Ухапвания от комари при кучетата: какво трябва да знаем

куче комари Снимка: iStock

И злизате навън привечер през лятото и ги чувате: бръмченето на комар след комар. И докато се борите да ги пропъдите с ръце, включвайки в това число и щедри шамари по всичките си крайници, кучето ви сякаш изглежда напълно невъзмутимо. Това, че явно комарите не го тревожат означава ли, че те не хапят четириногите?

Не, категорични са експертите: Кучето ви може и да не го показва, но със сигурност комарите не пропускат и него. 

куче комариСнимка: iStock

Хапят ли комарите кучетата така, както и самите нас?

Голямата разлика между вас и домашният ви любимец при получаването на ухапвания от комари е, че вие е по-вероятно да ги забележите. От друга страна, кучето ви може би изглежда далеч не така заинтересовано от ухапванията им, защото то просто не знае, че тези насекоми имат намерението да изсмучат кръвта му. И потенциално – да го заразят с някое заболяване, оставяйки след себе си грозни, надигнати пъпки. 

Dogsandcats.bg

Схващането, че козината на кучето ви е възпиращ фактор, е абсолютно погрешно, коментира д-р Касан Пуласки от Катедрата по паразитиология към Катедрата по инфекциозни болести на Университета на Джорджия, цитиран от Американския киноложки клуб. Хоботът на комара (острата, кръвосмучеща част) може да премине и през дебел слой козина. Въпреки това, той вероятно ще се насочи към по-уязвимите части на тялото на питомеца ви – ушите, носа, устата и корема. Но това далеч не означава, че ухапването не може да се случи и на други места по тялото на животното. 

куче комариСнимка: iStock

Признаци, че кучето ви е ухапано от комар

Тъй като, както споменахме, комарът може да ухапе кучето ви под козината му, може никога да не забележите явните следи или пъпки. Някои четириноги обаче, точно като хората, могат да имат по-екстремна реакция от страна на имунната им система. 

При някои четириноги може да няма никаква реакция, докато други – могат да се чешат и да развият обриви и зачервяване. 

Видове болести, пренасяни от комарите

Ухапванията от комари са досадни, но по-големият проблем са болестите, които пренасят: вирусът Зика, вирусът на Западен Нил, вирусът на Чикунгуня, денга и маларията – ако трябва да назовем само някои. И най-голямата заплаха за домашните ни любимци: Дирофилариоза.

куче комариСнимка: iStock

Дирофилариозата е почти невъзможна за установяване в начален етап, тъй като се пренася от малко яйце, останало в организма на кучето ви след ухапване от комар. От него се развива червей, който бавно преминава през животното, за да достигне до белодробните му артерии – между сърцето и белите дробове. И в крайна сметка, тези паразити стават достатъчно големи, за да затруднят дишането на кучето ви и сърцето му да изпомпва достатъчно, за да продължи да бие. 

Тъй като е животозастрашаващо заболяване, ветеринарните лекари силно препоръчват целогодишна профилактика срещу дирофилариозата при кучетата. Лечението на заболяването е скъпо, дълго и трудно, за това се препоръчва профилактиката. 

куче комариСнимка: iStock

Как да лекуваме ухапванията от комари при кучетата

Ако не прилагате превантивни мерки (хапчета или инжекции) срещу дирофилариоза, обсъдете с ветеринарния си лекар какви са възможностите, подходящи за индивидуалните нужди на косматия ви другар. От друга страна, ако има наличие на сърбеж и е видно, че животното усеща дискомфорт, консултирайте се със специалист относно лекарство, което да облекчи неприятното усещане. 

Комарите изглеждат ужасно и могат да бъдат също толкова неприятни. Опитайте се да не се ядосвате твърде много на тези кръвопийци – те играят важна роля в екосистемата, като опрашват растенията (подобно на пчелите) и са храна за птиците.

Вижте още: 

Рисковите фактори за преждевременна смърт при кучетата

Летни грижи за козината и външния вид на кучето

 

Виж още