между поведението на кучета от различни породи. Най-специфично се откроявало поведението на териерите, които демонстрирали обратен модел. Тези четириноги следвали съветите на комуникатора по-често, когато той бил в стаята и присъствал на смяната на храната, отколкото в негово отсъствие. Това озадачило учените и те се обединили около извода, че е възможно кучета, които са по-независими, да реагират по-различно от тези, отглеждани за съвместна работа с хора.

За да проучат това твърдение, учените повторили експеримента с представители на породата Бордър коли (като представители на кооперативните породи) и 14 различни кучета от групата на териерите(независимите породи). Очаквано, двете групи показали противоположно поведение.

По-голямата част от Бордър колитата избрали празната кофа, когато комуникаторът не е присъствал на размяната, докато териерите избирали празната кофа в случаите, когато комуникаторът е бил в стаята. Това може би значи, че различията в породите обуславят и различните интерпретации на намеренията на комуникатора според четириногите.

кучеСнимка: iStock

Например, кооперативните породи може би са счели съветите на комуникатора като измамни, докато териерите може би са интерпретирали действията му като намерение да им покаже нещо ново. Така учените стигнали до извода, че кучета, отглеждани за съвместна работа са станали по-квалифицирани в идентифицирането на човешката измама.

Сложно познание

Макар да звучи малко сложно, експериментът на учените от Виена доказва, че кучетата са в състояние да преценяват информацията, предоставена им от хората въз основа на това дали са им познати или не. Това засилва аргумента, че домашните ни любимци могат да различават различните състояния на човешкото познание. За да разбере четириногото, че лъжете, то трябва да има усещане за вашето психическо състояние. С други думи – то трябва да знае това, което и вие. 

Това е сложно когнитивно умение, което оборва тезата, че хората са единствените същества, които имат способността да приписват фалшиви вярвания помежду си. 

Разбира се, проучването е направено с хора, които преди това са били непознати за кучетата, а не със собствениците им. Остава да разберем в бъдеще дали животните биха се доверили повече на любимите си стопани и биха ли познали съмнението, дори ако очите им казват друго?

кучеСнимка: iStock

В заключение можем да кажем само, че изглежда доста вероятно кучето ви да разбира кога го лъжете. Така че следващия път, когато метнете „въображаема топка“ в парка, не забравяйте, че така може би подкопавате доверието на косматия си приятел към вас. При това – необратимо. 

 

Вижте още: 

Колко наистина помнят кучетата

Защо кучетата не харесват някои хора

Виж още