Рисковите фактори за преждевременна смърт при кучетата

възрастно куче Снимка: iStock

К огато доведете куче в семейството си, е лесно да си представите едно безоблачно съжителство, белязано от години радост, обич и забавление с новия си най-добър приятел. Защото, сигурни сме, сте готови да направите всичко по силите си, за да живее вашият домашен любимец дълъг и здравословен живот.

За съжаление обаче, много собственици на кучета губят питомците си много, преди да са готови за това и със сигурност преди да изтече времето, отредено на самото животно.

Внезапната загуба на домашния ни любимец е невероятно тъжен и болезнен момент. Ако някога се е случвало на вас или на близък човек, то знаете колко травмиращо може да бъде това. 

Dogsandcats.bg

Има някои рискове пред които са изправени четириногите, които могат да доведат до преждевременна смърт. Разбирането на тези фактори може да ви помогне да предотвратите едно от най-ужасните неща за всеки собственик на домашен любимец – питомецът му да почине млад.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Травма

Кучета, които живеят навън или са оставени да се разхождат без надзор, могат да получат травма, която да причини вътрешни наранявания на основни органи, включително и мозъка на животните. Ако не осъществявате пряк контакт над животното, то може да не забележите тези моменти, които включват наранявания както извън, така и в дома ви. Да, ще се учудите колко голям е процентът на кучетата, най-вече от дребните породи, които могат да паднат от високи места като мебелите, например, наранявайки крайниците или главата си, пишат от Американския киноложки клуб.

Въпреки че често четириногите се възстановяват от травмите, които получават в ежедневието си сравнително бързо, понякога това може да не се случи. За това и най-добрата превенция срещу случайни наранявания е да пазите четириногия си другар в безопасност и да го наблюдавате (когато е възможно).

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Вродени (наследствени) заболявания

Когато доведете кученцето си у дома за първи път, вие сте едновременно много щастливи и развълнувани за новото приключение, което ви очаква. В този момент обаче, няма как да разберете дали вашият нов приятел има вродено или генетично заболяване, което може да засегне както вътрешните му органи, така и продължителността на живота му.

Предотвратяването на вродените заболявания е невъзможно. Въпреки това, ако разполагате с родословието на животното (родителската линия) или информация за породата, сте в състояние да научите повече за рисковете, на които е изложен косматият ви другар. 

  • Рак

Въпреки че ракът е водеща причина за смърт при възрастните кучета, той може да засегне и по-млади четириноги. Това е едно от онези заболявания, които не могат да бъдат напълно предотвратени нито чрез редовна ваксинация, нито чрез правилни грижи. А често се появява изненадващо и няма връзка нито с породата, нито с генетичната предразположеност на животното.

възрастно кучеСнимка: iStock

Има някои стъпки, които можете да предприемете по време на живота на вашето куче, за да сте по-спокойни, че рискът от развитие на рак е нисък. Започнете с осигуряване на висококачествена, балансирана и здравословна диета, като избягвате съставките, които са силно преработени, както и нискокачествените храни, тъй като те буквално „хранят“ анормалните клетки в организма на животното, които в последствие могат да се превърнат в рак. 

  • Отравяне

Смъртта в следствие на отравяне при кучетата е по-честа, отколкото ветеринарните лекари и собствениците на кучета биха искали да признаят. Дали отравянето е извършено злонамерено като престъпление или случайно, реално е без значение, ако сте загубили домашния си любимец преждевременно. 

Последните проучвания показват, че повечето отравяния са случайни и следователно – напълно предотвратими. Какво зависи от вас? Не забравяйте да държите пестициди, отрови за плъхове, торове, антифриз и дори домакинските почистващи препарати далеч от кучето си. А ако подозирате, че косматият ви другар е отровен, незабавно посетете ветеринарен лекар.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Епилепсия

Епилепсията при кучетата е състояние, което често не се диагностицира или контролира, докато не се появят видими симптоми, а именно – гърчове. Идиопатичната епилепсия често се проявява именно по този начин - без видима причина, в следствие на травма, отравяне или тумори. 

Ако вашето куче бъде диагностицирано навреме с епилепсия, то ветеринарният ви лекар може да назначи медикаментозна терапия с антиконвулсивни лекарства, които да помогнат за контролиране на гърчовете.

Въпреки това, за съжаление, при някои кучета, които имат епилепсия, състоянието понякога е фатално.

куче зимаСнимка: iStock

Превенция, когато е възможно

Да се сбогуваме с любимите ни кучета винаги е болезнено и никога не е лесно. Макар да знаем, че домашните ни любимци имат по-кратък живот в сравнение с нас, раздялата никога не е лесна. Има някои рискови фактори, които можете да контролирате в средата на домашния си любимец през целия му живот, за да се опитате да предотвратите преждевременна смърт. Въпреки това, някои състояния като вродени заболявания не могат да бъдат предотвратени и може дори да не бъдат диагностицирани/разпознати. За това и понякога единствената утеха остава в това да знаем, че сме дали цялата си обич, грижа и внимание на косматия си другар – без значение колко малко време сте прекарали заедно!

Забележка: Материалът има само информационен характер. За повече информация относно факторите за преждевременна смърт при домашните любимци, както и за тези, характерни за конкретната порода на вашия питомец, обърнете се към ветеринарен лекар. 

Вижте още: 

Защо кучетата живеят по-малко от хората

Защо някои кучета побеляват по-рано от други

Виж още