Таралеж и куче – могат ли да съжителстват заедно в двора ви

куче Снимка: iStock

А ко живеете в къща с двор, то със сигурност ви се е случвало да попаднете на един неочакван, но много симпатичен, леко наежен гост. Познахте, става въпрос за таралежите, които често намират скришно местенце в градината ни. В случай, че имате домашен любимец обаче, може би се чудите дали присъствието на бодливия посетител е безопасно за кучето ви?

Много стопани на четириноги са притеснени от това дали питомецът им няма да атакува таралежа, щом го види. Други се притесняват, че бодливкото може да нарани кучето или, в „най-добрия“ случай – да му предаде паразити или болести. За това решихме да разгледаме обективно въпроса: 

Могат ли таралежите и кучетата да живеят заедно в безопасност в един двор?

В общия случай – да, таралеж и куче би следвало да могат да обитават заедно едно пространство. С някои допълнителни уговорки. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Има ли опасност кучето да атакува таралежа в градината ви?

Това зависи и от самото четириного, и от таралежа. Ако едно четириного по правило лае по всеки, който се приближи до оградата на дома ви – друго куче, котка или пощальона, що се отнася до таралежите и костенурките – те по-скоро го объркват. 

Въпреки че повечето кучета може би ще отминат таралежа без особен интерес, а други ще се задоволят с кратко „облайване“, има и такива, които без да се замислят особено биха го нападнали. Важно е да имаме предвид, че косматите ни приятели не осъзнават действително болката, която би им причинила подобна атака. И освен ако животното не е изключително силно, то е доста малко вероятно да убие здрав възрастен таралеж.

Срещата между агресивен домашен любимец и таралеж вероятно ще остави по-ранено и стресирано самото куче, отколкото бодливият гостенин. За щастие, както споменахме, сравнително рядко срещано е кучетата да имат агресивни тенденции към таралежите. 

Как да поддържаме безопасна среда с куче и таралеж на двора

Въпреки че рисковете кучето ви да убие или сериозно да нарани таралеж са сравнително малки, има някои предпазни мерки, които можете да предприемете, за да сведете до минимум рисковете – както за кучетата, така и за самите животники.

кучеСнимка: iStock

 • Наблюдавайте реакциите на кучето си

Голяма част от домашните любимци изпитват объркване щом видят таралеж и нямат желание да се приближават твърде много до него. Но, както споменахме, това не се отнася за всички кучета. И невинаги по-големите четириноги причиняват най-много проблеми. Териерите са едни от най-нападателните породи що се отнася до атаките на таралежи.

Колкото по-добре познавате четириногия си приятел, толкова по-спокойни ще бъдете относно осигуряването на хармония в градината ви. Следете внимателно поведението на питомеца си, вижте как се държи около таралежа – това ще ви даде индикация дали се нуждаете от допълнителни предпазни мерки. 

 • Да поговорим и за самите таралежи

Таралежите са нощни животни и обикновено са активни във времето, когато домашните ни любимци сладко си дремват. А това е ключов фактор относно поддържането на мира във вашия двор. 

Повечето таралежи следват определена рутина и в случай, че не се усещат заплашени ще посещават градината ви с цел да се нахранят в определено време всяка вечер. Щом веднъж установите времевия интервал, в който се случва това, можете просто да държите домашния си любимец вътре, докато таралежът напусне пределите на двора ви. 

 • Наблюдавайте

Таралежите са по-активни през летните месеци, за това е разумно да сте една идея по-наблюдателни спрямо заниманията и времето, което кучето ви прекарва в градината ви. Така ще имате и повече време за реакция и намеса – в случай, че се налага.

кучеСнимка: iStock

 • Защита на гнездата

Любопитното куче може да наруши целостта на гнездо на таралежи и със сигурност да причини вреда на бебетата в него. В този случай можете да защитите малките като поставите къщичка за таралежи, която ще ги защити както от интереса на домашния ви любимец така и то други хищници. 

Ще се нарани ли кучето ми ако нападне таралеж?

Доста е вероятно. Това е и другата важна причина, поради която, ако забележите, че косматият ви другар е агресивен спрямо таралежите, най-добре е да се избягват близки срещи.

Шиповете на таралежа не се отделят лесно, но все пак – уста, пълна с бодли неминуемо ще причини порязвания и болка на домашния ви любимец, а ако не се направи спешно посещение при ветеринарен лекар – раните могат да се инфектират.

Какви болести пренасят таралежите?

Таралежите са известни с това, че пренасят бълхи и кърлежи. Това е и сред основните притеснения на собствениците на четириноги – че дори и самото им присъствие в градината може да изложи кучето на риск от зараза с неприятните паразити. Това обаче, не е точно така. 

кучеСнимка: iStock

Домашните ни любимци не могат да хванат бълхи от таралежите, тъй като те носят специфични за вида им паразити, които могат да живеят само върху тях. Да, на теория кърлежите могат да се прехвърлят между таралеж и куче, но е много малко вероятно това да се случи. Просто това не е типичното поведение за самите кърлежи.

Какво да направим, ако кучето ни нападне таралеж

Ако след всички предпазни мерки домашният ви любимец все пак атакува таралеж, ето какво можете да направите:

 • Задължително си сложете ръкавици;
 • Разделете двете животни възможно най-бързо и нежно;
 • Дори ако не забелязвате признаци на нараняване по таралежа – проверете го;
 • В случай, че таралежчето е ранено – свържете се с местния ветеринарен лекар за помощ и съвет;
 • Проверете устата, муцуната и лапите на кучето си за наранявания;
 • Ако има порязвания – почистете засегнатите места с физиологичен разтвор;
 • Ако раните са тежки – не губете време да заведете кучето си на ветеринарен лекар;

кучеСнимка: iStock

С малко грижа и внимание, няма реална причина таралежите и кучетата да не могат да обитават едно и също пространство. Ключът е да разберете как домашният ви любимец възприема бодливия гостенин и дали е склонен да бъде агресивен към малки животни. 

 

 Вижте още: 

Опасно ли е за кучето, ако изяде цикада

Виж още